Νατάσα Γκουτζικίδου:" Η γραφή είναι ένα ταξίδι χωρίς όρια"

Η Νατάσα Γκουτζικίδου είναι μια γυναίκα με πολλή ελευθερία μέσα της, που όταν γράφει σκαλίζει βαθιά μέσα στις μνήμες, τις εμπειρίες και τη ζωή, και ανακαλύπτει πάντα τον τρόπο να πείθει και να γοητεύει τους αναγνώστες της.Στο νέο της μυθιστόρημα "το καλοκαίρι εκείνο"μας μιλά για τον πόλεμο,που όλα χάνονται και για τον έρωτα.Ειναι ένα βιβλίο γεμάτο κρασί, ελληνικά χρώματα, ηλιόλουστα ηλιοτρόπια και μεσαιωνικούς πύργους, απομεινάρια μιας άλλης εποχής που επιμένουν να αντιστέκονται στον χρόνο.


«Το καλοκαίρι εκείνο» Μίλησε μας για το νέο σου βιβλίο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ωκεανίδα;
«Το καλοκαίρι εκείνο» κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ωκεανίδα τον Αύγουστο του 2019 δικαιολογώντας έτσι και το όνομά του, πως είναι ένα καλοκαιρινό βιβλίο. Είναι μια ιστορία που διαδραματίζεται μεταξύ Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και δεκαετίας του 1960 αλλά και τριών διαφορετικών πόλεων. Ελλάδα και εξωτερικό συναντιούνται για να καταδείξουν τα δεινά ενός πολέμου αλλά και για να μιλήσουν για την αγάπη, τον έρωτα, τον αλτρουϊσμό και τη θυσία. Είναι ένα βιβλίο γεμάτο κρασί, ελληνικά χρώματα, ηλιόλουστα ηλιοτρόπια και μεσαιωνικούς πύργους, απομεινάρια μιας άλλης εποχής που επιμένουν να αντιστέκονται στον χρόνο.

Λευκάδα, Τοσκάνη, Ρώμη.Τυχαια επιλογή ή όχι;Τι σε οδήγησε να γράψεις για αυτά τα μέρη;

Κανένας από τους τρεις τόπους δεν αποτελεί τυχαία επιλογή. Άλλωστε, όλοι όταν γράφουμε καταθέτουμε κομμάτια της καρδιάς μας. Λευκάδα για προσωπικούς λόγους, Τοσκάνη γιατί τη θεωρώ έναν από τους πιο ευλογημένους τόπους αυτού του κόσμου και Ρώμη για τον υπέροχο πολιτισμό της.

Ο τίτλος του βιβλίου θυμίζει λίγο ταινία.Ειναι ονειρό σου να το δούμε στην οθόνη;

Δεν νομίζω πως υπάρχει συγγραφέας που δεν ονειρεύεται να δει κάποιο από τα έργα του να μεταφέρεται στη μεγάλη οθόνη ή στο θεατρικό σανίδι. Όσο για τον τίτλο, ενσαρκώνει όλες τις σκέψεις μου γι’ αυτό το βιβλίο. Στις καρδιές όλων μας υπάρχει ένα καλοκαίρι που θα θέλαμε να ζήσουμε ξανά.

Τι αποτελεί το κίνητρο για να επιλέξεις αφετηρία, σταθμούς και πλοκή στις ιστορίες σας;
Όταν γράφεις, δεν επιλέγεις εσύ αλλά επιλέγει η φαντασία σου και η αληθινή ζωή που σου δίνει ερεθίσματα. Κάθε φορά αυτό το ερέθισμα είναι διαφορετικό και έχει να κάνει με την ψυχοσύνθεση του συγγραφέα, την ψυχολογική του διάθεση και κατάσταση αλλά τη στιγμή, τη σωστή στιγμή. Το κίνητρο ωστόσο νομίζω πως είναι και το μόνο σταθερό και ξεκάθαρο: το ταξίδι. Η γραφή είναι ένα ταξίδι χωρίς όρια, χωρίς περιορισμούς και κυρίως, χωρίς διαβατήριο.

Το σχολείο προωθεί την δημιουργική γραφή ή την καταδικάζει;

Το ελληνικό σχολείο δυστυχώς δεν προωθεί τη δημιουργική γραφή όσο θα έπρεπε, πάντα κατά τη γνώμη μου. Ωστόσο, όλο και περισσότερο, τα τελευταία χρόνια είναι πολλοί εκείνοι οι εκπαιδευτικοί που αναγνωρίζοντας την αξία του βιβλίου δημιουργούν βιβλιοθήκες και ωθούν τα παιδιά στη γραφή. Είναι ενδεικτικό άλλωστε ότι δεν είναι λίγες οι προσκλήσεις που δεχόμαστε οι συγγραφείς για επισκέψεις στα σχολεία της χώρας. Εύχομαι πραγματικά κάποια στιγμή το ελληνικό Κράτος να στηρίζει περισσότερο τις κατά τόπους προσπάθειες που γίνονται από γονείς και εκπαιδευτικούς.

Τι χρειάζεται ένα βιβλίο για να είναι επιτυχημένο;
Να μιλάει στην καρδιά του αναγνώστη και αυτό είναι καθαρά υποκειμενικό σε ό,τι αφορά το αναγνωστικό κοινό. Στις μέρες μας ωστόσο, για να είμαστε ειλικρινείς, πετυχημένο κάνει ένα βιβλίο το καλό μάρκετινγκ. Αυτό συνεπάγεται πως πολλά αξιόλογα βιβλία ενίοτε χάνονται στα ράφια κάποιου βιβλιοπωλείου χωρίς ποτέ να καταλήξουν στα χέρια του κόσμου. Ευτυχώς, λόγω του διαδικτύου κυρίως, αυτό έχει αρχίσει και αλλάζει.

Βιβλίο και υπολογιστής παντρεύονται;

Εννοείται ότι μπορούν να συνυπάρξουν. Θα ήταν αφοριστικό να μην δεχόμαστε τις επιταγές της νέας εποχής την οποία διανύουμε, ακόμα και σε ό,τι αφορά στο διάβασμα. Ωστόσο, νομίζω πως το ελληνικό κοινό προτιμά την παραδοσιακή εκδοχή του έντυπου βιβλίου. Κι εγώ, επίσης.
Το καλοκαίρι είναι η αγαπημένη σου εποχή;
Η αγαπημένη μου εποχή ήταν πάντα το φθινόπωρο, με όλην τη μελαγχολία που κουβαλάει. Συνήθως, το καλοκαίρι με κουράζει, κυρίως λόγω της ζέστης. Κατά βάθος, όλα όμως είναι σχετικά. Δεν υπάρχει εποχή του χρόνου που δεν είναι όμορφη όταν είσαι ευτυχισμένος.

Ποια είναι η καθημερινότητα σου;

Η καθημερινότητά μου είναι ίδια με αυτήν των περισσότερων Ελλήνων, δηλαδή κουραστική. Περιλαμβάνει μπόλικες εργασιακές ώρες, αρκετή άθληση, γράψιμο και χρόνο με τα αγαπημένα μου πρόσωπα. Τα δύο τελευταία συχνά δεν είναι όσο ικανοποιητικά θα ήθελα αλλά οι ανάγκες τρέχουν και πρέπει να είμαστε σε θέση να τις καλύψουμε.

Τι θα συμβούλευες σ όσους ψάχνουν εκδοτική στέγη;
Να μην απελπίζονται όσες απορρίψεις κι αν βιώσουν, να μην ακούν γνώμες και απόψεις αποθαρρυντικές  για το συγγραφικό τους έργο- δεν μπορούμε να αρέσουμε σε όλους- και ό,τι και να γίνει να μην πάψουν να πιστεύουν στα όνειρά τους. Ζούμε στην εποχή που ο καθένας μπορεί να δει το πόνημά του να παίρνει σάρκα και οστά, τρόποι υπάρχουν.Τέλος, να θυμούνται πως καλό βιβλίο είναι εκείνο που μιλάει στην ψυχή του αναγνώστη.

Πιστεύεις στους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς;

Προτιμώ να πιστεύω, παρότι ακούγονται πολλά και διάφορα σχετικά με τους διαγωνισμούς αλλά το βρίσκω ενδιαφέρον και ελκυστικό να αγωνίζεσαι για το έργο σου και ελπιδοφόρο να σκέφτομαι ότι κάποιοι δίνουν τη δυνατότητα σε κάποιους άλλους να δουν το έργο τους αναγνωρισμένο.

Η Νατάσα διαβάζει λογοτεχνία; Ποιον συγγραφέα αγαπάς και έχεις πρότυπο;

Η Νατάσα διαβάζει λογοτεχνία, δεν νομίζω πως γίνεται να γράφεις χωρίς να διαβάζεις. Υπάρχει αληθινός πλούτος εκεί έξω, που αξίζει πραγματικά τον κόπο να γνωρίσεις. Δεν λειτουργώ όμως με βάση πρότυπα. Δεν μπορεί να μας αρέσουν όλα τα έργα ενός συγγραφέα, ούτε να ταυτιζόμαστε με ό,τι μας καταθέτει κάθε φορά. Ακόμα κι εμείς που γράφουμε δεν αγαπάμε όλα μας τα έργα το ίδιο, με κάποιο συνδεόμαστε περισσότερο. Αυτήν την εποχή διαβάζω κυρίως αστυνομική λογοτεχνία.

Μια ευχή για το 2019 και τα μελλοντικά σου σχέδια.

Εύχομαι σε όλους μέσα από την καρδιά μου υγεία, αγάπη και ελπίδα. Είναι τα τρία συστατικά για ένα όμορφο μέλλον. Όσο για μένα, το μόνο μου άμεσο σχέδιο είναι να τελειώσω το επόμενο μου βιβλίο που βασίζεται σε αληθινά γεγονότα. Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας και καλή χρονιά!
Βασιλική Ευαγγέλου-Παπαθανασιου

Share on Google Plus

About femalevoice

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.