Έλενα Γκίκα-Πετρουλάκη:"Ψάχνω συνεχώς για αφορμές ευτυχίας"


Η ΈΛΕΝΑ ΓΚΙΚΑ-ΠΕΤΡΟΥΛΑΚΗ γεννήθηκε το 1973. Σπούδασε αρχικά Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων, στη συνέχεια Πολιτικές Επιστήμες και απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο στη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού, ενώ συνεχίζει τις σπουδές της φοιτώντας στη Νομική Σχολή Αθηνών. Εργάστηκε σε μεγάλες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις ως διοικητικό στέλεχος και από το 2009 έχει τη θέση της Διευθύντριας Ανθρώπινου Δυναμικού στο ξενοδοχειακό συγκρότημα Costa Navarino. Έχει ζήσει σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας και ταξιδεύει συχνά. Τα τελευταία χρόνια ζει μόνιμα στην πόλη της Μεσσήνης με τον σύζυγο της και τα δυο παιδιά τους. Η Έλενα γράφει ερασιτεχνικά από τα μαθητικά της χρόνια, κυρίως διηγήματα, μονόπρακτα θεατρικά έργα και ποιήματα. Το μυθιστόρημα ΚΑΘΡΕΦΤΕΣ ΚΑΙ ΕΙΔΩΛΑ είναι το πρώτο της βιβλίο.

Καθρέφτες και είδωλα» Πείτε μας λιγα λόγια για το βιβλίο.

Το βιβλίο είναι πάνω από όλα αφιερωμένο στη μητρική αγάπη, μέσα από τα μάτια της μητέρας αλλά και της κόρης. Είναι η ιστορία μιας καθημερινής γυναίκας που χρειάστηκε να αναμετρηθεί με δραματικές καταστάσεις και να κάνει σχεδόν αδύνατες επιλογές. Η ιστορία της ξετυλίγεται μέσα από το κελί της φυλακής, όπου βρίσκεται έγκλειστη επί 14 χρόνια. Ακολουθώντας την αφήγησή της, ο αναγνώστης θα αναρωτηθεί πολλές φορές, για το ποιος είναι ο δράστης, ποιο το έγκλημα, ποιος ο θύτης και ποιος το θύμα. Και σε κάποια απ΄αυτά τα ερωτήματα θα χρειαστεί να δώσει τις δικές του απαντήσεις.

Ποιος είναι ο καθρέφτης που δείχνει το είδωλο μας; Έχει συμβολικό ρόλο;

Ο καθρέφτης είναι τα μάτια των άλλων. Είναι πρώτα απ΄όλα το βλέμμα της μάνας, που μέσα του ψάχνουμε να δούμε αν είμαστε άξιοι αγάπης. Αργότερα το βλέμμα του έρωτά μας που θα μας πει αν είμαστε αρκετά θελκτικοί. Είναι το βλέμμα κάθε ατόμου που θα μας κοιτάξει με αγάπη ή με μίσος. Με αποδοχή ή με κατηγόρια.  Ο καθρέφτης με άλλα λόγια, είναι «οι άλλοι» που αν τους το επιτρέψουμε, καθορίζουν το ποιοι είμαστε εμείς. 

Η Στέλλα λέει «καθρέφτες και είδωλα είμαστε όλοι.Αν είσαι ένας άσχημος καθρέφτης άσχημα πρόσωπα καθρεφτίζονται πάνω σου. Και αυτά θα γίνουν οι καθρέφτες σου.Και έτσι το είδωλό σου γίνεται χειρότερο»

Ναι, νομίζω πως αυτή η φράση συνοψίζει όλα τα παραπάνω και δίνει και την αντίθετη διάσταση. Το πως δηλαδή εκτός από είδωλα, είμαστε κι εμείς οι ίδιοι καθρέφτες. Είναι μια κυκλική διαδρομή με άλλα λόγια, που δεν μπορείς ευκολά να εντοπίσεις το σημείο εκκίνησής της. Το σίγουρο είναι πως τελικά έχουμε δικαίωμα επιλογής στο σε ποια μάτια θα κοιταχτούμε αλλά και στο πως θα βλέπουν τον εαυτό τους όσοι θα κοιτάζονται στα δικά μας. Φανταστείτε λοιπόν πόσο μεγάλη είναι η ευθύνη μας όταν τα μάτια μας είναι καθρέφτες για τα ίδια μας τα παιδιά.

Φυλακή και γυναίκες κρατούμενες. Η ιστορία είναι πραγματική;

Όσο έγραφα το βιβλίο, είχα την ευκαιρία να μιλήσω με γυναίκες που είχαν ανάλογες εμπειρίες. Προσπάθησα να μεταφέρω την ατμόσφαιρα όσο καλύτερα μπορούσα και όσο πιο κοντά στις περιγραφές που είχα στη διάθεσή μου. Τα πρόσωπα και τα συγκεκριμένα περιστατικά που αναφέρω όμως είναι στη σφαίρα της μυθοπλασίας.

Υπάρχουν γυναίκες της διπλανής πόρτας που βίωσαν όσα η ηρωίδα σας;

Δυστυχώς ναι. Γυναίκες, έφηβες, μικρά κορίτσια.. Φοβάμαι πως οι αληθινές τραγωδίες που εκτυλίσσονται πίσω από τις κλειστές πόρτες, είναι πολύ περισσότερες απ΄όσες νομίζουμε.

Ποιος είναι ο δικός σας καθρέφτης;

Σίγουρα ο πρώτος και σημαντικότερος υπήρξε η μητέρα μου. Μέσα στα μάτια της έβλεπα τον εαυτό μου ικανό για τα πάντα! Η αγάπη της Στέλλας για τη δική της μητέρα, κρύβει σε μεγάλο βαθμό προσωπικά μου συναισθήματα.  Από εκεί και πέρα, προσπαθώ όσο μπορώ να «κοιτάζομαι» σε μάτια ανθρώπων που ξέρω πως με αγαπούν και με αποδέχονται. Στα μάτια του συζύγου μου, των παιδιών μου, των αγαπημένων μου φίλων. Αυτό όμως που θέλω πάνω απ΄όλα είναι να παραμένω αυτό που εγώ έχω αποφασίσει να είμαι, άσχετα από το ποιος στέκεται απέναντί μου. 

Υμνείτε την αγάπη της μάνας που θυσιάζεται για το παιδί της.Τι είναι για σας μάνα;Θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας μια γλυκιά ανάμνηση της μητέρας σας;

Η μητρότητα δεν είναι απλά μια ιδιότητα, είναι επιλογή ζωής. Έχω δύο υπέροχα, αξιαγάπητα παιδιά που δεν τα έχω γεννήσει. Η απουσία αυτού του βιολογικού δεδομένου, σε τίποτα δεν έχει επηρεάσει την αγάπη ανάμεσά μας και την ευθύνη που νιώθω απέναντί τους. Για μένα η μητρική αγάπη, η υγιής μητρική αγάπη, δεν μπορεί παρά να προσφέρεται άνευ όρων. Μάνα είναι αυτή που θα την κάνεις ίσως να κλάψει όσο κανέναν άλλον, που κάποτε θα θυμώσεις μαζί της όσο με κανέναν άλλον, αλλά που θα ξέρεις πως πάντα θα μπορείς να στραφείς σε εκείνη για να γυρέψεις φροντίδα, στοργή και αποδοχή. Από τη δική μου μητέρα, θυμάμαι πάντα τη μυρωδιά της και τον ήχο του γέλιου της. Είναι χαραγμένα και τα δύο με ανεξίτηλο μελάνι μέσα μου. 

Στη ζωή μας το πληρώνουμε το τίμημα;

Η ζωή είναι δώρο. Ο τρόπος που θα επιλέξουμε να τη ζήσουμε όμως έχει οπωσδήποτε το τίμημα του.  
Έχετε προδοθεί από ανθρώπους στη ζωή σας; Πώς νιώσατε;
Φυσικά έχω προδοθεί. Και ποιος δεν έχει; Το καλό είναι πως μέχρι να θυμηθώ αν και πότε προδόθηκα ώστε να μπορέσω να απαντήσω στην ερώτησή σας, χρειάστηκε αρκετός χρόνος. Ξέρω πόσο πικρή είναι η γεύση της προδοσίας. Αλλά δεν θυμάμαι πια ποιος μου το δίδαξε. 

Οι γυναίκες είναι ηρωίδες.Ειμαστε ανθεκτικές ή σπάμε καθημερινά σε μικρά κομματάκια;

Μα αυτό είναι το μεγαλείο της γυναικείας φύσης. Το ότι μπορεί να σπάει, να χαρίζει τα κομμάτια της σε όσους αγαπάει, να πέφτει στη φωτιά για χάρη τους, να γίνεται στάχτη κι ύστερα  να ξαναγεννιέται. 

Πιστεύετε στο πεπρωμένο και στη μοίρα;

Πιστεύω πως υπάρχει μια κοινή ανθρώπινη μοίρα. Η μοίρα μας είναι να εξελισσόμαστε, να γινόμαστε καλύτεροι ως άτομα και ως είδος. Το μονοπάτι που θα βαδίσει ο καθένας όμως προς αυτόν τον τελικό προορισμό, το επιλέγουμε μόνοι μας. Οι επιλογές μας, οι στάσεις μας απέναντι στις καταστάσεις, οι σκέψεις και οι πεποιθήσεις μας, είναι που τελικά συνθέτουν το προσωπικό μας πεπρωμένο.

Τι είναι για σας ευτυχία;

Έχω πολλή αγάπη στη ζωή μου. Η ευγνωμοσύνη που νιώθω γι΄αυτό το τόσο πολύτιμο δώρο, είναι ο ορισμός της ευτυχίας. Αλλά και πάλι πιστεύω πως η ευτυχία αποτελεί επιλογή. Η ευτυχία είναι μια εσωτερική κατάσταση που αν της δώσεις χώρο να υπάρχει θα ψάχνει συνεχώς αφορμές για να εκδηλωθεί. Μπορείς να δακρύσεις από την έντασή της απλά κοιτώντας ένα ηλιοβασίλεμα. ‘Η μπορείς και να περάσεις τη ζωή σου γκρινιάζοντας για όσα δεν έχεις. Ανήκω σε αυτούς που ψάχνουν συνεχώς για αφορμές ευτυχίας. Μια βόλτα, μια λιακάδα, μια μουσική, ένα φιλί, μια μυρωδιά, ένα βιβλίο, μια τυχαία συνάντηση… Η λίστα δεν έχει τέλος. Αρκεί να βρεις τη θέληση να αρχίσεις να τη γράφεις…

Γράφετε κάτι καινούργιο;


Ναι, είναι κι αυτό ένα κομμάτι ευτυχίας για μένα. Ενδίδω στην παρόρμηση και το κάνω. Ελπίζω μάλιστα πως σύντομα θα μπορώ να ανακοινώσω και νέο τίτλο.

Βασιλική Ευαγγέλου-Παπαθανασίου

Share on Google Plus

About femalevoice

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.