Μάγδα Κισσούδη:"να καταφέρουμε το «εγώ» να το κάνουμε "εμείς"

Το βιβλίο" ποιος χτυπούσε το τζάμι την Πρωτοχρονιά"; πραγματεύεται 
 την ύπαρξη του Αι Βασίλη. «Υπάρχει ή δεν υπάρχει ο Άγιος Βασίλης;» αναρωτιέται η 9χρονη Αγγελικούλα και ψάχνει να βρει την απάντηση.Η Μάγδα Κισσούδη μας μιλάει για το βιβλίο της,τα παιδιά,τον Άγιο Βασίλη και το παιδικό βιβλίο.


"Ποιος χτυπούσε το τζάμι την Πρωτοχρονιά";
Μιλήστε μας για το βιβλίο σας.

Πρόκειται για  μία χριστουγεννιάτικη ιστορία,  πασπαλισμένη με πολλή αγάπη, η οποία  πραγματεύεται την ύπαρξη του Αι Βασίλη. «Υπάρχει ή δεν υπάρχει ο Άγιος Βασίλης;» αναρωτιέται η 9χρονη Αγγελικούλα και ψάχνει να βρει την απάντηση. Κατά τη διάρκεια όμως της αναζήτησης της αλήθειας, εξελίσσονται διάφορα γεγονότα στο σπίτι και στο σχολείο της. Θα κλονιστεί η σχέση της με την οικογένειά της και θα μπλέξει σε διαμάχες με τους συμμαθητές της. Χαρακτηριστικές είναι και οι καλές πράξεις αγάπης και καλοσύνης που κάνει η Αγγελικούλα!

    Τελικά μία ξεχασμένη κόκκινη στολή θα της αποκαλύψει την αλήθεια με αποτέλεσμα να θυμώσει, να στεναχωρηθεί και να απογοητευτεί, αλλά στο τέλος προσεγγίζοντας την κατάσταση με έναν διαφορετικό τρόπο θα συνεχίσει να πιστεύει στον Άγιο Βασίλη.

Πώς οδηγηθήκατε στη συγγραφή;

Η ιδέα αυτής της ιστορίας γεννήθηκε όταν η κόρη μου μεγάλωσε και έπρεπε να μάθει την αλήθεια για τον Άγιο Βασίλη. Αγχωνόμουν για  την αντίδρασή της, αν θα στεναχωριόταν κι αν θα κλονιζόταν η εμπιστοσύνη της στο πρόσωπό μου. Δεν ήθελα να χαθεί η μαγεία των Χριστουγέννων την οποία ζούσαμε μέσα στην οικογένειά μας. Πιστεύω ότι με το χριστουγεννιάτικο μυθιστόρημά μου τα κατάφερα και προτείνω ανεπιφύλακτα το βιβλίο στους γονείς  που θέλουν να βγουν από την δύσκολη θέση να αποκαλύψουν οι ίδιοι την αλήθεια.

Γιατί επιλέξατε το παιδικό βιβλίο;

Γράφω για ότι  αγγίζει  την ψυχή μου!!! Η κόρη μου και η αγάπη μου για τα παιδιά,  οδήγησαν την φαντασία μου να «σκαρώσει» αυτή την χριστουγεννιάτικη ιστορία, χωρίς να σημαίνει ότι ασχολούμαι μόνο με την παιδική λογοτεχνία.

Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς για να στρέψουν τα παιδιά τους στη λογοτεχνία;

Να διαβάζουν και οι ίδιοι!!! Τα παιδιά μας μιμούνται… όταν βλέπουν τους γονείς τους να διαβάζουν τότε υπάρχουν πολλές πιθανότητες να κάνουν κι εκείνα το ίδιο. Επίσης να επισκέπτονται με τα παιδιά τους, μέρη όπου «ζει»  το βιβλίο όπως τις Δανειστικές Βιβλιοθήκες, τις εκθέσεις βιβλίων, τις γωνίτσες των βιβλιοπωλείων όπου πωλούν τα βιβλία… ακόμη και μία στάση σε έναν πάγκο του δρόμου που έχει βιβλία είναι σημαντική… Και σίγουρα οι γονείς θα το κάνουν αν αναλογιστούν τα οφέλη από την σχέση των παιδιών με την λογοτεχνία. Η λογοτεχνία διευρύνει τους πνευματικούς ορίζοντες των παιδιών, εμπλουτίζει το λεξιλόγιό τους, αναπτύσσει την σκέψη και την κρίση τους , ενισχύει την προσοχή, την μνήμη και την αγάπη για μάθηση. Και φυσικά αποτελεί παράθυρο στην φαντασία τους.

Πιστεύετε στον Άγιο Βασίλη;

Ναι πιστεύω… αλλά με έναν διαφορετικό τρόπο προσέγγισης της ιστορίας  της  ύπαρξής του . Ο Άγιος Βασίλης μπορεί να μην είναι ένας καλοσυνάτος παππούλης που φορά κόκκινα ρούχα κι έρχεται μία φορά τον χρόνο.. μπορεί να μην μπαίνει από την καμινάδα, αλλά να έρχεται στον δρόμο μας όταν τον χρειαζόμαστε …μπορεί να είναι ένας απλός άνθρωπος που έρχεται στη ζωή μας για να μας κάνει μόνο καλό και να μας βοηθήσει ή να γινόμαστε εμείς  Άγιος Βασίλης για  εκείνους που έχουν ανάγκη. Η ύπαρξη δηλαδή του Άγιου Βασίλη, που πιστεύω εγώ, αφορά την αγάπη, την προσφορά και την αλληλεγγύη που πρέπει να δείχνουμε όλοι στον συνάνθρωπό μας…

Ο μύθος του Άγιου Βασίλη τι προσφέρει στη παιδική ηλικία;

Πρώτα από όλα δίνει μεγάλη χαρά στα παιδιά, αλλά μεγαλώνοντας πρέπει να χρησιμοποιούμε τον μύθο του Αη Βασίλη για να τα διδάξουμε αξίες όπως την αγάπη, την καλοσύνη, την προσφορά και την πίστη!!!

Υπάρχουν γλυκά αθώα ψέματα που κάνουν καλό στα παιδιά μας;

Πιστεύω πως ναι… αρκεί να είναι γλυκά και αθώα και να αποτελούν «εργαλείο» για να διδάξουμε στα παιδιά μας τις αξίες που προανέφερα…

Πίστη, καλοσύνη, προσφορά, φιλία. Υψηλά νοήματα και αξίες. Τι ρόλο έχουν στη δική σας ζωή;

Έχουν σημαντικό ρόλο στην ζωή μου και για τον λόγο αυτό προσπαθώ να τα διδάξω και στο παιδί μου.. Αν όλοι δίναμε σε αυτές τις αξίες προτεραιότητα στη ζωή μας σίγουρα θα είχαμε καλύτερη κοινωνία.

Τι μήνυμα στέλνετε στους αναγνώστες σας;

Σκοπός  του χριστουγεννιάτικου βιβλίου μου, είναι  να διδαχτούν τα παιδιά ότι υπάρχουν σπουδαιότερα δώρα  στην ζωή από τα υλικά  πράγματα…. Δώρα που δεν μπαίνουν σε κουτιά τυλιγμένα με κόκκινες κορδέλες,  αλλά τυλίγονται με την αγάπη και ζεσταίνουν τις  καρδιές μας. 

Τι εύχεστε για τη νέα χρονιά;

Υγεία σε όλους και να καταφέρουμε το «εγώ» να το κάνουμε «εμείς»…
Βασιλική Ευαγγέλου -Παπαθανασίου
Για το femalevoice.gr
Share on Google Plus

About femalevoice

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.