Το Πριγκιπότο, Πηνελόπη Κουρτζή, εκδόσεις Ψυχογιός

Στο νέο της συγγραφικό πόνημα με τίτλο Το Πριγκιπότο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός, η Πηνελόπη Κουρτζή μεταφέρει τον αναγνώστη σε αλλοτινές εποχές γεμάτες ρομαντισμό και άρωμα αγνότητας. Το μυθιστόρημα κινείται σε δύο αφηγηματικούς χρόνους. Αρχικά, στην Κέρκυρα του τέλους του δέκατου ένατου αιώνα, όπου οι δύο πρωταγωνίστριες, η Κλημεντίνη και η Αμάντα, περνούν ξέγνοιαστα τα παιδικά τους χρόνια αλλά και τα εφηβικά που σημαδεύονται από τα πρώτα σκιρτήματα της καρδιάς αλλά και από γεγονότα που θα γραφτούν ανεξίτηλα στις ευαίσθητες ψυχές τους, και μετέπειτα στην γραφική Κηφισιά των αρχών του εικοστού αιώνα, όπου η Κλημεντήνη πραγματοποιεί το όνειρό της και φτιάχνει το δικό της πριγκιπάτο, ένα πολυτελές ξενοδοχείο το οποίο στεγάζει την αγάπη, τη φιλοξενία και την περιποίηση όποιου περνάει το κατώφλι του. Και μετατρέπεται από ένα λάθος που αποδεικνύεται μαγεία από Πριγκιπάτο της αγάπης σε Πριγκιπότο του ονείρου και Όμηρου. Το πώς και το γιατί θα το ανακαλύψετε αν αφεθείτε στο ταξίδι και αν γίνετε ένοικοι του ξενοδοχείου.

Το μυθιστόρημα είναι άκρως ατμοσφαιρικό. Η Κουρτζή καταφέρνει να αποδώσει αριστοτεχνικά την ατμόσφαιρα της εποχής και τον ρομαντισμό που την σφραγίζει. Η γραφή, αν και απλή στο σύνολό της, διαπνέεται από λυρισμό στις περιγραφές καταφέρνοντας να μας μεταφέρει στο κλίμα της περιγραφόμενης εποχής, τόσο στην Κέρκυρα όσο και στην Κηφισιά που τότε πήγαιναν οι Αθηναίοι για παραθερισμό τα καλοκαίρια ή για Κυριακάτικη βόλτα ή εκδρομή και έκαναν πικνίκ στα χωράφια ή ρομαντικούς περιπάτους στους αγρούς μέσα στο πράσινο. Ο λόγος της συγγραφέα ρέει, κυλάει γρήγορα, άλλες φορές γίνεται νοσταλγικός και μας μεταφέρει με ένα μαγικό ραβδάκι εκεί, στην καρδιά των γεγονότων. Παρακολουθούμε από κοντά και εμείς οι αναγνώστες τους εφηβικούς δυνατούς έρωτες των δύο κοριτσιών και τη φιλία τους που μένει σταθερή, δυνατή και ακλώνητη με το πέρασμα του χρόνου. Η μία γίνεται το στήριγμα της άλλης σε κάθε δυσκολία, σε χαρές, λύπες και χαρούμενα γεγονότα. Είναι όμως γεμάτες οι σελίδες του μυθιστορήματος και από εικόνες που ζωηρεύουν την αφήγηση και εξάπτουν τη φαντασία του αναγνώστη. Ποιος ή ποια δεν θα ήθελε να ζήσει έναν έρωτα σαν της Αμάντας και του Αλέξιου; Δυνατό, ορμητικό, σαρωτικό αλλά και γεμάτο πόνο και θυμό; Που παρά τις αντιξοότητες άντεξε στο χρόνο και υπερνίκησε τα εμπόδια.

Αφηγηματικές σκηνές δυνατές, με ένταση, με μαγνητισμό, σαγηνευτικές και ρομαντικές χωρίς ίχνος κλισέ ή μελλοδραμματισμών. Χαρακτήρες έντονοι και αντιφατικοί, συνυφασμένοι με τα πρότυπα της εποχής. Ευαίσθητη και ρομαντική η Αμάντα, πιο αγέρωχη, φαινομενικά μόνο, και στιβαρή η Κλημεντίνη. Μια γυναίκα που παίρνει την τύχη της στα χέρια της και δεν διαπραγματεύεται το όνειρό της. Σε μια εποχή όπου η γυναικεία φύση και υπόσταση καταπατείται και ο άντρας έχει το πάνω χέρι, αυτή καταφέρνει να σταθεί στον επιχειρηματικό χώρο. Τίποτα δεν είναι στρωμένο με ροδοπέταλα και δολοπλοκίες και ίντριγκες στήνονται για να την πλήξουν. Στο τέλος υπερισχύει η ανάγκη της για αγάπη, τρυφερότητα και συντροφικότητα που έκρυβε βαθιά μέσα της. Το μυθιστόρημα διαθέτει και την αστυνομική χρειά και είναι όλα δοσμένα και πλεγμένα έτσι ώστε να κρατούν το ενδιαφέρον και να αδημονείς για τη συνέχεια. Άλλο ένα πλεονέκτημα είναι η δομή του. Στην αρχή ξεκινά με δύο αποσπάσματα από δύο διαφορετικές χρονικές περιόδους που μας εξάπτουν την περιέργεια ως πως το πώς συνδέονται.

Πρωτότυπο είναι και το γεγονός πως περιλαμβάνει στην αφήγηση και πρόσωπα από τα προηγούμενα βιβλία της και τα δένει αρμονικά στην εξιστόρηση της πλοκής δίνοντας και μια πινελιά του Ιστορικού φόντου της εποχής.
Προκαλούνται δυνατά συναισθήματα στον αναγνώστη αλλά κυρίως του μένει η ατμόσφαιρα της εποχής, ο λυρισμός, οι εικόνες, οι περιγραφές, η αγάπη. Και όλα αυτά χωρίς να χρησιμοποιούνται ιδιαίτερα εκφραστικά μέσα. Μόνο ο λυρισμός και η μουσικότητα της γραφής. Εξαιρετική η φιλοξενία, απολαυστική η διαδρομή και η διαμονή στο Πριγκιπότο του ονείρου που πάντα παραμένει πριγκιπάτο της αγάπης!
Η φωτογραφία είναι από την Μαρία Παυλίδου

Ελια Κουρή
Share on Google Plus

About femalevoice

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.