Σοφία Καρυώτη: “Οι στόχοι πετυχαίνονται με πειθαρχία”


Αυτή τη φορά στη στήλη με τις συνεντεύξεις του maxmag.gr συναντάμε  την ταλαντούχα, αλλά και γοητευτική γυμνάστρια Σοφία Καρυωτη. Η Σοφία Καρυώτη γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λάρισα. Εκεί ήρθε πρώτη φορά σε επαφή με τον αθλητισμό και συγκεκριμένα με την κολύμβηση.Σε ηλικία 12 ετών αποφάσισε να μεταπηδήσει στην υδατοσφαίριση, που αποδείχθηκε και η μεγάλη της αγάπη. Δεν κατόρθωσε όμως να φτάσει στο αθλητικό επίπεδο που επιθυμούσε, αφού στα 18 της αναγκάστηκε να διακόψει τον αθλητισμό προκειμένου να αφοσιωθεί στις σπουδές της. Η Σοφία Καρυώτη πιστευει ότι η πειθαρχία είναι απαραίτητη για να πετυχαίνουμε στόχους και μόνο έτσι μπορούμε να πάμε μπροστά. Διαβάστε την συνέντευξη που μας παραχώρησε η Σοφία Καρυώτη και μάθετε τα όνειρά της, αλλά και την καθημερινή κατάθεση ψυχής που δίνει στη δουλειά της.
Επιμέλεια συνέντευξης: Βασιλική Ευαγγέλου Παπαθανασίου
Η πρώτη σου επαφή με τον αθλητισμό ήταν η κολύμβηση και το πόλο. Πόσο σε βοήθησε ο υγρός στίβος;
Ο υγρός στίβος ήταν ένα μεγάλο σχολείο για μένα. Αθλητικά, έμαθα να αγαπάω το νερό και διδάχθηκα όλες τις δυνατότητες που έχει ο άνθρωπος μέσα σε αυτό, να επιπλέει, να αναπνέει σωστά, πως να τοποθετεί το σώμα του για να αναπτύσσει ταχύτητα κτλ., ενώ διδάχθηκα από πολύ μικρή ηλικία και τις θετικές επιδράσεις της άθλησης στο ανθρώπινο σώμα. Κοινωνικά, επειδή είμαι ένας άνθρωπος αρκετά εσωστρεφής με βοήθησε να έρθω σε επαφή με παιδιά της ηλικίας μου που είχαμε τον αθλητισμό σαν κοινό ενδιαφέρον, μου δίδαξε την ομαδικότητα και πως μπορούμε όλοι μαζί προπονητές και αθλητές να συνεργαζόμαστε μαζί για την επίτευξη ενός κοινού στόχου, μου δίδαξε την πειθαρχία και το σεβασμό τόσο προς τον προπονητή μου και τις συμπαίκτριες μου, όσο και προς τους αντιπάλους. Ενώ, τέλος, διδάχθηκα και αρκετές αξίες και ιδανικά τα οποία ακόμα τηρώ στην καθημερινότητα μου και πορεύομαι με αυτά.
Advertisement
Τι σημαίνει γυμναστική για τη Σοφία Καρυώτη;
Η γυμναστική είναι τρόπος ζωής για μένα. Από πολύ μικρή, είχε προτεραιότητα ο αθλητισμός και το σχολείο ερχόταν σε δεύτερη μοίρα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι ήμουν κακή μαθήτρια. Επειδή, λοιπόν το αγαπάω αρκετά επέλεξα και την σχολή της Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού και τώρα συνεχίζω τις σπουδές μου στο αντικείμενο μου με ένα μεταπτυχιακό στην Ιατρική. Προσπάθησα και τα κατάφερα όλη μου η καθημερινότητα να περιστρέφεται γύρω από τον αθλητισμό και την γυμναστική γιατί αυτό με γεμίζει σαν άνθρωπο.


Σοφία Καρυώτη
Πηγή: runster.gr

Ποιες είναι οι διατροφικές σου συνήθειες;
Λατρεύω το φαγητό, γι αυτό το λόγο δεν στερούμαι τίποτα. Τρώω τα πάντα σε μικρές ποσότητες. Δεν ξεφεύγω όμως ποτέ, καθώς αυτό, θα έχει επιπτώσεις στην ενέργεια μου στην καθημερινότητα μου. Κάνω καθημερινά 5 γεύματα τα οποία είναι κυρίως πρωτεϊνικά.
Είσαι υπέρ ή κατά των συμπληρωμάτων διατροφής;
Θεωρώ ότι η υγιής, ισορροπημένη διατροφή είναι το καλύτερο μέσο για να λαμβάνουμε τα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε. Δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε τα συμπληρώματα διατροφής ως υποκατάστατα μιας υγιούς διατροφής και της άσκησης. Ωστόσο, υπάρχουν άνθρωποι που χρειάζονται συμπληρώματα διατροφής για να διορθώσουν την ανεπάρκεια κάποιας συγκεκριμένης θρεπτικής ουσίας, όπως πχ οι γυναίκες σε σε ενδιαφέρουσα ή οι άνθρωποι με αναιμία. Ακόμα και σε αυτές τις περιπτώσεις όμως, δεν θα πρέπει να κάνουμε αλόγιστη χρήση.
 Πόσες προπονήσεις πρέπει να κάνει ο μέσος άνθρωπος την εβδομάδα και γιατί;
O μέσος άνθρωπος πρέπει να κάνει 150′ αερόβιας δραστηριότητας χαμηλής έντασης ή 60′ αερόβιας δραστηριότητας υψηλής έντασης για την καλή λειτουργεία του καρδιοαναπνευστικού συστήματος και την ρύθμιση της ινσουλίνης. Ακόμα, πρέπει να κάνει 3 συνεδρίες/ εβδομάδα άσκησης με αντιστάσεις για την βελτίωση του μυοσκελετικού του συστήματος.


Σοφία Καρυώτη
Πηγή: espressonews

«Νους υγιής εν σώματι υγιή».. Γιατί πρέπει να γυμναζόμαστε;
Η γυμναστική ενισχύει την παραγωγή ουσιών και ορμονών στον εγκέφαλο που ρυθμίζουν λειτουργίες του όπως είναι η ρύθμιση της μνήμης, της διάθεσης-χαράς και των συναισθημάτων, της ρύθμισης του στρες ενώ βοηθάει και στην συγκέντρωση. Έχοντας αυτά υπόψιν μας, λοιπόν καταλαβαίνουμε ότι η γυμναστική έχει θετικές επιδράσεις και στις εγκεφαλικές λειτουργίες εκτός από τις σωματικές .
Advertisement
Τι σημαίνει personal trainer;
Ο όρος personal trainer μεταφράζεται ως προσωπικός γυμναστής. Με βάση αυτό, κάθε πτυχιούχος καθηγητής φυσικής αγωγής μπορεί από την στιγμή που έχει τις γνώσεις να διδάσκει σε ένα μεγάλο αριθμό ατόμων ένα είδος γυμναστικής,να μπορεί να διδάσκει και σε ένα άτομο μεμονωμένα. Ο όρος στις μέρες μας έχει διαστρεβλωθεί, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού μας έχει, αυθαίρετα, οικειοποιηθεί αυτόν τον τίτλο. Προσωπικός γυμναστής ή personal tainer μπορεί να θεωρηθεί μόνον εκείνος που αποφοίτησε από την σχολή της γυμναστικής ακαδημίας και έχει τις γνώσεις να ασχοληθεί με την μεμονομένη περίπτωση του ανθρώπου που ζητάει την προσωπική του εκγύμναση.
Pilates. Πες μας δύο λόγια για αυτή τη μέθοδο γυμναστικής;
Το Pilates είναι η μέθοδος εκγύμνασης, που αποσκοπεί στην ανάπτυξη ενός υγιούς και γυμνασμένου σώματος ενώ ταυτόχρονα προάγει και την πνευματική ευεξία. Η μέθοδος στηρίζεται στις 6 αρχές του Joseph Pilates (έλεγχος, συγκέντρωση, κέντρο, ροή, ακρίβεια, αναπνοή) και όλες οι ασκήσεις γίνονται με βάση αυτές τις αρχές. Μια συνεδρία pilates μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε με την χρήση ενός στρώματος γυμναστικής και την χρήση μικρού εξοπλισμού (Pilates mat), είτε με την χρήση μεγάλου εξοπλισμού (Pilates Reformer, Cadillac,Chair, Barrel).
Αυτόν τον καιρό που σε βρίσκουμε επαγγελματικά;
Την φετινή χρονιά, συνεχίζω την συνεργασία μου με τους adidas Runners Athens, όπου συμμετέχω σαν guest Strenght Coach σε κάποια events, ενώ έχω μόνιμη συνεργασία με το φυσικοθεραπευτηρίο PHYSIOACTIVE (Νέο Ηράκλειο) που διδάσκω Clinical pilates σε ανθρώπους με μυοσκελετικές δυσλειτουργίες και με το στούντιο pilates&yoga POWERHOUSE(Γλυφάδα) όπου διδάσκω ιδιαίτερα μαθήματα pilates.
Σοφία Καρυώτη
Το Facebook και το Instagram σε βοήθησαν;
Κάνω ένα επάγγελμα που έχει κάποια προβολή και σίγουρα τα social media βοηθούν αρκετά στο να σε μάθει ο κόσμος. Ωστόσο, καμία από τις βασικές δουλειές μου δεν τις βρήκα μέσω αυτών των μέσων αλλά με τον πατροπαράδοτο τρόπο του βιογραφικού και της συνέντευξης. Με έχουν βοήθησει αρκετά,όμως στο να βγάζω κάποια εξτρά χρήματα μέσω των διαφημίσεων προϊόντων και αυτό που μου αρέσει πολύ είναι ότι σε φέρνουν πιο κοντά με ανθρώπους που ναι μεν έχουν το μικρόβιο της γυμναστικής μέσα τους αλλά όχι τις κατάλληλες γνώσεις. Υπάρχει, λοιπόν μια αλληλεπίδραση με ανθρώπους που μέσα από τις αναρτήσεις σου τους δίνεις είτε το ερέθισμα είτε την απάντηση στο γιατί να γυμναστούν ή πως να γυμναστούν σωστά χωρίς να τραυματιστούν.
Advertisement
Τι μαθήματα ζωής πήρες από τον αθλητισμό;
Ο αθλητισμός μου δίδαξε,ότι πρέπει να δουλεύω σκληρά για αυτό που αγαπάω. Να ξυπνάω κάθε πρωί και να έχω για κάτι να προσπαθήσω. Δεν θυμάμαι μια μέρα να έχω ξυπνήσει και να πω βαριέμαι δεν έχω τι να κάνω σήμερα. Μου δίδαξε, ακόμα, πως στην ζωή δεν υπάρχει μόνο η νίκη αλλά θα πρέπει να μπορώ να διαχειριστώ και την ήττα και πως είναι πιο σημαντικό να παίζεις τίμια,να δίνεις τον καλύτερο σου εαυτό και να χάνεις παρά να νικάς χωρίς να το αξίζεις. Όλα αυτά είναι αξίες που μεταφράζονται και στους άλλους τομείς στην καθημερινότητα μας.
Είσαι προπονήτρια, πιστεύεις στη πειθαρχία;
Πειθαρχία είναι να κάνεις ότι χρειάζεται για να πετύχεις τον στόχο σου ακόμα και αν αυτό δεν συνάδει πάντα με την επιθυμία σου εκείνη την στιγμή. Για μένα η πειθαρχία είναι πολύ σημαντική αρετή. Δεν μπορώ να διανοηθώ πως μπορεί να επιτευχθεί ένας στόχος (ατομικός ή ομαδικός) αν δεν υπάρχει η πειθαρχία. Σίγουρα, θα προτιμούσα να δουλεύω λιγότερες ώρες ή να μην ξυπνάω στις 6 κάθε πρωί για να πάω στην δουλειά μου ή να πηγαίνω ταξίδια όποτε νιώθω την ανάγκη να το κάνω, ωστόσο αυτά τα πράγματα θα με απομακρύνουν από τον στόχο μου. Γι αυτό το λόγο και δεν μπορώ να συνάψω σχέσεις είτε φιλικές, είτε επαγγελματικές είτε ερωτικές με ανθρώπους που δεν μπορούν να καταλάβουν την έννοια της πειθαρχίας.


Σοφία Καρυώτη
Πηγή: espressonews

θα έλεγες σε όσους τώρα σε διαβάζουν για να σηκωθούν από το κινητό και τον υπολογιστή;
Η αλόγιστη χρήση των ηλεκτρονικών μέσων προκαλεί στρες και κατάθλιψη. Σας προτρέπω να μειώσετε την χρήση τους και αμέσως θα βρεθεί ο πολυπόθητος χρόνος να κάνετε την εγγραφή σας στο κοντινότερο γυμναστήριο, ή να βγείτε για ποτό με τους φίλους σας ή να συγκεντρωθείτε για την επερχόμενη εξεταστική περίοδο. Πράγματα δηλαδή πιο ουσιώδη για την ψυχική και σωματική σας υγεία από το να κάθεστε πίσω από μια οθόνη.
Θα ήθελες να δώσεις κάποιες συμβουλές στους αναγνώστες του maxmag.gr;
Η συμβουλή μου προς τους αναγνώστες είναι να κυνηγάνε τα όνειρα και τους στόχους τους. Δεν υπάρχει τίποτα ακατόρθωτο. Να θέτετε στόχους,να ετοιμάζετε ένα πλάνο και θα τα καταφέρετε. Είτε ο στόχος κάποιου είναι να φτάσει στο επιθυμητό σωματικό βάρος, είτε να ταξιδέψει τον κόσμο,είτε να εργαστεί στην δουλειά που επιθυμεί όλα μπορούν να πραγματοποιηθούν με το σωστό πλάνο, την απαιτούμενη προσπάθεια και υπομονή.

Ευχαριστούμε πολύ την κ. Σοφία Καρυώτη για το φωτογραφικό υλικό.
Η Σοφία Καρυώτη βρίσκεται στο facebook: facebook.com/sofia.karioti και στο instagram: www.instagram.com/sofia_karioti
Η Σοφία Καρυώτη διαθέτει επίσης youtubechannel: youtube.com/channel

SHARE:

AddThis Sharing Buttons
/https://www.maxmag.gr/synenteukseis/sofia-karyoti/
Share on Google Plus

About femalevoice

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.