Μαρία Τζιρίτα, Μάτια μου, βιβλιοκριτικη της Ε.Κουρή

Μαρία Τζιρίτα, Μάτια μου, εκδόσεις Ψυχογιός
«Να, βούτηξε ο ήλιος πίσω από το νησί! Τώρα αλλάζει το χρώμα, πάει προς το μοβ.  Μακάρι να μπορούσες να το δεις, Λενιώ…»

«Το βλέπω, Λουκά. Το βλέπω μέσα από σένα. Εσύ είσαι τα μάτια μου!»

Έχοντας διαβάσει το μεγαλύτερο μέρος της εργογραφίας της Μαρίας Τζιρίτα έχω παρατηρήσει πως στα βιβλία της επιλέγει θεματικά να ασχοληθεί με κοινωνικά φαινόμενα και «στήνει» ιστορίες οι οποίες διέπονται από μηνύματα και προκαλούν συναισθήματα στον αναγνώστη. Ήδη στο δεύτερο κατά σειρά βιβλίο της με τίτλο «Μάτια μου» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός δεν διστάζει να αναμετρηθεί με την πρόκληση να ασχοληθεί με τους ανθρώπους με προβλήματα όρασης, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους, στην επαφή με τους συνανθρώπους τους αλλά και με το πώς αντιμετωπίζονται από την κοινωνία.

Το «Μάτια μου» είναι ένα  αξιολογότατο και βαθιά ανθρώπινο κοινωνικό μυθιστόρημα! Μια ιστορία που  συγκινεί και μας κάνει να σκεφτούμε πολλά, αν δεν διαβάσουμε επιφανειακά, αλλά «δούμε» τι κρύβεται πίσω από τις λέξεις. Μας προβληματίζει και μας κάνει να θαυμάσουμε το μεγαλείο της ανθρώπινης ψυχής! Απλά και αβίαστα. Να δούμε τη ζωή με «άλλα μάτια»

Λένα, Λουκάς, Κατίνα, Χαρίλαος, Κωνσταντίνος, Μαρία… Μυθιστορηματικοί χαρακτήρες βγαλμένοι από τη ζωή, ζωντανοί, άμεσοι, καθημερινοί. Η Τζιρίτα, χωρίς παραφιλολογίες και πλατειασμούς, με έναν λόγο λιτό και μεστό, χωρίς ιδιαίτερα εκφραστικά μέσα, περιγράφει τη ζωή των ηρώων της και αναλύει τα συναισθήματα, τις απόψεις και τους προβληματισμούς τους με μεγάλη παραστατικότητα αλλά και την προσοχή και σοβαρότητα που χρειάζεται ο χειρισμός ενός τέτοιου θέματος. Φαίνεται να έχει ερευνήσει ενδελεχώς τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι με προβλήματα όρασης, καθώς και το πώς αυτοί αντιμετωπίζονται από την κοινωνία… Γνώστρια της ανθρώπινης ψυχολογίας -μια και έχει κάνει ανάλογες σπουδές-  αναλύει τους χαρακτήρες όσο πρέπει, χωρίς να κουράζει τον αναγνώστη, και ταυτόχρονα τον «βυθίζει στην υπόθεση», κάνοντάς τον να μην θέλει να αφήσει το βιβλίο από τα χέρια του!

Η ιστορία της Λένας, της τυφλής κοπέλας, και ο έρωτας και η αγάπη που αναπτύσσεται ανάμεσα σε αυτήν και τον Λουκά προκαλεί πηγαία και ανόθευτη συγκίνηση ακριβώς γιατί είναι γραμένη απλά.

Η  συγγραφέας θα σας μαγέψει με τη γραφή της, με την εναλλαγή των συναισθημάτων και τα μηνύματα που κοινωνεί μέσα από την ιστορία της. Γιατί οι άνθρωποι με προβλήματα όρασης δεν είναι πλάσματα ενός κατώτερου Θεού, αλλά άνθρωποι που έχουν δικαίωμα στη ζωή και πραγματικά ζουν στο έπακρο την κάθε στιγμή αξιοποιώντας όλες τους τις αισθήσεις!

Έλια Κουρή

Share on Google Plus

About femalevoice

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.