Νίκη Μουσούλη:" Ο συγγραφέας τα φιλτράρει όλα υπό το πρίσμα της έμπνευσης"

Για την Νίκη Μουσούλη γράφω σημαίνει φτιάχνω νέους κόσμους που με την πένα μου τούς δίνω ζωή.Ειναι ασταμάτητα δημιουργική και δεν αφήνει λεπτό να πάει χαμένο. Κάνει δύο ραδιοφωνικές εκπομπές, μια την Δευτέρα και μια την Πέμπτη στον syzefxi web radio και σήμερα στη στήλη των συνεντεύξεων με την Βασιλική Ευαγγέλου-Παπαθανασίου μας μιλά για τη συγγραφή αλλά και για τον εγκλεισμό που έφερε η νέα πραγματικότητα.

Θα θέλατε να συστηθείτε στο αναγνωστικό κοινό;

Ονομάζομαι Νίκη Μουσούλη, είμαι 29 ετών, κάθε εβδομάδα διατηρώ δύο ραδιοφωνικές εκπομπές, μια την Δευτέρα και μια την Πέμπτη στον syzefxi web radio. Μιλάω αγγλικά, γαλλικά και λίγα ιταλικά. Έχω πτυχίο Υποστήριξης Συστημάτων Εφαρμογών και Δικτύων Η/Υ του τομέα πληροφορικής το οποίο δεν εξασκώ για προσωπικούς λόγους. Αν μπορούσα να με χαρακτηρίσω  με μια φράση θα έλεγα δημιουργική παντός τύπου. Λατρεύω να δημιουργώ είτε κοσμήματα, είτε παλαιότερα μέσω της ζωγραφικής είτε μέσα από τους κόσμους που πλάθω μέσα από τις ιστορίες μου.

Μικρές ιστορίες των 121 λέξεων. Ποσά πολλά νοήματα μέσα σε τόσες λίγες λέξεις. Πως τα καταφέρατε;

Μα δεν θεωρώ πως για να αφηγηθείς κάτι, είτε με ένα είτε με πολλαπλά νοήματα, χρειάζονται άπειρες  λέξεις. Η ουσία μπορεί να κρύβεται σε μια και μόνο πρόταση. Πάντως δεν είναι τόσο δύσκολο όσο φαίνεται και εδώ θα σας αποκαλύψω κι ένα μυστικό: αν γράφεις με την καρδιά και την ψυχή σου ακόμα και πέντε λέξεις μπορούν να έχουν πολύπλευρα νοήματα και μηνύματα.

Τέσσερις προσωπικές συλλογές με τίτλο 8 μικρές ιστορίες. Μιλήστε μας για τα βιβλία σας.

Λοιπόν, όλο αυτό ξεκίνησε από έναν διαγωνισμό που είχε κάνει στην διαδικτυακή πλατφόρμα του το 121 words και από εκεί μου «μπήκε το μικρόβιο». Η πρώτη ιστορία έφερε την δεύτερη, η δεύτερη την τρίτη κ.ο.κ. και κατ επέκταση φτάσαμε στα τέσσερα βιβλιαράκια μου.
Στα πρώτα τρία βιβλία μου οι ιστορίες είναι κυρίως αυτοτελείς με κάποιες από αυτές να χωρίζονται σε μέρος α’ και μέρος β’. Στο τέταρτο βιβλίο μου, αυτό που κυκλοφόρησε, πριν λίγους μήνες δηλαδή, αποτελείται από τρεις αυτοτελείς ιστορίες που χωρίζονται σε μέρη διότι ξέφευγαν από το αριθμητικό πλαίσιο των 121 λέξεων, οπότε θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο τίτλος είναι τυπικός περισσότερο. 

Σας αρέσει να γράφετε. Ποια δύναμη σας οδηγεί στη συγγραφή;

Όπως προείπα, λατρεύω να γράφω. Είναι αυτή η ανάγκη να ξεφύγεις από την καθημερινότητα, να εκφράσεις συναισθήματα, σκέψεις, ανασφάλειες μα και φόβους. Όλα αυτά που κρύβουμε μέσα μας. Είναι σαν να ξορκίζονται μέσα από τα γραφόμενα.

Αγαπάτε κάποια ιστορία περισσότερο κι αν ναι γιατί;

Ναι έχω, ονομάζεται «Ζωές Παράλληλες» και την αγαπώ για δυο λόγους, αφενός γιατί είναι εμπνευσμένη από ένα πολύ αγαπημένο άτομο που υπάρχει στη ζωή μου και αφετέρου για την ίδια την ιστορία και την αποξένωση που βιώνουν οι άνθρωποι. Στην ίδια πολυκατοικία και ο καθένας κλεισμένος στο καβούκι του θα λέγαμε. Αν συνεχιστεί αυτό σε λίγα ή πολλά  χρόνια θα υπάρχει μια γενικότερη αποξένωση και για ανθρώπους που ζουν κάτω από την ίδια στέγη μα ο καθένας στον δικό του μικρόκοσμο κάτι το οποίο απεύχομαι. 

Παρατηρείτε τον σύγχρονο νέο άνθρωπο και γράφετε μετά για αυτόν;

Ανάλογα την περίπτωση, την ιστορία και φυσικά την έμπνευση. Τα μάτια ενός συγγραφέα βλέπουν διαφορετικά από ότι των υπόλοιπών ανθρώπων και δεν υπονοώ πως ένας συγγραφέας είναι κάτι το ξεχωριστό κάθε άλλο. Απλά ένας συγγραφέας τα φιλτράρει όλα από το πρίσμα της έμπνευσης. Αυτό που στα μάτια κάπου άλλου περνάει απαρατήρητο σε έναν συγγραφέα μπορεί να ανάψει τη σπίθα της δημιουργικότητας.

Η γλώσσα είναι ισχυρό όπλο. Τι προσέχετε περισσότερο όταν γράφετε;

Τα πάντα! Από τυχών συντακτικά λαθάκια, μέχρι την επανάληψη των λέξεων αλλά κυρίως την αρτιότητα ενός κειμένου. Διότι δεν σας κρύβω ότι κάποιες φορές από κεκτημένη ταχύτητα η μισή φράση υπάρχει στο χαρτί και η υπόλοιπη έχει ξεμείνει στο μυαλό.

Έχετε εμπειρίες δικές σας μέσα στα βιβλία σας;

Σε κάποια διηγήματα ναι σε κάποια άλλα ίσως όχι. Αυτό έγκειται στο διήγημα καθώς και στη διάθεση.

Ποιοι συγγραφείς σας έχουν επηρεάσει;

Θα έλεγα αρκετοί, είτε κλασσικοί είτε σύγχρονοι. Από κάθε βιβλίο που διαβάζω ένα κομμάτι του συγγραφέα περνάει σε εμένα. Είτε από το στυλ γραφής του είτε μέσα από τα μηνύματα που περνάει.

Έχετε μελλοντικά συγγραφικά σχέδια που είναι ανακοινώσιμα;

Όπως οι περισσότεροι συγγραφείς έτσι κι εγώ γράφω ακατάπαυστα, απλά δεν μπορώ να πω τι είδος θα είναι, διότι γράφω πολλά και διαφορετικά πράγματα. Άλλωστε είμαστε εν μέσω μιας πανδημίας δεν μπορώ να είμαι σίγουρη για το τι θα κάνω συγγραφικά σε ένα χρόνο από τώρα.

Εν καιρώ πανδημίας του covid-19,πώς νιώθετε; Τι συναισθήματα σας γεννά ο εγκλεισμός;

Συλλογικά θα πρέπει όλοι να υπακούμε στον εγκλεισμό. Να βγαίνουμε ελάχιστα έως καθόλου για να προστατέψουμε τις ευπαθείς ομάδες μα και τους ίδιους μας τους εαυτούς. Είναι η μοναδική φορά που μπορούμε να βοηθήσουμε με το να κάτσουμε απλά στον καναπέ μας. Τα συναισθήματα που γεννούνται είναι δυο: πρώτον οργή για αυτούς που αψηφούν τα μέτρα και δεύτερον ένας εσωτερικός μονόλογος με τον εαυτό και τις αντοχές σου. 

Βασιλική Ευαγγέλου Παπαθανασίου

Share on Google Plus

About femalevoice

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.