Μαρία Στεφάνου:"Λέω μόνο αλήθειες"

Μια πανέμορφη διαδρομή με 80 καλλιτέχνες, 24 αυθεντικά τραγούδια και ζωντανή μουσική! Το μουσικό παραμύθι της Μαρίας Στεφάνου είναι το «περπάτημα» ενός κοριτσιού προς την ενηλικίωση και την αγάπη του εαυτού της, μέσα από το δρόμο των συναισθημάτων, το φόβο, το θυμό, τη ζήλια, τον ανταγωνισμό, τα «πρέπει», το «θέλω», το «μου αρέσει», την ευθύνη της.

Ένα τρυφερό, μοντέρνο και άκρως επίκαιρο musical για τη ζωή και τις μεγάλες, άλλα τόσο απλές αλήθειες της διαδρομής μας προς εμάς. Ο «δρόμος» των ανθρώπων έχει μετατραπεί σε αγώνα και το φαβορί της κούρσας, η μικρή μας Ερμιόνη, προσπαθώντας να βγει πρώτη, σκοντάφτει, χάνει την πρωτιά και τη γη κάτω απ’ τα πόδια της. Μένει μόνη. Στο δρόμο της εμφανίζεται ένας περαστικός, απ’ αυτούς που όλοι έχουμε ανάγκη όταν σκοντάφτουμε. Την πιάνει απ’ το χέρι και περπατάει πλάι της, μαθαίνοντας της ό,τι χρειάζεται για να σταθεί πρώτη φορά στα πόδια της.

Γέλιο, συγκίνηση, χαρά, λύτρωση, με πολύ χορό και μελωδίες ψυχής πρωταγωνιστούν.
Η Μαρία Στέφανου μας μίλησε στο femalevoice για τον «χάρτινο κόσμο» και το «ένα βήμα τη φορά» και μας εκπλήσσει ευχάριστα με το ήθος και την αγάπη της για ζωή.

Ας Ξεκινήσουμε τη συνέντευξή μας με το Ένα Βήμα Τη Φορά. Θα θέλατε να μας πείτε μερικά πράγματα σχετικά με την πλοκή του έργου;

Είναι η ιστορία της μικρής Ερμιόνης και το περπάτημα της προς την αγάπη και αποδοχή του εαυτού της, μέσα από τον δρόμο των συναισθημάτων. Ένας περαστικός που την αγκαλιάζει  και την καθοδηγεί να δει την αλήθεια της και να σταθεί γερά στα πόδια της. 25 τραγούδια ένα για κάθε βίωμα και για κάθε κομμάτι του δρόμου της που έχει να διανύσει.

Είναι η τέχνη ένα μέσον καθοδήγησης του κόσμου;

Ναι είναι. Εγώ νιώθω οδηγός μέσα απ’ τη θέση μου και τα έργα μου. Νιώθω την ευθύνη όσων λέω και προσφέρω γι’ αυτό και λέω μόνο αλήθειες μέσα από όλα όσα ζω και βιώνω.

Χάρτινος κόσμος ο τίτλος του δεύτερου θεατρικού έργου που συμμετέχετε. Τι διαπραγματεύεται το έργο;

Είναι η δεύτερη ολοκληρωμένη δημιουργία μου σε σκηνοθεσία, μουσική σύνθεση και κείμενο. Εγώ πλέον αγκαλιάζω τα έργα μου πίσω απ’ την σκηνή και ανεβαίνω σε αυτήν μόνο για να με αισθανθούν οι ηθοποιοί μου. Περιγράφει τον χάρτινο κόσμο του νου που κατασκευάζουμε οι άνθρωποι μεγαλώνοντας απ’ το φόβο μας να ζήσουμε και να βιώσουμε εμάς. Και αυτό το έργο μου είναι βιωματικό και όμορφο. Μου αρέσει και ανυπομονώ να το μοιραστώ με όλους σας.

Επικοινωνούν οι άνθρωποι τα προβλήματα τους σήμερα;

Γενικά οι άνθρωποι δεν μας δείχνουμε, οπότε για ποια επικοινωνία μιλάμε; Κάτω απ’ το προσωπείο όσο και όπου νοιώθουμε ασφάλεια, μοιραζόμαστε πράγματα και επικοινωνούμε. Ως εκεί ακόμα. Εγώ είμαι άλλες φορές ανοιχτή και ‘φαίνομαι’ και άλλες φορές κλειστή και νομίζω ότι κρύβομαι.

Ποια συναισθήματα σας κατακλύζουν όταν έχετε ένα γεμάτο θέατρο;

Κάποιες φορές έχω πει, δε το πιστεύω. Παρά την πολύ σκληρή δουλειά που κάνω εγώ και οι συνεργάτες μου και τις ποιοτικές και όμορφες παραστάσεις που δίνω, ο νους μου με προετοίμαζε μια ζωή για τα δύσκολα και τα άσχημα. Και η επιτυχία θέλει χρόνο να τη δεχτείς. Και την αλήθεια είμαστε τόσο προσηλωμένοι στην προετοιμασία της παράστασης μέχρι την τελευταία στιγμή, που υπάρχουν φορές που περνάει καιρός μέχρι να αναγνωρίσουμε την επιτυχία. Όπως στο Μέγαρο Μουσικής που το Ένα Βήμα Τη Φορά είχε 6 sold out παραστάσεις και το ένοιωσα μήνες μετά τι κάναμε, όταν είδα ότι αυτό συνεχίζεται και συνεχίζεται.

Ξεχωρίζετε κάποια συνεργασία;

Από την καρδιά μου θα πω, όλες και καμία. Ότι είμαι, γνωρίζω, έχω, είναι συνονθύλευμα όλης μου της πορείας. Πως μπορώ να ξεχωρίσω ένα λιθαράκι από έναν υπέροχο ολόκληρο δρόμο. Και είμαι ακόμα 31. Το μόνο που μπορώ να πω με σιγουριά είναι ότι όλοι τους μου ήταν αναγκαίοι και πολύτιμοι και τους έχω ευχαριστήσει και αναφέρει όλους σε αρκετές συνεντεύξεις μου. Η τέχνη άλλωστε είναι απ’ τα πιο ομαδικά ‘σπορ’.

Έχετε φιλικές σχέσεις μέσα στο χώρο;

Έχω πολλούς αγαπημένους ανθρώπους. Πολλές φορές κοιτάζω τους συνεργάτες μου και νοιώθω χαρά και ευλογία. Είμαι περήφανη, τους νοιάζομαι, με νοιάζονται και με στηρίζουν όπως και εγώ. Με πολλούς από αυτούς έχουμε μοιραστεί στιγμές σταθμούς ζωής. Όμως η ομορφιά υπάρχει και στο όριο και η εργασία φέρει μια ιερότητα που χρειάζεται σεβασμό απ’ όλους. Η φιλία έχει λεπτές γραμμές στην εργασία ειδικά για μένα που είμαι κατά βάση εργοδότης. Γενικά όμως έχω συνεργάτες που μου έχουν συμπεριφερθεί σαν να ήταν οικογένεια. Φυσικά και άλλους που προσπάθησαν να μου κάνουν κακό.

Ποιο είδος θεάτρου σας ελκύει περισσότερο;

Αυτό που πρεσβεύω. Το μουσικό θέατρο είναι η αγάπη μου.

Οι γονείς σας στήριξαν την απόφασή σας;

Οι γονείς μου όπως όλοι άνθρωποι βλέπουν μέσα απ’ τη δική τους αλήθεια. Δε μπορώ να απαιτώ να καταλαβαίνουν πάντα. Μόνο εγώ γνωρίζω τι φέρω μέσα μου, ποια είναι η δημιουργία μου και ο δρόμος μου. Απ’ τη στιγμή που με εμπιστεύτηκα και πήρα την απόφαση, προσαρμόστηκαν. Η μαμά μου με στηρίζει 100% αν και παλιά ήταν τρομαγμένη με τις κινήσεις μου. Και οι δυο τους με αναγνωρίζουν πλέον και λατρεύουν τα έργα μου και οι 2 τους έχουν κάνει λάθη όπως και εγώ.

Ποια είναι τα επόμενα επαγγελματικά σας σχέδια;

Το Ένα Βήμα Τη Φορά The Musical επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη στο θέατρο Αθήναιον για όλο τον Νοέμβρη κάθε Σάββατο στις 17.00μμ για τον κοινό και καθημερινές πρωινές για σχολεία. Συνεχίζει την περιοδεία του σε όλη την Βόρειο Ελλάδα και όχι μόνο. Ο Χάρτινος Κόσμος The Musical κάνει πρεμιέρα 17 Οκτώβρη στο θέατρο Μελίνα Μερκούρη  και για 8 παραστάσεις (18 19 20 Οκτώβρη και 7 8 9 10 Νοέμβρη) 21.00μμ. Θα δώσει επίσης και 2 μόνο πρωινές σχολικές παραστάσεις σε πρώτη παρουσίαση που ήδη είναι σχεδόν γεμάτες, δοκιμαστικά. Οι εκπαιδευτικοί μας αγαπάνε και στηρίζουν το έργο μας και το ζήτησαν ήδη να περάσει επίσημα και στην πρωινή ζώνη.  Το βιβλίο μου επίσης Ένα Βήμα Τη Φορά εξαντλήθηκε και επανακυκλοφορεί και σιγά σιγά ολοκληρώνεται και το δεύτερο αντίστοιχο του Χάρτινου Κόσμου.
Για κρατήσεις, προσκλήσεις και μειωμένα εισιτήρια εκπαιδευτικών και πληροφορίες υπάρχει το 6975672712 και στα social media.

Βασιλική Ευαγγέλου Παπαθανασίου για το femalevoice
Share on Google Plus

About femalevoice

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.