Δήμητρα Ιωάννου:"είμαι ένθερμη υποστηρίκτρια της αλήθειας "

Σήμερα στο femalevoice.gr η Δήμητρα Ιωάννου σε μια συνέντευξη εφ' όλης της ύλης.Μας μίλησε για όλα,για την κληρονόμο του ποταμού,τη λογοτεχνία και για τα αγαπημένα της θέματα με τα οποία καταπιάνεται.
Ένα μαγικό παραμύθι για ενήλικες. Ένα σκηνικό που κινείται μεταξύ μύθου και πραγματικότητας, με φόντο τον ποταμό Αχέροντα. Μια δολοφονία που γεφυρώνει το χθες και το σήμερα. Και μια λυρική γραφή που δεν χρειάζεται να διαβάσεις το όνομα της δημιουργού στο εξώφυλλο για να καταλάβεις ότι ανήκει στην Δήμητρα Ιωάννου.

"Η κληρονόμος του ποταμού" (Εκδόσεις Ψυχογιός), είναι ένα βιβλίο που συνδυάζει πολλά και ετερόκλητα μεταξύ τους στοιχεία, με τρόπο τόσο αρμονικό που ολοκληρώνοντάς το, νιώθεις την ίδια ικανοποίηση με εκείνη της συμπλήρωσης ενός σύνθετου παζλ

Πώς οδηγηθήκατε στη συγγραφή;

Ανέκαθεν διέθετα ισχυρή φαντασία και αγαπούσα από μικρή να γράφω παραμύθια και άλλες ιστορίες, τις οποίες μάλιστα ανεβάζαμε με τα άλλα παιδιά ως αυτοσχέδια θεατρικά, παίζοντας τους ρόλους των ηρώων. Η συγγραφή δεν έλειψε ποτέ από τη ζωή μου καθώς πάντα με ανανέωνε και με αποφόρτιζε. Όταν κάποια στιγμή η καθημερινότητα μου αποδείχτηκε ιδιαίτερα πιεστική, μου φάνηκε καλή ιδέα να αποδράσω, έστω για λίγο, σε μια νέα πραγματικότητα που θα δημιουργούσα εγώ η ίδια. Μελέτησα το αρχείο της οικογένειάς μου σχετικά με την Πρέβεζα, τη γενέτειρα του πατέρα μου, κι κάπως έτσι άρχισε η συγγραφή της ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ, του πρώτου μου βιβλίου με το οποίο με γνωρίσατε στα συγγραφικά δρώμενα.

Τα βιβλία σας είναι ένας συγκερασμός ιστορίας και λογοτεχνίας. Πώς κινηθήκατε για να γραφουν;

Μόλις συλλάβω και δημιουργήσω στο μυαλό μου τον ιστό μιας ιστορίας που θα ήθελα να αφηγηθώ, την τοποθετώ χωροχρονικά και αρχίζω να ερευνώ στο διαδίκτυο για πηγές και βιβλία που θα μπορούσαν να με βοηθήσουν. Μετά τον εντοπισμό τους αρχίζει η μελέτη του υλικού και οι σημειώσεις για στοιχεία που θα μπορούσαν να δώσουν χρώμα, να ομορφύνουν και να εμπλουτίσουν αλλά χωρίς να μπουκώσουν το σκηνικό, ενώ η επιτόπια έρευνα είναι εξαιρετικά βοηθητική, αν είναι εφικτή. Παράλληλα εξακολουθώ να δουλεύω συνεχώς την πλοκή της ιστορίας και όταν νιώσω έτοιμη, κάθομαι στον υπολογιστή μου και αρχίζω το ταξίδι.

Τελικά υπάρχουν απαραίτητα προσόντα για κάποιον που θέλει να γράψει;

Θεωρώ ότι το πιο σημαντικό προσόν είναι να λατρεύει αυτό που κάνει! Να γράφει με την ψυχή του και να μη βλέπει την ώρα να βυθιστεί στον κόσμο της ιστορίας του παρέα με τους ήρωες του. Επίσης η δυνατή φαντασία, η καλή χρήση της γλώσσας, το χιούμορ και η ισορροπία μεταξύ λογικής και συναισθήματος, ούτως ώστε το κείμενο να μην γίνεται ξερό ή υπερβολικά μελοδραματικό, είναι καλά όπλα στη φαρέτρα ενός συγγραφέα.

«Η κληρονόμος του ποταμού» τι έχει που δεν έχουν τα άλλα σας βιβλία;

Τη μοναδική ομορφιά αλλά και την υποβλητικότητα του Βασιλιά Ποταμού, του μεγαλειώδους Αχέροντα, που είναι παγκόσμια γνωστός για το ρόλο που έπαιζε στην αρχαιότητα ως το όριο ανάμεσα στη ζωή και στο θάνατο. Είναι τόσο πλούσια η ιστορία και η μυθολογία του, τόσο όμορφοι οι θρύλοι που κρύβονται στα κρυστάλλινα νερά του, τόσο υπέροχη η χλωρίδα και η πανίδα του, ώστε το κείμενο διαποτίζεται με τη μοναδική μυστηριακή του αύρα. Φυσικά χρειάστηκε πολύ έρευνα και μελέτη για να γίνει αυτό, αλλά το αποτέλεσμα μου έδωσε μεγάλη χαρά.

Τι προσεγγίζει ένας συγγραφέας από το ιστορικό μυθιστόρημα που δεν μπορεί να προσεγγίσει μέσα από το σύγχρονο;

Προσωπικά μου αρέσει να ανοίγω ένα παράθυρο στο χρόνο και να διερευνώ μέσω των ηρώων μου εποχές και ζωές που δεν έζησα. Ζωές που είχαν άλλους ρυθμούς, άλλη εκφορά συναισθημάτων, άλλους κώδικες επικοινωνίας, άλλη ποιότητα ρομαντισμού, άλλες αντιλήψεις, άλλα προτερήματα και φυσικά άλλες δυσκολίες. Με αυτόν τον τρόπο, πλάθοντας μια ιστορία σε ένα παλαιότερο σκηνικό, καταφέρνω να πάρω μια καλή γεύση της κάθε εποχής, παίρνοντας μαζί και τους αγαπημένους αναγνώστες – συνοδοιπόρους στο ταξίδι.

Όταν προσεγγίζουμε παλιές εποχές διδασκόμαστε; Αποφεύγουμε λάθη;

Νομίζω ότι μέσω της λογοτεχνίας γενικότερα λαμβάνουμε παραδείγματα και ως εκ τούτου μπορούμε να αποφύγουμε λάθη. Διαβάζοντας τις ιστορίες και τα προβλήματα των ηρώων, ο αναγνώστης κάλλιστα μπορεί να εισπράξει κάποια μαθήματα και να κάνει συνειδητοποιήσεις, χωρίς να χρειαστεί να βιώσει και τα παθήματά τους. Αυτό και μόνο κάνει τη λογοτεχνία πολύτιμη.

Η ιστορία επαναλαμβάνεται;

Είναι μια φράση που ακούμε συνέχεια και είναι λογικό. Αν ο άνθρωπος δεν παραδειγματιστεί, δεν συνειδητοποιήσει τα λάθη του, δεν αλλάξει και δεν εξελιχθεί, μοιραία θα τα επαναλάβει είτε σε επίπεδο μονάδας, είτε σε επίπεδο συνόλου, ομάδας, κράτους, κλπ.

Τι πρέπει να έχει ένας ήρωας για να γίνει ήρωας;

Ο κάθε χαρακτήρας που ζει και κινείται γύρω μας είναι κάλλιστα ένας εν δυνάμει ήρωας ανάλογα με τις ανάγκες της ιστορίας που πλάθεται κάθε φορά. Οι προσωπικότητες των ανθρώπων είναι ενδιαφέρουσες, μοναδικές και ανεπανάληπτες και ο καθένας τους έχει κάτι να μας πει, αρκεί να τους δώσουμε την προσοχή μας. Ο δημιουργός παρατηρεί και ακούει και όλα αυτά τα εξωτερικά ερεθίσματα και στοιχεία αποθησαυρίζονται ως δομικά υλικά στην αποθήκη του υποσυνειδήτου του για να ανασυρθούν με το κατάλληλο ερέθισμα και να χτίσουν νέους χαρακτήρες.

Προτιμάτε τις ιστορίες που ταρακουνούν και αφυπνίζουν;

Βασικά προτιμώ τις ιστορίες που μου ‘μιλάνε’ και δεν μπορούν να φύγουν από το μυαλό μου. Μου αρέσουν οι ιστορίες με έντονο συναίσθημα που συγκλονίζει, καλοστημένο ιστορικά και λαογραφικά πλαίσιο, κοινωνικούς προβληματισμούς που προκαλούν σκέψεις και συνειδητοποιήσεις στον αναγνώστη, καθώς και μια δόση μυστηρίου που ταράζει τα ύδατα.

Ήπειρος. Γιατί  την επιλέξατε;

Έλκω την καταγωγή μου από την Ήπειρο, καθώς η Πρέβεζα είναι η γενέτειρα του πατέρα μου. Την αγαπώ επειδή συμβολίζει την οικογένειά μου, την παιδική μου ηλικία, τα καλοκαίρια μου, τις φιλίες μου, τη  ξεγνοιασιά των εφηβικών μου χρόνων. Έγραψα για την Ήπειρο, θέλοντας να της ανταποδώσω την αγάπη που μου χάρισε κι ακόμα μου χαρίζει!

Έχετε λογοτεχνικές εμμονές;

Νομίζω πως από τα κείμενά μου διαφαίνεται ότι με απασχολεί η βελτίωση της θέσης της γυναίκας εξελικτικά από το χθες ως το σήμερα αλλά και η αέναη πάλη του καλού με το κακό. Επίσης είμαι ένθερμη υποστηρίκτρια της αλήθειας και αγαπώ πολύ να τη βλέπω να έρχεται στην επιφάνεια, λούζοντάς μας με το φως της και ξορκίζοντας τα σκοτάδια!

Βασιλική Ευαγγέλου Παπαθανασίου

Share on Google Plus

About femalevoice

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.