Νίκος Βαρδάκας:"Εκεί που ανθίζουν οι κραυγές»

Ο συγγραφέας Νίκος Βαρδάκας σήμερα στη στηλη των συνεντεύξεων μας μιλά για το βιβλίο του «Εκεί που ανθίζουν οι κραυγές»,το ραφι της Αγάπης αλλά και τα μελλοντικά του σχέδια.

 Κύριε Νίκο Βαρδάκα τι σημαίνει για σας ο τίτλος του βιβλίου «Εκεί που ανθίζουν οι
κραυγές»;
Ο τίτλος ήταν μια πετυχημένη έμπνευση, της Εύας Παυλίδου με την οποία συνεργαστήκαμε τόσο για το βιβλίο «Εκεί που ανθίζουν οι κραυγές», όπως εδώ και δύο χρόνια συνεχίζουμε για το σωματείο με φιλανθρωπική δράση «Το Ράφι της αγάπης¨. Είναι δεικτικός όσον αφορά τις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων ,κυρίως μέσα από την συμβίωση τους στις πόλεις.
Τι σας ώθησε στη συγγραφή;
Γράφω από την εφηβική μου ηλικία. Θεωρώ ότι είναι ένας  συνδυασμός ταλέντου, και  εσωτερικής ανάγκης.


Τι πρέπει να έχει ένα βιβλίο για να σας αρέσει;
Πολλά στοιχεία. Απο χαρακτηριστικά  που αφορούν την ίδια του την έκδοση(Εξώφυλλο, τυπογραφικά λάθη κτλ) μέχρι  και την ταυτότητα του ίδιου  του συγγραφέα.(Πλοκή ,ευστροφία κτλ).Ποιοι ήρωες σας αρέσουν; Οι απόλυτα καλοί ή οι απόλυτα κακοί;
Από μικρός μου άρεσαν οι απόλυτα καλοί. Μεγαλώνοντας  όμως συνειδητοποίησα, ότι η επιτυχία ενός έργου στηρίζεται και στην προσωπικότητα των απόλυτα κακών


Πότε σκεφτήκατε ότι θα γράψετε βιβλίο για πρώτη φορά;
Πολλά στοιχεία. Από χαρακτηριστικά  που αφορούν την ίδια του την έκδοση(Εξώφυλλο, τυπογραφικά λάθη κτλ) μέχρι  και την ταυτότητα του ίδιου  του συγγραφέα.(Πλοκή ,ευστροφία κτλ).

Τι τίτλο θα βάζατε στη σημερινή εποχή;
Εποχή αντιθέσεων!
Ποια θεματολογία κρατά τον κυρίαρχο ρόλο στα έργα σας; Συναίσθημα ή λογική και γιατί;
Εξαρτάται από το έργο. Συνήθως ρόλο παίζει το συναίσθημα, αλλά όπου είναι  απαραίτητο συνυπάρχει με την λογική.

Είσαι μέλος του μη κερδοσκοπικού σωματείου «Το ράφι της αγάπης» Μιλήστε μας για
αυτό.
Είναι μεγάλη μου τιμή και χαρά ταυτόχρονα που συμμετέχω στις δράσεις του εδώ και δύο χρόνια. Συμβάλλει στην προσπάθεια, η καθημερινότητα μας να αποκτάει χρώμα και να υπάρχει και η διάδοση των βιβλίων.
«Εγώ πλέον αποφάσισα να ζήσω χωρίς δεσμά. Ο δρόμος που επιλέγω είναι δύσκολος, αλλάγες με φοβίζει». Είστε επαναστάτης στη ζωή σας ή όχι;
Θεωρώ ότι ο τρόπος ζωής μου δεν είναι  ιδιαίτερα συμβατικός. Αν σκεφτεί κανείς πόσο δύσκολο είναι να μην γίνεται αντιληπτή η συμπεριφορά του από πολλούς συνανθρώπους του αυτό είναι αρκετό. Εξάλλου όπως έχω γράψει και στο νέο μου βιβλίο «Εκεί που ανθίζουν οι κραυγές»:”H αισιοδοξία είναι η σύγχρονη επανάσταση».
Αγαπάω κι αδιαφορώ» το τραγούδι έγινε τίτλος στο βιβλίο σας. Είστε υπέρμετρα
ρομαντικός όπως γράφετε;
Προσπαθώ να είμαι λογικός στο μέγιστο. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, διέπεται από ανταγωνισμό  και συμπεριφορές  των συνανθρώπων που για επιβιώσεις θα πρέπει να τις αντιμετωπίζεις ανάλογα. Και δυστυχώς αυτό μπορεί να έρχεται σε αντίθεση κάποιες φορές με τις  αρχές μου. Όμως σε  όποια περίσταση μπορώ, είμαι και ρομαντικός και αυτό φαίνεται ιδιαίτερα στα έργα μου.
«Γιατί γνωρίζω καλά πως μόνο τις αδυναμίες μου μπορώ να εμπιστεύομα»ι. Εχετε
αδυναμίες; Ποιες είναι αυτές;
Έχω  αρκετές. Απλά προσπαθώ στο μέτρο του δυνατού να μην επηρεάζουν αρνητικά τους συνανθρώπους μου, και να τις αντιμετωπίζω μόνος μου. Εξάλλου θεωρώ, ότι είναι ένας άμεσος και συνάμα έμμεσος τρόπος, μέσω αυτών  ώστε κάποιος να αντιμετωπίζει κατάματα τον ίδιο του τον  εαυτό, και να προβαίνει σε αυτοκριτική, που σύντομα οδηγεί σε αυτογνωσία.Τι μελλοντικά σχέδια έχετε όσο αναφορά τη συγγραφή;
Έχω ήδη αρκετά έργα στα συρτάρια μου! Είτε αφορούν την  ποίηση, είτε διηγήματα όπως και  μυθιστορήματα. Κάποια είναι γραμμένα σε προγενέστερο μακρινό χρόνο και κάποια πρόσφατα. Περιμένουν την  κατάλληλη αφορμή, ώστε  να  εκδοθούν. Άλλωστε όπως λέει η παροιμία : «To κάθε πράγμα στον καιρό του»., και δεν θα μπορούσα να αποτελέσω εξαίρεση στον κανόνα αυτό.

Βασιλική Ευαγγέλου Παπαθανασίου


Share on Google Plus

About femalevoice

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.