Φωτεινή Ταχατάκη:"Υμνώ τον έρωτα σε κάθε μου βιβλίο"


Η Φωτεινή Ταχατάκη είναι μια νέα συγγραφέας των εκδόσεων ΚΙΤΡΟ και με το νέο της μυθιστόρημα έρχεται να μιλήσει για τη μοίρα,τον έρωτα και τη ζωή .Οι ήρωες του βιβλίου της καθημερινοί, απλοί και ευάλωτοι στις βουλές του έρωτα.Στη συνέντευξη που παραχώρησε στη Βασιλική Ευαγγέλου-Παπαθανασίου  μιλησε για όλα.

Πώς ξεκίνησε για σας το ταξίδι της συγγραφής;

 Γράφω πάντα γιατί με εκφράζει, με ηρεμεί, βάζει το μυαλό μου σε τάξη. Η σχέση μου με τη συγγραφή ξεκίνησε αυθόρμητα, χωρίς κανέναν στόχο. Μια ιδέα γεννήθηκε στο μυαλό μου και θέλησα να την αποτυπώσω στο χαρτί δίχως να μπορώ να φανταστώ την κατάληξή της.

Το πρώτο σας μυθιστόρημα» οι λάθος δρόμοι του έρωτα» διατίθεται σε ελεύθερη ανάγνωση στο διαδίκτυο. Γιατί επιλέξατε αυτό το δρόμο;

 Αυτή μου η ενέργεια ήταν καθαρά αναγνωριστική. Ήθελα να χαρίσω στο αναγνωστικό κοινό ένα έργο μου πριν ξεκινήσω την αναζήτηση της έντυπης μορφής.

Η μοίρα κινεί τα νήματα στη ζωή μας;

 Η μοίρα, η τύχη, ο Θεός... Εξαρτάται που πιστεύει ο καθένας μας, σαφώς κινεί τα νήματα. Εξάλλου αυτό υποστηρίζω μέσα από τα βιβλία μου. Όμως πολλές φορές ο ίδιος ο άνθρωπος ως πιο τολμηρός ή πιο επιπόλαιος αν θέλετε, μπορεί να έρθει σε σύγκρουση μαζί της και να αλλάξει το πεπρωμένο του.

Πώς νιώσατε όταν κυκλοφόρησε το πρώτο σας βιβλίο από τις εκδόσεις ΚΙΤΡΟ;

 Μεγάλη χαρά και συγκίνηση, όπως όλοι οι συγγραφείς φαντάζομαι, που παίρνουν στα χέρια τους το πρώτο τους βιβλίο τυπωμένο.

Από πού εμπνέεστε;

 Μπορώ να εμπνευστώ απ' οτιδήποτε που θα μου φανεί ενδιαφέρον. Αυτό μπορεί να είναι κάτι μεγάλο ή κάτι πολύ μικρό που θα συναντήσω στην καθημερινότητά μου.

Τι συμβουλή θα δίνατε στους νέους συγγραφείς;

 Να μη σταματούν να εκφράζουν τα συναισθήματά τους μέσα από τη γραφή, όσα εμπόδια κι αν αντιμετωπίσουν.

Η τύχη τα αλλάζει όλα στη ζωή μας;

 Ναι, το πιστεύω ακράδαντα. Το θέμα όμως είναι να αλλάζει τη ζωή του κάθε ανθρώπου και όχι τον ίδιο τον άνθρωπο.

Ποιος είναι ο ρόλος του πνευματικού γονιού στη ζωή μας;

 Ποιος είναι ή ποιος θα έπρεπε να είναι; Με λύπη μου ακούω πολλές ιστορίες όπου οι πνευματικοί γονείς είναι εξαφανισμένοι από τα πρώτα κιόλας χρόνια ζωής των παιδιών. Εγώ στάθηκα τυχερή σε αυτό το κομμάτι. Η νονά μου είναι πάντοτε σαν δεύτερη μητέρα μου και έχουμε μια σχέση αγάπης, κατανόησης και αλληλοσεβασμού. Αυτός θα έπρεπε να είναι και ο ρόλος του πνευματικού γονέα στη ζωή του παιδιού που έχει βαπτίσει. Δυστυχώς οι περισσότεροι άνθρωποι που ασπάζονται αυτόν τον ρόλο, θεωρούν καθήκον και υποχρέωση μία επίσκεψη δυο φορές το χρόνο για ένα παιχνίδι τα Χριστούγεννα και μια λαμπάδα τις ημέρες του Πάσχα. Η ουσία όμως είναι αλλού. Ο πνευματικός γονέας πρέπει να είναι στήριγμα καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής του παιδιού, να ακούει τους προβληματισμούς του, να το συμβουλεύει, να είναι παρών σε κάθε σημαντική στιγμή αλλά και σε κάθε δυσκολία.

Η Ελισάβετ είναι στο βιβλίο σας η κακιά πεθερά που χωρίζει το ζευγάρι. Οι πραγματικοί έρωτες χαλάνε από τρίτους;

Δυστυχώς οι άνθρωποι όταν ερωτεύονται γίνονται ευάλωτοι και μπορούν εύκολα να επηρεαστούν από κακεντρεχείς ανθρώπους. Στην προκειμένη περίπτωση, το ζευγάρι χωρίζει, ο έρωτας όμως παραμένει αναλλοίωτος στο χρόνο.

Υπάρχουν αληθινοί έρωτες στη ζωή μας;
Έρωτες που δεν ξεχνιούνται όσα χρόνια κι αν περάσουν;

 Ασφαλώς. Υμνώ τον έρωτα σε κάθε μου βιβλίο, αλίμονο αν πίστευα το αντίθετο.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

 Δε συνηθίζω να κάνω σχέδια για το μέλλον. Συνεχίζω απτόητη να γράφω και εκμεταλλεύομαι τις ευκαιρίες που μου δίνονται.

Είστε έτοιμη για το παιχνίδι των λέξεων; Θα σας δίνω λέξεις και θέλω να τις κάνετε προτάσεις για να σας γνωρίσουμε καλύτερα.
Αγάπη: Τι πιο όμορφο;
Έρωτας: Αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μου.
Γυναίκα: Άνθρωπος όπως και ο άνδρας.
Λατρεύω: Τα παιδιά μου.
Νίκη: Το αντίθετο της ήττας.
Λαμπρότητα: Ανάσταση Κυρίου.
Ευτυχία: Μικρές καθημερινές απολαύσεις.
Καλοσύνη: Δυσεύρετη στις μέρες μας.
Ωραιοπάθεια: Περιττό συναίσθημα.
Στήριγμα: Ο σύζυγός μου.
Τέλος: Μόνο ο θάνατος μπορεί να το αποδώσει.
Πίστη: Δεν κάνω βήμα χωρίς αυτήν.
Θεός: Πάντα μέσα μου.

 Σας ευχαριστώ για την όμορφη συνέντευξη.
Βασιλική Ευαγγέλου-Παπαθανασίου
για το femalevoice.gr

Share on Google Plus

About femalevoice

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.