"Τα τρία πρόσωπα της Εκάτης"της Ελευθερίας Μεταξά στο femalevoice.gr

Η Ελευθερία Μεταξά γεννήθηκε στο Αιγάλεω το 1970. Είναι πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών (τμήμα Φιλοσοφίας- Παιδαγωγικής- Ψυχολογίας), της δραματικής σχολής "Διομήδη Φωτιάδη" και του Εργαστηρίου Ελευθέρων Σπουδών ΑΝΤ1 (Τμήμα δημοσιογραφίας). Μιλάει αγγλικά. Μέχρι το 1998 εργάστηκε ως ηθοποίος, λαμβάνοντας μέρος σε θεατρικές παραστάσεις και τηλεοπτικές σειρές, ενώ το καλοκαίρι του 1998 δούλεψε στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 ως ασκούμενη δημοσιογράφος. Σήμερα εργάζεται ως φιλόλογος, ενώ παράλληλα ασχολείται με την επιμέλεια βιβλίων. Είναι μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών. Το 2016 έλαβε μέρος στον 34ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό που προκήρυξε η Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών, αποσπώντας έπαινο για το διήγημά της "Το τελευταίο ταξίδι". Είναι παντρεμένη και έχει ένα γιο. Στη συνέντευξη που μας έδωσε μας μίλησε για το νέο της βιβλίο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας αλλά και για την αγάπη της,την υποκριτική.

Μιλήστε μας για το βιβλίο σας.

Η ηρωίδα του βιβλίου είναι μια Ελληνοαυστραλή ανθρωπολόγος, η Μάρθα Τζόουνς, η οποία έρχεται στην Ελλάδα μετά από πρόσκληση του φίλου και συνεργάτη της Σάββα Πατρίκιου. Στο σπίτι του, γίνεται μάρτυρας της δολοφονίας του ίδιου και της γυναίκας του, ενώ οι δολοφόνοι τους την απαγάγουν, καθώς πιστεύουν ότι γνωρίζει πού βρίσκεται το άγαλμα της τριπρόσωπης Εκάτης. Η Μάρθα καταφέρνει να τους ξεφύγει και ζητά βοήθεια από τον αστυνόμο Βαρσάμη, προϊστάμενο του Τμήματος Ανθρωποκτονιών, ο οποίος εκείνη την περίοδο ασχολείται με μια παράξενη υπόθεση τελετουργικών φόνων. Μαζί θα πάνε στην Αίγινα, όπου ζει και δραστηριοποιείται ένας περίεργος άνθρωπος, λάτρης της αρχαιολογίας, ο Απόλλωνας Ροδόπουλος. Ο Ροδόπουλος έχει ιδρύσει μια αίρεση με την πρόθεση να επαναφέρει υποτίθεται τη λατρεία της πανάρχαιας θεάς Εκάτης, στην πραγματικότητα όμως χρησιμοποιεί τους αφοσιωμένους του οπαδούς για να απαλλαγεί από όσους μπαίνουν εμπόδιο στον σκοπό του: την πραγματοποίηση μιας πανάρχαιας προφητείας που, όπως πιστεύει με το αρρωστημένο του μυαλό, θα του δώσει τη δύναμη και την εξουσία που πάντα ονειρευόταν. Οι τρεις τους θα αναμετρηθούν σε έναν άνισο αγώνα, που θα φέρει στο φως καλά κρυμμένα μυστικά και θα σπείρει τον θάνατο. Για το βιβλίο αυτό χρειάστηκε να κάνω μια αρκετά μεγάλη έρευνα που αφορούσε τη θεά Εκάτη, τον μυστικισμό, τα φάρμακα και τα δηλητήρια της αρχαιότητας. Ήταν μια πολύ συναρπαστική διαδικασία, που πολλές φορές με απορροφούσε εντελώς και με έκανε να αφήνω στην άκρη το βιβλίο και να χάνομαι μέσα στη σοφία της αρχαίας Ελλάδας.

Εκτός από τη συγγραφή με τι άλλο ασχολείστε;

Πέρα από τη συγγραφή, ασχολούμαι με μεταφράσεις και επιμέλειες βιβλίων, καθώς και με μεταγλωττίσεις. Παράλληλα, εξακολουθώ να παραδίδω φιλολογικά μαθήματα σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου.

Στην Ελλάδα υπάρχει χώρος για νέους συγγραφείς;

Νομίζω πως ναι. Αν και ο χώρος της συγγραφής είναι δύσκολος και η ελληνική αγορά πολύ μικρή, υπάρχουν αρκετοί εκδοτικοί οίκοι που δίνουν βήμα σε νέους συγγραφείς. Το δύσκολο είναι να πείσει κάποιος το αναγνωστικό κοινό να τον εμπιστευθεί και αυτή η εμπιστοσύνη κερδίζεται σιγά-σιγά, με πολύ κόπο, δουλειά και υπομονή.

Οι Έλληνες αγοράζουν βιβλία;

Θεωρώ ότι παλιότερα αγόραζαν πολύ περισσότερα βιβλία από όσο σήμερα. Δυστυχώς, η οικονομική κρίση επηρέασε δυσμενώς και τον χώρο του βιβλίου. Από την άλλη μεριά, πιστεύω ότι και το εκπαιδευτικό μας σύστημα δεν καλλιεργεί με επιτυχία την αγάπη για το βιβλίο, γι’ αυτό και πολλά νέα παιδιά δεν διαβάζουν. Σαφώς, εξακολουθεί να υπάρχει κόσμος που αγοράζει βιβλία και αγαπά το διάβασμα, και αυτό είναι κάτι πολύ θετικό, αλλά νομίζω πως χρειάζεται συντονισμένη προσπάθεια από όλους τους φορείς για να αποκτήσουμε και πάλι την αναγνωστική κουλτούρα που είχαμε.

Πώς ενώνετε τα κομμάτια του παζλ για να ολοκληρωθεί η ιστορία;

Αυτή είναι μια ιδιαίτερα επίπονη, αλλά παράλληλα και μαγική διαδικασία. Πρέπει να βρεθεί το κατάλληλο κομμάτι για να ολοκληρωθεί το παζλ, να ενωθούν όλα τα κομμάτια μαζί, ώστε η ιστορία να έχει ενδιαφέρον, ανατροπές και -κυρίως- να μην υπάρχουν κενά. Η δημιουργία ενός γρίφου που πρέπει στο τέλος να λυθεί χωρίς να αφήσει στον αναγνώστη απορίες είναι ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον παιχνίδι του μυαλού.

Όταν έχετε έμπνευση σημειώνετε σε μπλοκάκι;

Αυτό είναι κάτι που κάνω πολύ σπάνια. Δεν ξέρω γιατί, αλλά όταν μου έρχεται μια ιδέα, δεν θέλω να τη σημειώσω κάπου. Μου αρέσει να την κουβαλάω μέσα στο μυαλό μου, να τη διαμορφώνω και να την εξελίσσω, ακόμη κι αν χρειαστεί να το κάνω ολόκληρη τη μέρα, μέχρι να γυρίσω το βράδυ στο σπίτι και να καθίσω να γράψω.

Ήσασταν ηθοποιός. Μήπως αυτό το γεγονός σας έχει επηρεάσει στη συγγραφή σας;

Η υποκριτική έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο που γράφω. Μου αρέσει να «σκηνοθετώ» τις σκηνές, να προσπαθώ να τους δώσω όσο περισσότερη αληθοφάνεια και ζωντάνια μπορώ. Υπάρχουν φορές που «παίζω» μια σκηνή πριν τη γράψω και σκέπτομαι πώς θα φαινόταν στους θεατές, αν την έβλεπαν στον κινηματογράφο, στο θέατρο ή στην τηλεόραση. Χαίρομαι, μάλιστα, πολύ όταν μου λένε ότι τα βιβλία μου θυμίζουν κινηματογραφικές ταινίες, γιατί η υποκριτική είναι ένα μεράκι, μια μεγάλη αγάπη που δεν ξεχνιέται εύκολα.

Γράφετε αστυνομικά μυθιστορήματα . Γιατί σας γοητεύουν;

Μου αρέσει πολύ το μυστήριο, θεωρώ ότι έχει μια ιδιαίτερη γοητεία η ατμόσφαιρα της αγωνίας και της έντασης που δημιουργεί ένα αστυνομικό μυθιστόρημα. Είναι ένα «παιχνίδι» του μυαλού, στο οποίο ο συγγραφέας παίρνει μαζί του και τον αναγνώστη, τον προκαλεί να ανακαλύψει τη λύση, να βρει τον ένοχο. Διαβάζω αστυνομικά μυθιστορήματα από πολύ μικρή και είναι το είδος των βιβλίων που προτιμώ και ως αναγνώστρια. Ήμουν περίπου δέκα ετών, όταν έπεσε στα χέρια μου ένα βιβλίο της Αγκάθα Κρίστι, το οποίο στην κυριολεξία το ρούφηξα. Θυμάμαι ότι κοιτούσα τη φωτογραφία της Αγκάθα Κρίστι στο οπισθόφυλλο και σκεπτόμουν πώς μπορεί αυτή η γλυκύτατη γιαγιά να σκαρφίζεται τέτοιες ιστορίες. Από τότε γοητεύτηκα με την αστυνομική λογοτεχνία και εξακολουθώ να τη λατρεύω.

Πόσο σας εμπνέουν η σκληρότητα και η ατέλεια των ηρώων σας;

Η αδυναμία και τα πάθη είναι χαρακτηριστικό της ανθρώπινης φύσης και κινητήριος δύναμη για τις πράξεις μας. Πιστεύω ότι το καλό και το κακό συνυπάρχουν σε κάθε άνθρωπο και, ανάλογα με τον τρόπο που μεγαλώνει, τις συναναστροφές του και τις εμπειρίες του, επιλέγει ποιο θα ακολουθήσει. Κανείς, νομίζω, δεν γεννιέται καλός ή κακός, αλλά γίνεται στην πορεία της ζωής του. Προσωπικά, με γοητεύουν πολύ οι «κακοί» ήρωες, τους βρίσκω πολύ πιο ενδιαφέροντες από τους «καλούς», γιατί προσπαθώ να ανακαλύψω τα κίνητρα που διαμόρφωσαν τον χαρακτήρα τους και τους οδήγησαν σε σκοτεινούς δρόμους.

Ποιον συγγραφέα θαυμάζετε;

Παρότι έχω δηλώσει λάτρης της αστυνομικής λογοτεχνίας, ο συγγραφέας που θαυμάζω δεν έχει σχέση με το είδος αυτό. Είναι ο Νίκος Καζαντζάκης. Θεωρώ την «Ασκητική» και τους «Αδελφοφάδες» Ευαγγέλια, για τα μηνύματα και τα μαθήματα ζωής που βγαίνουν από τις σελίδες τους.

Είστε αισιόδοξος άνθρωπος;

Κάποτε ήμουν μάλλον ο ορισμός του απαισιόδοξου ανθρώπου. Συνέβη, όμως, κάτι στη ζωή μου πριν από δέκα περίπου χρόνια που άλλαξε εντελώς τον τρόπο με τον οποίον έβλεπα τα πράγματα, που με ανάγκασε να αναθεωρήσω πολλά και με βοήθησε να βλέπω το «ποτήρι μισογεμάτο». Συνειδητοποίησα ότι όσο πιο θετικά αντιμετώπιζα μια κατάσταση, τόσο καλύτερα εξελισσόταν, οπότε από τότε η ματιά μου στη ζωή είναι αισιόδοξη.

Σας ευχαριστώ πολύ για τη ζεστή φιλοξενία στις σελίδες του περιοδικού σας  και εύχομαι πάντα επιτυχίες!
Βασιλική Ευαγγέλου-Παπαθανασιου

Share on Google Plus

About femalevoice

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.