Δώρα Χαρίση:"Τα βιβλία κρύβουν όλο τον κόσμο μέσα τους"

Σήμερα στο femalevoice.gr στη στήλη των συνεντεύξεων έχουμε τη Λαρισαία συγγραφέα παιδικών βιβλίων, την κυρία Δώρα Χαρίση .Μας μίλησε για τον Αμούρ "τον σκαντζόχοιρο που ήθελε να είναι φαλακρός". Γιατί  όμως; Γιατί πολλές φορές δεν μας αρέσει ο εαυτός μας και θέλουμε να αλλάξουμε ;

"Ο σκαντζόχοιρος που ήθελε να είναι φαλακρός" μιλήστε μας για το βιβλίο σας;

Ο ήρωάς μου ο Αμούρ είναι  γλυκύτατο σκαντζοχοιράκι που  διψάει για αγάπη,το λεει και το ονομά του.Αισθάνεται μόνος και καμμια φορά μισητός.Νοιώθει πως δεν καλύπτεται η πιο σημαντική ανάγκη του….η ανάγκη για αποδοχή από την οικογένεια ,τους φίλους ,το σχολείο,τους γνωστούς.Διάλεξα έναν σκαντζόχοιρο για ήρωά μου γιατί είναι  ένα χαρακτηριστηκό ζωάκι αλλα και γιατί συναντήθηκε με την εγγονή μου τη Δώρα στον κήπο του σπιτιού  του κτήματός μας.


Γιατί οδηγηθήκατε στη γραφή παιδικών βιβλίων;

Γράφω παραμύθια για να θεραπεύσω το εσωτερικό  μου παιδί .Υπήρχε μέσα μου ,το είχα ξεχάσει ,το είχα παραμελήσει  και αποκτώντας 3 εγγόνια ,παρατηρώντας τα ,είδα πάνω τους όλη τη σοφία του κόσμου.Και επιπλέον όταν γράφεις παραμύθια κάνεις παρέα με τους καλύτερους ανθρώπους που είναι τα παιδιά.Γιατί τα παιδιά είναι οι καλυτεροι και σοφότεροι άνθρωποι.Αυτό που ήμασταν κάποτε και μείς.Η αποδοχή των άλλων γιατί είναι τόσο σημαντική στη ζωή μας;

Με το παραμύθι μου θέλω να δώσω το μήνυμα περισσότερο στους γονείς.Οταν από μικρή ηλικία βοηθήσουν τα παιδιά τους να γνωρίσουν τον εαυτό τυς,τα ταλέντα τους ,τις αρετές τους,,τότε χτίζει το παιδί τους την αυτοπεποίθηση ότι αξίζει όπως είναι ,και για ότι  καταφέρνει μέσα απ τα ταλέντα του αυτά..Ετσι πάυει να μας απασχολεί τόσο πολύ η αποδοχή η η απόριψη των αλλων αφού εμείς γνωρίζουμε τον εαυτό μα ς και τον αγαπάμε.και όταν αγαπάς τον εαυτό σου γιαυτό που είσαι, που νοιώθεις,που εκφράζεις τότε και οι αλλαοι θα σε αποδεχτούν .Αλλα η αποδοχή είναι και κάτι αμοιβαίο.Αποδεχομαι τον εαυτό μου με τα καλά του και τα δύσκολά του και αποδέχομαι και τον αλλον  όπως είναι και όπως δεν είναι.


Γιατί πρέπει να μας έχουμε εμπιστοσύνη στον εαυτό μας και να μη θέλουμε να τον αλλάξουμε;


Η αποδοχή του εαυτού μου σημαίνει  ότι δεχομαι  έτσι όπως  η φύση ,ο Δημιουργός εχει σοφα δώσει  σε μένα αυτό το σώμα,την κάθε αδυναμία μου  και την κάθε δυνατότητα .Με ότι έχω ή δεν εχω, συμπληρώνω το διπλανό κομμάτι του παζλ και ολη μαζί η ανθρωπότητα συνθέτει μία ολοκληρωμένη εικόνα.


Γιατί πιο εύκολα επηρεαζόμαστε από τα αρνητικά σχόλια και όχι από τα θετικά;

Η δύναμη της τηλεόρασης και του ίντερνετ είναι τρομακτικά  μεγάλη και  πρέπει να θωρακίσουμε τα παιδιά μας απέναντι στα αρνητικά πρότυπα .Ο άνθρωπος από τη φύση του έχει τη ροπή προς το κακό πολύ πιο εύκολα απ' ότι στο καλό.Η ψυχολογία της διαφήμισης  στοχεύει στον μυαλό του καταναλωτή με τέτοιο τρόπο που τον κατευθύνει  με το μήνυμα πως αν δεν κάνεις αυτό,αν δεν έχεις αυτό δεν αξίζεις,θα εισαι δυστυχισμένος,θα είσαι εξέ απ' την ομάδα ,απ' την παρέα κτλ.Εκεί ερχεται ο αθλητισμός,οι τέχνες ,η μουσική η λογοτεχνία ,η ζωγραφική ,ο εθελοντισμός ,η οικολογία να προσφέρουν στα παιδιά  και στον κόσμο ολόκληρο ένα όραμα και ένα ανώτερο σκοπό υπαρξης.

Ποιος σας ενέπνευσε για τη συγγραφή του παραμυθιού σας;

Με την εγγονή μου ,τη Δώρα βρήκαμε ένα σκαντζοχοιρο  στην αυλή μας,η Δώρα 5 ετών τότε μου είπε πως είναι ασχημος,επικίνδυνος,σουβλερός και δεν της άρεσε η εμφάνισή του .Μπήκα στη θέση του μικρού ζώου κα με τη φαντασία σκέφτηκα …άραγε αν ακουσε την εγγονή μου πως νοιώθει τώρα; Πιστεύω πως ολοι νιώθουμε άσχημα αν μας κρίνουν αρνηαρνη για την  εμφάνισή μας η για το χαρακτήρα μας και θα πληγωθούμε.Αλλά όπως είπαμε η αυτοπεποίθηση βοηθάει να δούμε μέσα μας τις αξίες μας και να αντέχουμε στην κριτική των άλλων.'Ετσι θα πάψουμε κιόλας να κρίνουμε τους αλλους απ' το σωματότυπό τους,το ντυσιμό τους και θα βλέπουμε τα χαρίσματα και τις δυνατότητες του.

Η εικονογράφηση της Στεφανίας Βελδεμίρη μας θυμίζει τα παλιά παραμύθια της αθωότητας. 
Πώς βοηθά η εικόνα ένα παιδικό παραμύθι;

Η εικόνα πηγαίνει το παιδί στο όνειρο ,στο ταξίδι,σε μέρη μαγικά που μόνο η φαντασία της ζωγραφου ή του ζωγραφου μπορεί να δώσει. Για μένα οι ζωγραφιές σε ένα παραμύθι  είναι εξίσου σημαντικές με το κείμενο.

Σε ποιον αφιερώνετε το βιβλίο σας;

Το βιβλίο το αφιερώνω στην Εβίτα ,την Δώρα και το Γιαννάκη ,τα τρία μου εγγόνια που μου με κανουν καλύτερο ανθρωπο και με βοηθούν να γνωρίσω το εσωτερικό παιδί που εχω και γω μέσα μου.

Διαβάζετε βιβλια;

Διαβάζω πολύ και αυτό είναι η καλύτερη συνταγή για να γράψει κάποιος.Τα βιβλία κρύβουν όλο τον κόσμο μέσα τους.Γράφετε κάτι καινούργιο αυτό τον καιρό;

Σε λίγο τελειοποιώ το δευτερο παραμύθι μου που είναι και αυτό  με ζώα που τους δίνω ένα ρόλο για να εκφράσουν τα παθήματα των ανθρώπων.

Βασιλική Ευαγγέλου Παπαθανασίου
Share on Google Plus

About femalevoice

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.