Για το Νόμπελ Ειρήνης προτάθηκε η δημοσιογράφος Sevgul Uludag

<
Για το Νόμπελ Ειρήνης προτάθηκε η γνωστή διερευνητική δημοσιογράφος Sevgul Uludag.
Την κ. Sevgul Uludag πρότεινε στην Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ για το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης 2019 η Άννα Αγαθαγγέλου, επίκουρη καθηγήτρια Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο York του Καναδά.
Η δημοσιογράφος εργάζεται στις εφημερίδες YENIDUZEN και «ΠΟΛΙΤΗΣ» ενώ ασχολείται ενεργά με το θέμα της εξακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων της εισβολής.

Οι Γενικοί Διευθυντές των εφημερίδων YENIDUZEN και ΠΟΛΙΤΗΣ, Cenk Mutluyakali και Διονύσης Διονυσίου αντίστοιχα, σε κοινή δήλωση τους χαιρετίζουν την υποψηφιότητα της Sevgul Uludag:
«Μια από τις συντάκτριες μας, ταυτόχρονα εργαζόμενη στις εφημερίδες YENIDUZEN και ΠΟΛΙΤΗΣ, η διερευνητική δημοσιογράφος Sevgul Uludag έχει προταθεί για το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης για την πολύτιμη συνεισφορά της στην προσπάθεια εξακρίβωσης της τύχης των «αγνοουμένων», όπως επίσης και για τη χρήση των δημοσιογραφικών της δεξιοτήτων στην επίλυση προβλημάτων των κοινοτήτων μας με δημοκρατικούς τρόπους με στόχο τη δημιουργία αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ των δύο κοινοτήτων μας σε αυτό το ευαίσθητο θέμα. Η υποψηφιότητα αυτή τιμά επίσης και τις προσπάθειες της και τον ενεργό της αγώνα για ειρήνη και συμφιλίωση στην Κύπρο για σχεδόν μισό αιώνα.
Γεννημένη στη Λευκωσία το 1958, η Sevgul Uludag έχει αφιερώσει τα τελευταία 18 χρόνια της ζωής της στη δημοσιογραφία, δίνοντας έμφαση στο ευαίσθητο θέμα των «αγνοουμένων», προσπαθώντας να εντοπίσει τους πιθανούς τόπους ταφής τους, ερευνώντας και γράφοντας τις οδυνηρές και τραγικές ιστορίες τους, κινητοποιώντας τους αναγνώστες της και από τις δύο κοινότητες για να δείξουν πιθανούς τόπους ταφής και βοηθώντας τους να συμβάλουν εθελοντικά και με ανθρωπιστικό τρόπο σε αυτό το ευαίσθητο ανθρωπιστικό πρόβλημα.
Τόσο η ίδια, όσο και οι εφημερίδες μας έχουν δεχτεί πολλές φορές σοβαρές απειλές, όμως η Uludag υπερασπίστηκε τις καθολικές ανθρώπινες αξίες με την πατριωτική της στάση ενάντια σε αυτές τις απειλές.
Τα τελευταία 13 χρόνια η Sevgul Uludag έχει δημιουργήσει εθελοντικά μια «Ανοικτή Τηλεφωνική Γραμμή» (Hot Line) με τα κινητά της τηλέφωνα για τους αναγνώστες της και από τις δύο κοινότητες. Μέσω αυτών των γραμμών οι αναγνώστες της μπορούν να επικοινωνούν μαζί της ανώνυμα για να δώσουν πληροφορίες. Κάποιες από αυτές δημοσιεύονται στις εφημερίδες μας, ενώ αρκετές άλλες καταθέτει ενώπιον της  Κυπριακής Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων, σπάζοντας έτσι πολύχρονες ένοχες σιωπές και ανοίγοντας το δρόμο της ανθρωπιστικής συνεργασίας για τις κοινότητες μας.
Η Sevgul Uludag έφερε μαζί τους συγγενείς των «αγνοουμένων» και από τις δύο κοινότητες, βοηθώντας τους να δημιουργήσουν μια δικοινοτική οργάνωση συγγενών αγνοουμένων και θυμάτων πολέμου που ονομάζεται «Μαζί Μπορούμε!» και έχει πρωτοστατήσει έτσι ώστε να μπορούν να πραγματοποιούν κοινές δραστηριότητες για να δείξουν ότι ο πόνος των συγγενών είναι κοινός.
Αντιμετωπίζοντας το θέμα «ταμπού» των αγνοουμένων με τον πιο ανθρωπιστικό τρόπο μέσα από τα άρθρα της και τις έρευνες της, η συμβολή της ήταν καθοριστική στην πρόοδο στο θέμα των «αγνοουμένων». Έχει βοηθήσει τη ΔΕΑ με ανθρωπιστικό και εθελοντικό τρόπο και έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη και τον έπαινο και των δύο κοινοτήτων βρίσκοντας πολλούς από τους τόπους ταφής των «αγνοουμένων» και βοηθώντας την επιστροφή των οστών των αγνοούμενων ατόμων στους συγγενείς τους για κατάλληλη ταφή.
Και οι δύο εφημερίδες YENIDUZEN και ΠΟΛΙΤΗΣ αισθάνονται ιδιαίτερη τιμή προσφέροντας πλήρη επαγγελματική στήριξη στις έρευνες της Sevgul Uludag.
Τα ερευνητικά άρθρα της Uludag δημοσιεύονται καθημερινά στα τουρκικά στην εφημερίδα YENIDUZEN υπό τον τίτλο «Κύπρος: Οι Ανείπωτες Ιστορίες», μια φορά τη βδομάδα στα ελληνικά στην εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ υπό τον τίτλο «Underground Notes» και στα αγγλικά στο blog της. Έχει λάβει διάφορα διεθνή βραβεία για το έργο της, όπως το «Διεθνές Βραβείο Κουράγιου στη Δημοσιογραφία», το «Βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», το «Βραβείο Ελευθερίας Τύπου από το RSF» και έχει τιμηθεί για το έργο της από την κοινωνία των πολιτών και από τις δύο κοινότητες.
Εν κατακλείδι η τιμή που αποδίδεται στη δημοσιογράφο Sevgul Uludag προτεινόμενη για το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης είναι τιμή 
Politisnews.grShare on Google Plus

About femalevoice

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.