Οι συγγραφείς Μιχάλης Νικολάου, Ανδρέας Καπανδρέου , Δήμητρα Ευθυμίου, σε μια συνέντευξη εφ όλης της ύληςΣήμερα στο femalevoice εχουμε αφιέρωμα στο φεστιβάλ οι οψεις του φανταστικού που θα γίνει σε λιγες μέρες στην Κύπρο  .Οι συγγραφείς του εκδοτικού οίκου Συμπαντικές Διαδρομές μας μίλησαν στο femalevoice και στη Βασιλική Ευαγγέλου Παπαθανασίου .

Η συνέντευξη  του συγγραφέα Μιχαλη Νικολάου στο femalevoice.
Μιλήστε μας για το βιβλίο σας;

Καταρχάς θα ήθελα να σας ευχαριστήσω γι' αυτήν τη συνέντευξη και την ευκαιρία που μου δίνετε να αναφερθώ στο καινούριο μου βιβλίο. Τιτλοφορείται «Θανάσιμα Φεγγάρια» και πρόκειται για ένα αστυνομικό μυθιστόρημα με αρκετά στοιχεία αγωνίας και θρίλερ. Ένας ιδιωτικός ντετέκτιβ αναλαμβάνει δράση για να βρει ένα κατά συρροή δολοφόνο, που όπως αποδεικνύεται στην εξέλιξη της ιστορίας πρόκειται για μια δολοφονική σπείρα με ένα θανάσιμο σκοπό. Είναι η πρώτη μυθιστορηματική μου απόπειρα, η οποία διήρκησε περίπου δύο χρόνια, καθώς μέχρι τώρα έγραφα διηγήματα, νεανικά μυθιστορήματα και θεατρικά έργα.

Γιατί πιστεύετε ότι πρέπει να το διαβάσει κάποιος;

Πιστεύω πως είναι ένα καλογραμμένο μυθιστόρημα με αρκετή ένταση, αγωνία κι ανατροπές. Οι φαν του είδους νομίζω ότι θα ικανοποιηθούν σε μεγάλο βαθμό και θα ταυτιστούν με τον ήρωα της ιστορία, αλλά και οι υπόλοιποι αναγνώστες θα βρουν ενδιαφέρουσα την πλοκή του.

Τι είναι οι όψεις του φανταστικού;

Πρόκειται για μια μεγάλη γιορτή του βιβλίου και των συγγραφέων. Δυστυχώς την εποχή αυτή δεν διοργανώνονται τόσο συχνά τέτοιες εκδηλώσεις. Δίνεται μέσα από αυτή την εκδήλωση η δυνατότητα, ώστε να παρουσιαστούν νέα βιβλία και νέοι ταλαντούχοι συγγραφείς και για αυτό θα πρέπει να ευχαριστήσουμε τον εκδοτικό οίκο Συμπαντικές Διαδρομές που τις διοργανώνουν κάθε χρόνο και σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Τι σας εμπνέει και γράφετε;

Ένας σύγχρονος συγγραφέας, όπως συνέβαινε και με τους παλιότερους, σαφώς επηρεάζεται από την εποχή που ζει και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Πολλά κείμενα μου προέρχονται από καταστάσεις που διάβασα στις εφημερίδες ή είδα και προκάλεσαν αναταραχή στον ψυχικό μου κόσμο. Γιατί μόνο έτσι μπορεί κάποιος να γράψει, όταν στην ψυχή του προκληθεί ένας λογοτεχνικός σεισμός. Έτσι θα έλεγα πως οι εμπνεύσεις μου προέρχονται από τον κόσμο στον οποίο ζούμε με τα τόσα προβλήματα του.

Στους ήρωες σας έχετε αυτοβιογραφικά στοιχεία;

Όταν γράφεις αναπόφευκτα ένα μέρος του εαυτού σου γίνεται ένα με το χαρτί και πολλές φορές οι ήρωες σου φέρουν μέσα τους κύτταρα από το δικό σου ψυχικό κόσμο. Θεωρώ πως πολλοί συγγραφείς το κάνουν αυτό, παρόλο που επιδιώκουμε όσο γίνεται την αποστασιοποίηση  από τους ήρωες για μεγαλύτερη αντικειμενικότητα.

Πώς συνδυάζετε τη δουλειά σας με τη συγγραφή;

Το ωράριο της εργασίας μου σαφώς και περιορίζει το χρόνο συγγραφής μου, όμως όταν υπάρχει μεράκι πάντα βρίσκεις χρόνο να ασχοληθείς με αυτό που αγαπάς και για μένα η γραφή είναι τρόπος ζωής.

Τι νέο ετοιμάζετε;

Ετοιμάζω μια σειρά από διηγήματα, ένας οικείος κι αγαπητός χώρος για μένα, όπως επίσης κι ένα καινούριο θεατρικό έργο.

Τι μήνυμα θα στείλετε στους αναγνώστες σας;

Αυτό που πάντα αναφέρω είναι πως ο κόσμος και κυρίως οι νέοι πρέπει να διαβάζουν βιβλία. Η μαγεία του βιβλίου δεν μπορεί να αντικατασταθεί. Αντιλαμβάνομαι πως πολλοί καταφεύγουν πλέον στο διαδίκτυο, είναι άλλωστε μία ανησυχητική, αυξανόμενη τάση της εποχής μας, αλλά είμαι πεπεισμένος ότι το βιβλίο έχει μοναδική αξία που το καθιστά ξεχωριστό και μπορεί κανείς να βρει εκεί μέσα ανεκτίμητους θησαυρούς.Μιλήστε μας για το βιβλίο σας

Αγαπητή Βασιλική, καταρχήν  θα ήθελα  να σας  ευχαριστήσω για την συνέντευξη, και την φιλοξενία στο περιοδικό σας <Femalevoice>.
Το βιβλίο μου <ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΤΩΝ ΜΑΓΙΣΣΩΝ > είναι ένα βιβλίο γεμάτο μυστήριο και περιπέτειες,  πιστεύω θα το αγαπήσουν όλοι, μικροί και μεγάλοι !

Γιατί πιστεύετε ότι πρέπει να το διαβάσει κάποιος;

Πιστεύω πως, και μόνο και από τον τίτλο, ο αναγνώστης θέλει να μάθει τι είναι αυτό το χωριό των μαγισσών . Θέλει να δει, αν υπάρχουν στ΄αλήθεια  μάγισσες!
Γι’ αυτό λοιπόν τον λόγο πρέπει να το διαβάσει, γιατί είναι ενδιαφέρον, και κρατά τον αναγνώστη μέχρι το τέλος σε διαρκή αγωνία .
Είναι επίσης ένα βιβλίο που αλλάζει συνέχεια σκηνές και εικόνες, και έχει  αναφορές στην ιστορία και τις παραδόσεις της Πολωνίας.
Είναι γραμμένο σε απλή γλώσσα.  Μπορούν να το διαβάσουν και  παιδιά από 10 χρονών και πάνω.
Το βιβλίο είναι και  εικονογραφημένο. Οι φωτογραφίες της Βέρας Ματθαίου, προσθέτουν στο βιβλίο, είναι αξιόλογες!
Πιστεύω επίσης ότι παιδιά γύρω στην ηλικία των δώδεκα,  θα το αγαπήσουν ιδιαίτερα, γιατί θα ταυτιστούν με τον  Ίγκορ και τον Κάρλ, δυο παιδιά που έχουν σημαντικό ρόλο στην ιστορία!

Τι είναι οι όψεις του φανταστικού;

Οι όψεις του Φανταστικού είναι θεσμός πια για την Κύπρο.
Είναι ένα φεστιβάλ βιβλίου που γίνεται κάθε χρόνο στην Κύπρο σε όλες τις πόλεις, και  οπου οι φίλοι του βιβλίου μπορούν να γνωρίσουν πολλούς συγγραφείς από την Κύπρο και την Ελλάδα.  Θα βρουν βιβλία όχι μόνο του είδους του φανταστικού  που είναι το κύριο χαρακτηριστικό του εκδοτικού μου οίκου <Συμπαντικές Διαδρομές > αλλά και ολων των κατηγοριών .

Τι σας εμπνέει και γράφετε;

Εμπνέομαι από τη ζωή γενικά, αλλά περισσότερο από βιώματα μου, και από τα ταξίδια μου. Εμπνέομαι επίσης από τους ανθρώπους, οι οποίοι μου προκαλούν πολλά συναισθήματα, ανάλογα με τις συμπεριφορές  και τα ιδανικά τους.

Στους ήρωες σας έχετε αυτοβιογραφικά στοιχεία;

Ναι, πάντοτε!

Πώς συνδυάζετε τη δουλειά σας με τη συγγραφή;

Η δουλεία μου δεν με περιορίζει στο γράψιμο. Δουλεύω σε δική μου εταιρεία και δεν εχω περιορισμούς στα ωράρια.
Γράφω τα πρωινά . Μου αρέσει όταν είναι απόλυτη ησυχία. Ξυπνώ από τις πέντε για να είμαι μόνη μου, και να μπορώ να γράψω.

Τι νέο ετοιμάζετε;

Άρχισα να μεταφράζω το βιβλίο μου <ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΤΩΝ ΜΑΓΙΣΣΩΝ >  στα ιταλικά. Ξέρετε γράφω και στα ιταλικά . Εχω βγάλει δύο βιβλία . Το ένα είναι μικρές ιστορίες <Se non vedi non credi > , και το άλλο ποιητική συλλογή < Pensieri di vita Parole d’amore> Είναι διαθέσιμα  στο Αμαζον. https://www.amazon.it/Pensieri-Parole-Damore-Demetra-Efthymiou/dp/1543137806
Άρχισα να γράφω μια ιστορία  <ημερολόγιο>  από ένα ταξίδι μου το οποίο δεν θα είναι απλώς μια αφήγηση ταξιδιού, αλλά θα συνδέετε και με κάτι άλλο… Γράφω συνέχεια ποιήματα και στις δυο γλώσσες .Ίσως κάποια στιγμή να εκδώσω την δεύτερη μου ποιητική συλλογή.

Τι μήνυμα θα στείλετε στους αναγνώστες σας;

Καταρχήν να έρθουν στο φεστιβάλ του βιβλίου, <Όψεις του φανταστικού>.   Είναι πολύ ενδιαφέρον όλα τα βιβλία !
Εύχομαι να αγαπήσουν το βιβλίο μου όσοι θα το διαβάσουν.  Τους προσκαλώ να έρθουν να το γνωρίσουν μέσα από τις παρουσιάσεις  που θα γίνουν. Εύχομαι  ο κάθε αναγνώστης να βρει έστω και λίγο τον εαυτό του μέσα σε αυτό.  Πιστεύω πως, είναι το ομορφότερο πράγμα για ένα συγγραφέα !
Σας στέλνω την αγάπη μου!
Δήμητρα Ευθυμίου.


Συνέντευξη Ανδρέα Καπανδρέου, συγγραφέα του βιβλίου «Η παράξενη ιστορία του Ευριπίδη Παπαδόπουλου» στο περιοδικό FemaleVoice

Μιλήστε μας για το βιβλίο σας

Το τελευταίο μου βιβλίο με τίτλο «Η παράξενη ιστορία του Ευριπίδη Παπαδόπουλου και άλλα διηγήματα» είναι μια συλλογή διηγημάτων με 16 παράξενες ιστορίες πολύ διαφορετικές μεταξύ τους. Κάποιες έχουν το στοιχείο του φανταστικού και άλλες όχι.
«Η παράξενη ιστορία του Ευριπίδη Παπαδόπουλου» που χάρισε  τον τίτλο της στη συλλογή είναι η ιστορία ενός συγγραφέα η πραγματική ζωή του οποίου μπλέκεται με τη φαντασία του και το σενάριο του μυθιστορήματος το οποίο γράφει.

Γιατί πιστεύετε ότι πρέπει να το διαβάσει κάποιος;

Δεν θεωρώ ότι το βιβλίο μου ΠΡΕΠΕΙ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ  να το διαβάσει κάποιος. Θα το διαβάσει αυτός του οποίου το βιβλίο θα του κινήσει την περιέργεια ή αυτός που έχει ξαναδιαβάσει κάποιο βιβλίο με διηγήματά μου και του αρέσει το στυλ της γραφής μου. Ίσως το διαβάσει και κάποιος αναγνώστης ο οποίος ψάχνει κάτι εναλλακτικό, ιστορίες που ξεφεύγουν από το συνηθισμένο και διεγείρουν με περίεργο τρόπο τη φαντασία. Πιστεύω πάντως πως όποιος το επιλέξει θα περάσει καλά μαζί του.

Τι είναι οι όψεις του φανταστικού;

Οι Όψεις του Φανταστικού είναι ένα φεστιβάλ λογοτεχνίας μέσα από το οποίο νέοι και παλαιότεροι συγγραφείς έχουν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με αναγνώστες που αγαπούν τη λογοτεχνία του φανταστικού και να παρουσιάσουν το έργο τους.

Τι σας εμπνέει και γράφετε;

Τα πάντα! Η ίδια η ζωή. Κάτι που έζησα, κάτι που άκουσα, ένας στίχος, ένα βιβλίο, ένας πίνακας ζωγραφικής, ένα όνειρο, μια σκέψη, μια συζήτηση. Όλα αυτά μπορεί να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης.

Στους ήρωές σας έχετε αυτοβιογραφικά στοιχεία;

Έχει τύχει σε λογοτεχνικούς ήρωες και σε ιστορίες μου να προσθέσω αυτοβιογραφικά στοιχεία. Τις περισσότερες φορές όμως πρόκειται για φανταστικά χαρακτηριστικά που βολεύουν την πλοκή της ιστορίας. Όλα όμως είναι βγαλμένα μέσα από το μυαλό και τις εμπειρίες μου οπότε ίσως υποσυνείδητα να εισχωρούν και άλλα τέτοια στοιχεία χωρίς να το καταλαβαίνω.

Πώς συνδυάζετε τη δουλειά σας με  τη συγγραφή;

Το επάγγελμα που ασκεί ένας ερασιτέχνης συγγραφέας για να ζήσει δεν συνδυάζεται άμεσα με τη συγγραφή. Το πρώτο γίνεται για βιοπορισμό ενώ το δεύτερο από χόμπι και αγάπη προς τη λογοτεχνία και τη συγγραφή. Εγώ προσωπικά ευτύχισα να εργάζομαι σε ένα περιβάλλον (Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Κύπρου) στο οποίο έρχομαι καθημερινά σε επαφή με βιβλία.  Λόγω του επαγγέλματος μου μπορώ εύκολα να έχω πρόσβαση σε βιβλία και άλλες πηγές πληροφόρησης τόσο για σκοπούς ψυχαγωγίας όσο και για σκοπούς έρευνας, όταν χρειαστεί να βρω πληροφορίες για ένα θέμα που θέλω να προσθέσω σε μια ιστορία που γράφω.

Τι νέο ετοιμάζετε;

Μόλις κυκλοφόρησε το καινούργιο μου βιβλίο («Η παράξενη ιστορία του Ευριπίδη Παπαδόπουλο») και δεν έχω κάτι άλλο συγκεκριμένο στα σκαριά. Ιδέες υπάρχουν. Χρειάζεται όμως να βρω χρόνο και συγκέντρωση ώστε να μπορέσω να τις μετουσιώσω σε λογοτεχνικά κείμενα. Ελπίζω αυτό να γίνει σύντομα.

Τι μήνυμα θα στείλετε στους αναγνώστες σας;

Χωρίς τους αναγνώστες ο συγγραφέας είναι καταδικασμένος στη μοναξιά. Είναι πολύ σημαντικό για κάποιον να γνωρίζει ότι τα έργα του διαβάζονται και να αλληλοεπιδρά με τους αναγνώστες δεχόμενος σχόλια και ανατροφοδότηση.

Ευχαριστώ λοιπόν πολύ τους αναγνώστες μου για τη στήριξη που παρέχουν τόσα χρόνια σε μένα και στα βιβλία μου. Ευελπιστώ ότι και το καινούργιο μου βιβλίο θα τους αρέσει όσο τα προηγούμενα.

Βασιλική Ευαγγέλου Παπαθανασίου
Share on Google Plus

About femalevoice

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.