Η Πηνελόπη Κουρτζή και το "ΠριγκιπΌτο"της στο femalevoice.gr

Η Πηνελόπη Κουρτζή είναι επικοινωνιακή, ευγενική και με δυνατή λογοτεχνική πένα.Πρόκειται για μια υπέροχη γυναίκα με θέληση ζωής που τη μοιράζεται μέσα από τη δημιουργία. 

Στα βιβλία που γράφει ενσωματώνει εμπειρίες και βιώματα της  Η ιστορία των ηρώων είναι εξ ολοκλήρου μυθοπλασία, όμως οι ήρωες έχουν στοιχεία πραγματικών ανθρώπων. Πριν από λίγο καιρό κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Ψυχογιός» το βιβλίο της " το ΠριγκιπΌτο"Με την πένα της αναβιώνει την Μπέλ Εποκ στο "ΠριγκιπΌτο" της και ζούμε μαζί με τους ήρωες,στη Κέρκυρα και στην Αθηνα του 19ου αιώνα.


Μια βιοτεχνολόγος που γράφει βιβλία με μεγάλη επιτυχία. Πώς προέκυψε η συγγραφή στη ζωή σας;

Πάντα υπήρχε η συγγραφή στην ζωή μου από όταν ήμουνα πολύ μικρή σε πρώιμες βέβαια μορφές, μικρά παραμύθια, ποιήματα. Επίσης από ότι θυμάμαι πάντα ήθελα να είμαι συγγραφέας. Όμως ταυτόχρονα καθώς η συγγραφή δεν έχει συγκεκριμένο υπόβαθρο, αγαπούσα πολύ την βιολογία, την βιοτεχνολογία και την γενετική έτσι αποφάσισα να εστιάσω εκεί για να πραγματοποιήσω σπουδές. Το αντικείμενο με γοήτευσε ιδιαίτερα και για αυτό συνέχισα τις σπουδές μου με μεταπτυχιακά σχετικά και άρχισε την επαγγελματική μου σταδιοδρομία σε αυτόν τον κλάδο. Μπορώ να σας πω όμως πως ακόμα και η πιο παραμικρή γνώση και εμπειρία αποδείχτηκε πολύτιμη.

Πώς αισθανθήκατε όταν όχι απλά βρήκατε συγγραφική στέγη αλλά τα βιβλία σας εκδίδονται από τον leader του χώρου τις εκδόσεις Ψυχογιός;

Τώρα τι να σας πω; Στην αρχή δεν το πίστευα ούτε εγώ η ίδια. Για εμένα όπως για πολλούς συγγραφείς ήταν πάντα ένα όνειρο καθώς ήμουν σχεδόν αποκλειστική αναγνώστρια των εκδόσεων και πράγματι αποτελεί την ναυαρχίδα στον χώρο των εκδόσεων!Αποτέλεσε λοιπόν θα έλεγα σταθμό στην ζωή μου και ταυτόχρονα μια σχέση την οποία θέλω να τιμήσω και να εξελίξω όσο μπορώ περισσότερο. Πέρα από την ευγνωμοσύνη και την τιμή να εκδίδονται τα βιβλία μου από τις εκδόσεις Ψυχογιός, οφείλω να πω πως παράλληλα μου αναπτύχθηκε πολύ έντονο το συναίσθημα της ευθύνης να παραδίδω βιβλία που είναι ανάλογα του βεληνεκούς αυτού και να δικαιώσω την επιλογή τους!

Στο νέο σας βιβλίο «το πριγκιποτο»αναφέρεστε στη Μπέλ εποκ.Γιατι διαλέξατε αυτή την εποχή για να γράψετε;

Νομίζω πολύ απλά γιατί στα δικά μου μάτια φαινόταν πολύ γοητευτική! Το πλαίσιο μιας ιστορίας μπορεί από μόνο του να την χρωματίζει και να της αποδώσει έντονα χαρακτηριστικά! Το «ΠριγκιπΌτο» πάνω από όλα είναι ένα παραμύθι και ταίριαζε απόλυτα σε αυτήν την εποχή. Οι πρωταγωνιστές του από μονοι τους είναι χαρακτηριστικές προσωπικότητες της Μπελ Εποκ, όχι μόνο από πλευράς αισθητικής και συναισθήματος αλλά και από πλευράς ιδιοσυγκρασίας που ήταν επαναστατική! Η Μπελ Εποκ, είναι μια εποχή όχι μόνο γνωστή για την όμορφη ζωή αλλά και για τις βάσεις που έθεσε για την θέση της γυναίκας στην κοινωνία και αυτό άλλωστε είναι ένα μεγάλο κομμάτι του βιβλίου. Τέλος, ο δραματοποιημένος έρωτας, η κορύφωση των συναισθημάτων και ο θυμός αναπτυσσόταν στο μυαλό μου εξαίρετα σε αυτήν την αποχή όπου τα φαντασιωσικά φορτία των ανθρώπων ήταν τεράστια λόγω της ρομαντικότητας!

Κλημεντίνη και Αμάντα,δύο διαφορετικές γυναίκες. Όμως είναι αδελφές ψυχές.Τι είναι η φιλία; Υπάρχουν γυναικείες φιλίες τόσο δυνατές;

Η φιλία!! Σπουδαίο ερώτημα! Μπορώ να σας πω μόνο την προσωπική μου άποψη γιατί η φιλία είναι μια έννοια προσωπική για τον καθένα! Για εμένα λοιπόν η φιλία είναι μια από τις βασικές αξίες που μας συντροφεύουν στην ζωή και μας βοηθούν να ευημερούμε! Προσωπικά την ψάχνω σε κάθε μορφής σχέση όπως έχω ξαναπεί, γονεϊκή, κοινωνική, συζυγική, επαγγελματική! Η φιλία στα μάτια μου είναι ένα συνοθύλευμα συναισθημάτων και συμπεριφορών που αποτελούν αφετηρία για την κοινωνικοποίηση μας αλλά και προορισμό για την ψυχική μας ισορροπία. Και φυσικά πιστεύω στην γυναικεία φιλία και στο ότι υπάρχουν δυνατές φιλίες! Με τα ελλείμματα τους, τις δυσκολίες τους, και τα προβλήματα τους, απλώς αποτελούν μια ωραία ευκαιρία για να γίνουνε όλοι καλύτεροι άνθρωποι!!
Κλημεντίνη,για μένα μια γυναίκα πρότυπο. Ελεύθερη , ακούραστη, έξυπνη,δε φοβάται τη δουλειά και βάζει συνεχώς στόχους. Έχετε γνωρίσει κάποια γυναίκα που της μοιάζει και έγινε για σας έμπνευση;

Ναι, έχω γνωρίσει γυναίκες με αυτά τα χαρακτηριστικά, ίσως όχι όλα μαζεμένα αλλά με αρκετά τέτοια στοιχεία! Σε φίλες μου που τις θαυμάζω αλλά και σε γυναίκες πρότυπα για μένα που δεν έχει νόημα να αναφέρω ονομαστικά! Βέβαια και η δυναμική Κλημεντίνη είχε τις σκοτεινές και αδούλευτες πλευρές της, καθώς ήταν μια γυναίκα αρκετά απομακρυσμένη από τα συναισθήματα της και τους ανθρώπους, στοιχείο που στην πορεία συνειδητοποίησε και διόρθωσε. Πρέπει να πω εδώ όμως πως όλες οι ηρωίδες μου έχουν στοιχεία που αποτελούν για εμένα έμπνευση και συνήθως κιόλας είναι στοιχεία που μου λείπουν ή θέλω να αναπτύξω παραπάνω και έτσι τα προβάλλω στα βιβλία μου!

Κέρκυρα του 19 ου αιώνα. Ποσό καιρό σας πήρε η έρευνα;

Περίπου δύο χρόνια! Με διαλείμματα ανάμεσα για έρευνα και σε άλλα κομμάτια. Με την έρευνα συμβαίνει το εξής περίεργο και για αυτό χρειάζεσαι πολύ χρόνο. Μπορεί σε ένα βιβλίο ο αναγνώστης να εντοπίσει μόνο μικρές λεπτομέρειες ή λίγα κομμάτια που να τον παραπέμπουν στο ότι έχει γίνει έρευνα, στην πραγματικότητα όμως από μέσα χρειάζεται πολύ δουλειά από εμάς για να βγουν ακόμα και αυτές οι μικρές λεπτομέρειες. Γιατί η έρευνα δεν αφορά τόσο τις πληροφορίες του βιβλίου, όσο το ύφος της εποχής, τα ψυχογραφήματα των ηρώων, το «χρώμα» της αφήγησης και όλο το σκηνικό.

Επιλέξατε και στα τρία σας βιβλία γυναίκες με έντονη προσωπικότητα. Η  Κλημεντίνη βέβαια τις ξεπερνά όλες. Γιατί  επιλέγετε τις γυναίκες ηρωίδες;

Καταρχάς γιατί αγαπώ τις γυναίκες και ως γυναίκα κάθε μέρα εξερευνώ την γυναικεία φύση ώστε να εξελιχθώ και εγώ και να «λειάνω» αν θέλετε τα ελαττώματα μου. Παρόλα αυτά, εγώ νιώθω πως εξερευνώ το ίδιο και τις αντρικές προσωπικότητες που παρόλο που δεν είναι οι αφηγητές των βιβλίων μου ή ο κεντρικός πρωταγωνιστής, αυτοί εγείρουν την πλοκή και οδηγούν εξ ολοκλήρου τις ηρωίδες με την αλληλεπίδραση. Συγκεκριμένα δε θα σας πω, πως τυγχάνει και στα τρία μυθιστορήματα μου να έχω αγαπήσει περισσότερο αντρικές φιγούρες που έχω περιγράψει!

Να τον φοβάσαι τον θυμό του έρωτα.Αλλους θύμους μη τους φοβάσαι. Μα στο θυμό του έρωτα,να εύχεσαι να μη βρεθείς μπροστά «Έχει θυμό ο έρωτας;

Όπως γράφω και στην πρώτη πρόταση του βιβλίου, σε αυτό το μικρό δίστιχο, ο θυμός του έρωτα νομίζω πως όχι απλώς υπάρχει αλλά είναι και ο πιο επικίνδυνος. Του έρωτα σε μια πιο ευρεία έννοια από αυτή στην οποία έχουμε συνηθίσει να αναφερόμαστε. Την αφοσίωση δηλαδή και το πάθος σε έναν άνθρωπο, ένα στόχο, μια ιδέα, ένα κεκτημένο. Ο έρωτας στην αντίληψη μου είναι απόλυτα συνυφασμένος με το ένστικτο της επιβίωσης έτσι αντίστοιχα και ο θυμός του συνοδεύεται από ακραίες, εν βρασμώ και παντελώς απρόβλεπτες αντιδράσεις!

ΠριγκιπΌτο.Οποιος το διαβάζει είναι σαν να περπατάει,σαν να έχει ζήσει εκεί.Ειναι ο  τόπος μας η αρχή, το τέλος, ο στόχος. Τι είναι για την Πηνελόπη Κουρτζή το ΠριγκιπΌτο;

Το προσωπικό μου ΠριγκιπΌτο σε αυτήν την φάση της ζωής μου θα έλεγα με σιγουριά πως είναι η οικογένεια μου! Έχω περάσει από φάσεις που το ΠριγκιπΌτο μου ήταν στόχοι και αναμνήσεις. Όσον αφορά το επαγγελματικό μου σίγουρα είναι η αγκαλιά των εκδόσεων Ψυχογιός, για αυτό άλλωστε και το συγκεκριμένο βιβλίο είναι αφιερωμένο σε αυτούς. Από εκεί και πέρα, όσο παραπάνω το αναλογίζομαι καταλήγω πως αυτό που με κάνει να ονειρεύομαι και να παρηγοριέμαι ταυτόχρονα είναι ο πυρήνας μου που έχω την τύχη αυτήν χρονιά να τον έχω ασφαλή και υγιή δίπλα μου! Και παράλληλα αυτό είναι και ο στόχος μου, το ΠριγκιπΌτο μου για την νέα χρονιά! Να διατηρήσω έτσι την οικογένεια μου και να φροντίσω όσο περνάει από το χέρι μου για αυτό!

Τελικά το μπάλωμα είναι τέχνη; Καταφέρατε και ενσωματώσετε ήρωες των παλιών βιβλίων σας αλλά και του νέου στο βιβλίο .Έτσι οι ήρωες δε χάνονται, συνεχίζουν να ζουν..

Αναμφίβολα το μπάλωμα είναι τέχνη!!!! Και ακριβώς επειδή το μπάλωμα είναι στην ουσία η δεύτερη ευκαιρία και η ενσωμάτωση στην ζωή μας παλιών αγαπημένων πραγμάτων, έτσι και οι ήρωες των προηγούμενων βιβλίων είχαν μια δεύτερη ευκαιρία να εμφανιστούν! Έτσι επισκέφτηκαν το ΠριγκιπΌτο και μάλιστα είχαν κομβική συμμετοχή στην πλοκή και την λύση του μυστηρίου! Καθώς δεν μπορούσα να τους αποχωριστώ και καθώς ήταν ολοζώντανοι στο χρονικό πλαίσιο που οι ίδιοι πρωταγωνίστησαν, μου φάνηκε απόλυτα φυσικό να θελήσουν να επισκεφτούν το διάσημο ξενοδοχείο της εποχής τους, το ΠριγκιπΌτο! Έτσι εγώ το μόνο που είχα να κάνω ήταν ένα «μπάλωμα» ώστε να τους κλείσω δωμάτιο και να τους δώσω από ένα κλειδί!!

Σας ευχαριστώ θερμά τόσο για τα πολύτιμα σχόλια σας και την αγάπη που δείξατε στο ΠριγκιπΌτο, όσο και για τις όμορφες ερωτήσεις! Σας εύχομαι μια υπέροχη χρονιά!!

Καλή χρονιά με υγεία και δημιουργία!

Βασιλική Ευαγγέλου-Παπαθανασίου

Share on Google Plus

About femalevoice

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.