Ελένη Γαληνού:"Η ΚΑΤΑΡΑ ΤΩΝ ΜΑΓΙΕΡ βασίζεται στο θρύλο της Αναστασίας Ρομανόφ"


Η Ελένη Γαληνού με το νέο της βιβλίο "Η κατάρα των Μάγιερ" μας μιλά για όλα.Ο διασημότερος θρύλος  του 20ου αιώνα,αυτόν της χαμένης πριγκίπισσας Αναστασίας Ρομανόφ γίνεται η αιτία,η έμπνευση για ένα εκπληκτικό βιβλίο.Ελισσώ, νύφη της Αναστασίας και γιαγιά της Ιρίνας, η  Αννέζω,ο Φίλιππος πλέκουν μια ιστορία που αξίζει να διαβαστεί.Ενα συγκλονιστικό βιβλίο ,με τη πένα της Ελένης Γαληνού.

«Η κατάρα των Μάγιερ» Μιλήστε μας για το νέο σας βιβλίο;
Το καινούργιο μου βιβλίο Η ΚΑΤΑΡΑ ΤΩΝ ΜΑΓΙΕΡ έχει σαν έμπνευση τον διασημότερο θρύλο του 20ου αιώνα,αυτόν της χαμένης πριγκίπισσας Αναστασίας Ρομανόφ. Δανείζομαι λοιπόν αυτόν τον υπέροχο θρύλο και την οικογενειακή ασθένεια, την αιμορροφιλία, που κουβαλούσαν οι Ρομανόφ, για να φτιάξω ένα μυθιστόρημα με ιστορικές αναφορές, ανατρεπτική πλοκή, αγωνία και πολύ μυστήριο.
Η κεντρική ηρωίδα είναι η Ελισσώ, νύφη της Αναστασίας και γιαγιά της Ιρίνας, πρόσωπο επίσης που πρωταγωνιστεί στις εξελίξεις. Από την Ιρίνα αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση ξεδιπλώνοντας αλήθειες και μυστικά μέσα από προσωπικές περιπέτειες και ακραίες καταστάσεις. Η Ιρίνα είναι υιοθετημένη και γνωρίζει πως η γιαγιά και η θεία της ζουν αποτραβηγμένες κάπου στην Βόρεια Ελλάδα. Έτσι θέλοντας να τις γνωρίσει και να τις καλέσει στον γάμο της, πηγαίνει στο σπίτι όπου γεννήθηκε και εγκατέλειψε μωρό. Εκεί όμως τα πράγματα δεν εξελίσσονται ομαλά. Τόσο το σπίτι όσο και ένοικοί του μοιάζουν να βρίσκονται εκατό χρόνια πίσω. Σκαλίζοντας το παρελθόν της θα ανακαλύψει κρυμμένες αλήθειες, ανορθόδοξα γεγονότα και σκοτεινά μυστικά που όσο ξεσκεπάζονται, τόσο η ζωής της θα ανατρέπεται. Κι αυτή είναι μόνο η αρχή...
Σφοδροί έρωτες, προδοσίες, θάνατοι, ίντριγκες και αποκαλύψεις θα αρχίσουν να βγαίνουν στο φως. Η Ιρίνα θα βρεθεί εκτεθειμένη και θα κινδυνέψει τόσο εκείνη όσο και το παιδί που μεγαλώνει μέσα της. Θα καταφέρει, άραγε, να βγει αλώβητη απ’ όλα αυτά; Και ποια σχέση μπορεί να έχει η προγιαγιά της Αναστασία με τους τελευταίους τσάρους του Οίκου των Ρομανόφ;

Στα βιβλία σας αναφέρεστε σε γυναίκες, ιστορικά πρόσωπα ,όπως η Αναστασία των Ρομανώφ ή η Δούκισσα της Πλακεντίας. Αγαπάτε την ιστορία; Στο βιβλίο σας υπάρχει σκηνικό μυστηρίου, δράμα, δράση και ένταση στο φουλ. Ποιον ήρωα του βιβλίου αγαπάτε περισσότερο και γιατί;

Ναι, αγαπώ την ιστορία, όμως αυτό που με μαγεύει πραγματικά είναι οι θρύλοι, γιατί κρύβουν ένα κομμάτι αλήθειας και ένα κομμάτι μύθου. Στους θρύλους της Δούκισσας της Πλακεντίας πάτησα και έγραψα τα δύο προηγούμενα βιβλία Μυστική Διαθήκη & Αιώνιοι Ψίθυροι. Αυτή η γυναίκα έχει πληθώρα ανορθόδοξων ιστοριών που είναι πολύ προκλητικό για ένα συγγραφέα. Όμως και ο θρύλος της χαμένης πριγκίπισσας Αναστασία Ρομανόφ είναι εξίσου συναρπαστικός. Ξεκινάει στις 17 Ιουνίου του 1918, μέρα της αυθαίρετης εκτέλεσής όλων των μελών της οικογένειας του Τσάρου από τους μπολσεβίκους. Τότε διέρρευσε η πληροφορία πως δύο από τα μέλη της οικογένειας, επιβιώσαν των πυροβολισμών και διέφυγαν. Η φήμη πως η μία, ήταν η μεγάλη αρχιδούκισσα Αναστασία, που κατάφερε να περάσει κρυφά στην Ευρώπη, έγινε ένα από τα διασημότερα μυστήρια της εποχής. Περισσότερες από δέκα γυναίκες ισχυρίστηκαν τότε πως ήταν η χαμένη πριγκίπισσα κάτι όμως που δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ για καμία.   
Η δική μου Αναστασία, που θα μπορούσε ίσως να είναι η αληθινή, δεν είναι η πρωταγωνίστρια του βιβλίου. Σκοπός μου, δεν είναι να αναπλάσω για ακόμα μια φορά τον γνωστό θρύλο, αλλά να δημιουργήσω ένα διαφορετικό μύθο μέσα από αυτόν και να τον αναδείξω με έναν άλλο τρόπο. Ωστόσο, η παρουσία της Αναστασίας, αποτελεί μια καθοριστική πτυχή του μυθιστορήματος και της κατάρας που κουβαλούν οι Μάγιερ, που είναι πλέον η οικογένειά της.
Τώρα για τους ήρωες του βιβλίου, δεν μπορώ να πω ότι είναι εύκολο να τους ξεχωρίσεις. Τους αγαπάς όλους γιατί μπαίνεις μέσα στην ψυχή τους και ζεις μαζί τους τις περιπέτειες που περνούν. Ίσως να δένεσαι λίγο παραπάνω με τους πρωταγωνιστές γιατί περνάς περισσότερα μαζί τους. Όλους όμως τους κουβαλάς μέσα σου για καιρό σαν να είναι δικοί σου άνθρωποι.

Γεφυρώνονται οι ανύπαρκτες προσωπικές σχέσεις μεταξύ των ατόμων των οικογενειών με μια πρόσκληση σε γάμο;

Σίγουρα δεν γεφυρώνονται με κάτι τόσο απλό, όσο μια πρόσκληση σε γάμο, όμως είναι μια κάποια προσέγγιση, μια αρχή, και για την Ιρίνα, αυτή η πρόσκληση είναι απλά μια αφορμή για να πλησιάσει την πραγματική οικογένειά της και μάθει περισσότερα για το παρελθόν της. Όπως θα δούμε στο βιβλίο, αισθήματα υπάρχουν για αυτό το κορίτσι από την γιαγιά και την θεία της, άλλοι είναι οι λόγοι πού δόθηκε για υιοθεσία και εκεί θα πλεχτούν πολλά απ’ τα μυστήρια.

Θάβονται μυστικά στους τείχους των σπιτιών μας;

Νομίζω πως η αύρα των ανθρώπων καλή ή κακή «ποτίζει» κάποιες φορές τους χώρους και τα αντικείμενα που ερχόμαστε σε επαφή. Μοιάζει να τους δίνει μια ξεχωριστή οντότητα γράφοντας επάνω τους μια μυστική ιστορία. Για ένα συγγραφέα κάτι τέτοιο είναι ένα χρυσό κλειδί που ξεκλειδώνει την φαντασία και έλκει μυστήριο και ένταση, που γοητεύει πολλούς αναγνώστες όπως και μένα.

Στο βιβλίο σας υπάρχει αρκετή δόση μεταφυσικής ενέργειας. Πιστεύετε στα μεταφυσικά φαινόμενα; Υπάρχει τρόπος να προβλεφθεί το μέλλον;

Αυτό που σήμερα ονομάζουμε μεταφυσικό φαινόμενο, ίσως αύριο, όταν θα μπορέσει να το προσεγγίσει η επιστήμη και να το εξηγήσει, να γίνει απόλυτα φυσικό. Δεν θα έλεγα πως πιστεύω ή δεν πιστεύω στα μεταφυσικά φαινόμενα, όμως στέκομαι και τα παρατηρώ, τα μελετώ και τα αναλύω με κριτική διάθεση. Είναι πολύ καλή τροφή για σκέψη. Υπάρχουν πολλές ενδιαφέρουσες θεωρίες που αξίζει κανείς να διαβάσει. Ανοίγει το μυαλό, διευρύνεται, βλέπεις κι άλλες εκδοχές που δεν είχες φανταστεί. Το ίδιο ισχύει και για τον χρόνο. Κάποιοι πιστεύουν πως μπορεί να προβλεφτεί, κάποιοι άλλοι όχι. Με την ίδια λογική το διαχειρίζομαι και στο βιβλίο μου. Αυτά που πιστεύει η Ελισσώ και η Αννέζω, δεν τα ασπάζονται ο Φίλιππος ή ο οικογενειακός γιατρός των Μάγιερ.

Είστε ένας άνθρωπος που αγαπά τις τέχνες. Σπουδάσατε διακοσμητική, ζωγραφίζετε, γράφετε ποίηση. Σας κέρδισε η συγγραφή όμως. Τι σας ενέπνευσε να γράψετε;

Θα σας απαντήσω με μια παράγραφο από ένα μυθιστόρημά μου που ακόμη δεν έχει εκδοθεί και την λέει ένα ήρωας που είναι συγγραφέας.
«Είναι απίστευτη ικανοποίηση να γράφεις μια ιστορία, να αναλύεις τους χαρακτήρες των ηρώων, να περιγράφεις τα συναισθήματά τους, να τους περνάς από σαράντα κύματα, να φτιάχνεις ίντριγκες, μίση, πάθη, έρωτες, ανατροπές. Να αποφασίζεις για τις ζωές τους, να τους πεθαίνεις, να τους ξαναζωντανεύεις, να τους παντρεύεις ή να τους χωρίζεις, να τους κάνεις ότι θες εσύ, σαν να είσαι μια ανώτερη δύναμη, ένας μικρός θεός στο δικό σου προσωπικό σύμπαν».
Νομίζω αυτό λέει πολλά.


Πόσο χρόνο σας πήρε η έρευνα για να γράψετε το βιβλίο σας;

Η έρευνα δεν σταματά ποτέ. Διαρκώς ψάχνω για νέα πιθανά θέματα και ιστορίες που θα μπορούσαν να αποτελέσουν το θέμα ενός επόμενου βιβλίου. Τα βάζω στην άκρη και τα σκέπτομαι. Άρα μια αρχή την έχω ήδη κάνει σε παρελθόντα χρόνο. Όταν αποφάσισα πως θα ασχοληθώ με τον θρύλο της Αναστασίας, μπήκα πολύ δυναμικά και έψαχνα σε όποια πηγή έβρισκα για καιρό. Και δεν ήταν μόνο το ιστορικό κομμάτι, ήταν και οι πληροφορίες που έπρεπε να βρω για την ασθένεια, την αιμορροφιλία, για την περιοχή που τοποθετώ το σπίτι των Μάγιερ, για τα τερτίπια και τα μυστικά της χαρτομαντείας, και πολλά ακόμα. Δεν μέτρησα τον χρόνο, όμως σίγουρα μου πήρε κάποιους μήνες. Θα πω, ότι δεν ασχολούμαι με τις ίντριγκες στην αυλή του παλατιού του Τσάρου ούτε με τον καλόγερο Ρασπούτιν. Ο θρύλος έχει σαν βάση στην μέρα του θανάτου της οικογένειας Ρομανόφ, είναι όμως μια σκληρή και παράλληλα συγκινητική ιστορία που με κέρδισε αμέσως όταν την έμαθα με λεπτομέρειες και νομίζω πως με τον ίδιο τρόπο θα κερδίσει και θα αγαπηθεί και απ’ τους αναγνώστες μου.

Ποιος διαβάζει τα βιβλία σας πριν από τον εκδότη;

Δεν τα διαβάζει κανένας. Όταν τα ολοκληρώσω και κάνω τις πρώτες διορθώσεις, τα αφήνω για λίγους μήνες στην άκρη για να φύγει η πρώτη επαφή και να ξεφύγω απ’ την ιστορία. Όταν τα ξαναπιάνω, μπορώ να τα δω πιο αποστασιοποιημένα σαν αναγνώστης, και να κάνω πιο συγκεκριμένες διορθώσεις και βελτιώσεις. Είναι μια διαδικασία που πρέπει σταδιακά να αποκτήσει ένας συγγραφέας. Κανένας άλλος πέρα αυτόν δεν μπορεί να ξέρει καλύτερα αυτό που θέλει να γράψει. Η απόσταση όμως από το κείμενο για λίγους μήνες, ίσως και χρόνο, είναι απαραίτητη. Η αλήθεια είναι πως εγώ έχω αυτήν την πολυτέλεια του χρόνου γιατί έχω αρκετά μυθιστορήματα στο συρτάρι μου και δεν βιάζομαι να το παραδώσω.

Κλείνοντας τη συνέντευξη αυτή, ποιο θα είναι το επόμενο βήμα σας; Γράφετε κάτι νέο;

Κάθε χρόνο γράφω κάτι νέο. Η συγγραφή είναι η ομορφότερη ώρα ενός βιβλίου και δεν μπορώ δίχως αυτήν. Αν όλα πάνε καλά, γιατί ζούμε περίεργες εποχές, τον επόμενο Μάρτιο θα βγει το επόμενο βιβλίο μου. Και βρίσκομαι ανάμεσα σε δύο. Το ένα είναι ένα κοινωνικό μυθιστόρημα, βασισμένο στην πραγματική ιστορία μιας γυναίκας που κρύβει μεγάλες αλήθειες. Το άλλο, είναι μια ανατρεπτική θεωρία με μεταφυσικές πινελιές και πολύ αγωνία που πιστεύω πως με όλα αυτά που ζούμε, έχει να πει πολλά. Θα δούμε.

Ζούμε μια πρωτοφανή κατάσταση με την πανδημία του κορωνοΐού. Τι μήνυμα στέλνετε στους αναγνώστες σας;

Το καλύτερο από όλα, είναι να ακούμε τους υπεύθυνους σε όσα μας συνιστούν, να τηρούμε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα τα μέτρα ασφαλείας και να συμβάλουμε με όποιο τρόπο μπορούμε στην προστασία και την βοήθεια των ευπαθών ομάδων. Να μην αφήνουμε κακόβουλους ανθρώπους να μας φοβίζουν με ψευδή δημοσιεύματα και ειδήσεις που δεν έχουν καμία βάση. Για παράδειγμα: Μου έρχονται διαρκώς μηνύματα στο ΦΒ τρομοκρατημένων ανθρώπων που σπεύδουν κατά την άποψή τους να προειδοποιήσουν και μένα για ένα σορό αθλιότητες. Θα πω ότι απλά θέλουν να τους φοβίσουν γιατί ο φόβος είναι κακός σύμβουλος κάτι τέτοιες ώρες και μπορεί να τους παρασύρει να κάνουν πολλά λάθη που θα επωφεληθούν άλλοι ή απλά θα γελάσουν μαζί τους. Δεν θα πω περισσότερα. Λίγη σκέψη χρειάζεται. Δεν πανικοβαλλόμαστε και δεν πανικοβάλλουμε και τους άλλους.
Επομένως, ηρεμία, ελέγχουμε τις πηγές που μας στέλνουν πληροφορίες να είναι έγκυρες και σοβαρές, κάνουμε υπομονή και ενδυναμώνουμε ο ένας τον άλλον για να περάσει πιο εύκολα αυτή η δύσκολη κατάσταση που ζούμε εμείς και όλος ο πλανήτης. Ο εγκλεισμός δεν σημαίνει απομόνωση. Μιλάμε στο τηλέφωνο με τους δικούς μας ανθρώπους, κρατάμε επαφές με φίλους, ασχολούσαστε με τα παιδιά μας, βλέπουμε ταινίες, διαβάζουμε βιβλία της αρεσκείας μας και αθλούμαστε μόνοι μας έστω και λίγο. Και πάνω από όλα, περιορίζουμε τις άσκοπες μετακινήσεις και Μένουμε Σπίτι.
 

Η πανδημία και ο εγκλεισμός στο σπίτι ,σας έφερε έμπνευση;

Η αλήθεια είναι πως εγώ τις περιόδους που γράφω, κλείνομαι εντελώς και απομονώνομαι από όλους, όπως τώρα. Επομένως δεν έχουν αλλάξει πολλά στη ζωή μου με αυτήν την κατάσταση ούτε έχω αλλάξει ουσιαστικά τις συνήθειές μου. Η αλήθεια είναι ότι γράφω διαρκώς αυτόν τον καιρό γιατί περνάει ευχάριστα η ώρα μου και πάνω απ’ όλα, η δημιουργία με γεμίζει. Έτσι, αφού ολοκλήρωσα το φετινό μυθιστόρημα, τώρα κάνω βελτιώσεις σε κάποιο παλιότερο.   

Βασιλική Ευαγγέλου-Παπαθανασίου

Για το femalevoice.gr

Share on Google Plus

About femalevoice

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.