Η Κατερίνα Τσεμπερλίδου:"Το Κορίτσι του Καιρού” είναι μια μικρογραφία της κοινωνίας μας"

Σήμερα στη στήλη των συνεντεύξεων έχω την πολύ μεγάλη χαρά να συνομιλώ μαζί με την Κατερίνα Τσεμπερλίδου.Η αγαπημένη μας συγγραφέας μας μίλησε για το νέο της μυθιστόρημα "Το κορίτσι του καιρού"
 που όπως ο καιρός είναι μεταβλητός, έτσι και οι συνθήκες ζωής των ηρώων της είναι ευμετάβλητες.

Απολαύστε την υπέροχη συνέντευξή της στη Βασιλική Ευαγγέλου-Παπαθανασίου.


Η Κατερίνα Τσεμπερλίδου είναι συγγραφέας, happiness blogger, inspirational speaker και πιστεύει στη θετική σκέψη και στη δυνατότητα που έχουμε όλοι να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αν το θέλουμε.

Είναι δημιουργός δύο ιστοσελίδων, του www.tsemperlidou.gr με θέμα του την ευτυχία και τη θετική στάση ζωής και του www.vivlio.gr, όπου παρουσιάζει τα βιβλία που διαβάζει.

Η Κατερίνα Τσεμπερλίδου σπούδαζε νομικά, αλλά από μια σύμπτωση βρέθηκε στο χώρο της διαφήμισης. Εργάστηκε σε μία από τις μεγαλύτερες διαφημιστικές εταιρείες της Ελλάδας, ως κειμενογράφος, διευθύντρια δημιουργικού και πρόεδρος.

Δημιούργησε πάνω από 500 διαφημιστικές καμπάνιες και τα σλόγκαν της έχουν γράψει ιστορία. Έχει κερδίσει, μαζί με την ομάδα της, 324 διαφημιστικά βραβεία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Έχει γράψει 13 βιβλία (μυθιστορήματα, διηγήματα, βιβλία αυτογνωσίας), πολλά από τα οποία έχουν best seller, όπως η συλλογή διηγημάτων ΟΧΙ ΠΙΑ SEX ΜΟΝΟ ΦΙΛΟΙ και το βιβλίο αυτογνωσίας Η ΕΥΤΥΧΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΦΑΣΗ.

Επιμέλεια συνέντευξης:Βασιλική Ευαγγέλου Παπαθανασίου1. “Το κορίτσι του καιρού”: Μιλήστε μας για το νέο σας βιβλίο.

“Το Κορίτσι του Καιρού” είναι ένα σύγχρονο κοινωνικό μυθιστόρημα. Ήρωές μου είναι η Στεφανία και ο Θοδωρής, παντρεμένοι, που έχουν δυο δίδυμα αγόρια. Στη ζωή τους έρχονται τα πάνω-κάτω όταν η Στεφανία ξαναβρίσκει την παλιά της δουλειά, τη στιγμή που ο άντρας της χάνει τη δική του. Τώρα οι ρόλοι αντιστρέφονται, αφού πρέπει να καταρρίψουν τα στερεότυπα άνδρα και γυναίκας. Η αίσθηση ασφάλειας καταργείται, ξεδιπλώνοντας αμφιβολίες για την αξία του καθενός. Ταυτόχρονα, ανατρέπονται και οι ισορροπίες μέσα τους. Το βιβλίο είναι πολυεπίπεδο. Μέσα από την πλοκή μου, εξετάζω ρόλους, αξίες, στερεότυπα και θέματα, όπως η σχέση πατέρα και γιού, η ισότητα των φύλων, τα λάθη της οικογένειας, η αξία του γάμου, η θέση της γυναίκας στην κοινωνία, το ταλέντο να είσαι μαμά ή μπαμπάς, τα διλήμματα που διαμορφώνουν τη ζωή μας. “Το Κορίτσι του Καιρού” είναι μια μικρογραφία της κοινωνίας μας, αφού περιλαμβάνει την ραδιούργα προϊσταμένη, την προκλητική νεαρή εκπαιδευόμενη, τον μετανιωμένο πατέρα, την άτεγκτη πρώην σύζυγο, το σαστισμένο ζευγάρι. “Το Κορίτσι του Καιρού”… όπως ο καιρός είναι μεταβλητός, έτσι και οι συνθήκες ζωής των ηρώων μου είναι ευμετάβλητες.

Το μυθιστόρημα αυτό, θα άξιζε να το διαβάσουν εξίσου οι άντρες και οι γυναίκες αναγνώστριες. Όσοι και όσες το διαβάζουν, μου λένε πως το ρούφηξαν μέσα σε λίγες ώρες (ή μέρες) και πως ταυτίστηκαν με καταστάσεις που περιγράφω στην πλοκή μου. Αυτό μου δίνει μεγάλη χαρά και δύναμη.

2. Γάμος, sex, έρωτας συμβαδίζουν; Μπορεί ένα παντρεμένο ζευγάρι να παραμείνει ερωτευμένο;

Ο έρωτας, με τα χρόνια, μετατρέπεται σε αγάπη και συντροφικότητα. Το ερωτικό ενδιαφέρον υπάρχει στους ανθρώπους όταν δεν νιώθουν ανασφάλειες. Όταν υπάρχει αμφιβολία για το αν είμαστε αρεστοί ή όχι στον άλλον, τότε θα στραφούμε εκεί που θα νιώσουμε αξιαγάπητοι και επιθυμητοί. Στην περίπτωση των ηρώων του μυθιστορήματός μου, είναι πολύ νωρίς να αντιμετωπίσουν τη φθορά του χρόνου, μόνο το χαρακτήρα τους και τις επιλογές τους.

3. Υπάρχουν γάμοι που αργοπεθαίνουν; Γιατί; Τι θα συμβουλεύατε στα ζευγάρια;

Πιστεύω ότι αυτό που φθείρει μια σχέση στο γάμο, είναι η ρουτίνα, η διαφορά αξιών ανάμεσα στον άντρα και στη γυναίκα, η έλλειψη ανανέωσης του ερωτικού ενδιαφέροντος και η ανωριμότητα ή ο εγωισμός. Αν δεν τα έχεις καλά με τον εαυτό σου, τι να δώσεις στον άλλο; Αναγκαίες είναι οι αμοιβαίες υποχωρήσεις και ο σεβασμός στις ανάγκες του άλλου. Στο μυθιστόρημά μου, και ο Θοδωρής και η Στεφανία, οι ήρωές μου, κάνουν αρχικά λάθη, και μετά, θα απαντήσουν στο δίλημμα: να δώσουν μια νέα ευκαιρία στο γάμο τους ή όχι;

4. Η αγάπη μπορεί να μείνει όρθια μέσα σε μια θύελλα αλλαγών;

Μόνο με υπομονή, αγάπη και ωριμότητα. Αν είσαι μέσα σου γεμάτος συμπλέγματα και φοβίες, θα κατηγορείς τον άλλο για τα κοινά προβλήματα. Μόνο η δύναμη του χαρακτήρα και της ψυχής θα βοηθήσουν. Στα δύσκολα, αυτοί που θα σταθούν ενωμένοι σε ό,τι σαρώνει τη ζωή τους, θα βγουν πιο δυνατοί. Δεν θα ζήσουν ρωγμές στη σχέση τους.

5. Οι πειρασμοί και τα μυστικά διαλύουν ένα γάμο;

Τα μυστικά, έρχεται η στιγμή που φωτίζονται από το φως της ημέρας και, σαν σεισμός, ταράζουν τα θεμέλια της εμπιστοσύνης. Πειρασμοί πάντα θα υπάρχουν, όπως η Βάλια, η νεαρή εκπαιδευόμενη στην ιστορία μου. Ή ο Θύμιος. Το θέμα είναι πόσο νιώθει κανείς πλήρης και άτρωτος από τα βέλη της γοητείας… Ή μήπως κλείνει λίγο το μάτι, δείχνοντας πως είναι διαθέσιμος…

6. Τα νέα ζευγάρια χωρίζουν εύκολα γιατί; Πόση υπομονή πρέπει να κάνει κάποιος για να «μείνει παντρεμένος»;

Οι περισσότερες γυναίκες στη xώρα μας, όπως και η ηρωίδα μου η Στεφανία στο Κορίτσι του Καιρού, δίνουν προτεραιότητα στην οικογένειά τους. Υπομονή, όταν αγαπάς τον άλλον, κάνεις. Άλλο υπομονή όμως και άλλο να “καταπίνεις” την αδιαφορία του άλλου, όταν δεν σέβεται τις ανάγκες σου. Ο γάμος δεν είναι βασανιστήριο για να υπομένεις δυσάρεστα. Είναι μια ενσυνείδητη επιλογή δέσμευσης από αγάπη.

7. Ποιο τραγούδι σας έρχεται στο μυαλό όταν διαβάζετε το βιβλίο σας;

Κυρίως εικόνες, παρά μουσικές αναδεικνύει η ιστορία στο μυθιστόρημα “Το Κορίτσι του Καιρού”. Εικόνες αγάπης, έρωτα, όμορφα ηλιοβασιλέματα στη Τζια, νύχτες με πανσέληνο στο Σούνιο και λαμπερές εικόνες στο τηλεοπτικό στούντιο πλημμυρίζουν το νου μας, μέσα από τις σελίδες του.

8. Τι σας ενέπνευσε για να γράψετε το βιβλίο αυτό;

Η ιδέα να γράψω “Το Κορίτσι του Καιρού” μου ήρθε πριν χρόνια, όταν αναρωτήθηκα “τι θα συνέβαινε αν, κάποια στιγμή, χωρίς να το επιλέξουν, αντιστρέφονταν οι στερεότυποι ρόλοι άντρα και γυναίκας ανάμεσα σε ένα ζευγάρι;” Από κει ξεκίνησα παρατηρώντας γύρω μου τις σαρωτικές αλλαγές στην κοινωνία. Δημιούργησα λοιπόν ένα μικρόκοσμο, έναν κόσμο με λέξεις που πάλλεται από συναισθήματα. Τον έντυσα με ίντριγκες, διλήμματα και οικογενειακές ιστορίες από προηγούμενες γενιές. Έτσι δημιούργησα μια νέα ιστορία που ψάχνει να βρει το δρόμο της, μέσα από αγάπη και απαντήσεις.

9. Φτάνει η σταθερότητα της αγάπης για να παραμείνει η σχέση ζωντανή;

Για μια υγιή σχέση, χρειάζεται και οι δύο να ταιριάζουν, να υποχωρούν αμοιβαία και καθένας να εξελίσσει τον εαυτό του, να μην μένουν στάσιμοι. Όσο δυνατή κι αν είναι μια αγάπη, πρέπει να την φροντίζουμε. Αν δεν αναπτυσσόμαστε εμείς οι ίδιοι, η αγάπη θα μαραζώσει.
10. Πιστεύετε στον έρωτα και στη δύναμή του;

Τον έρωτα έχουν υμνήσει χιλιάδες μυθιστορήματα, συγγραφείς, ποιητές. Είναι η κινητήρια δύναμη στη ζωή, πηγή έμπνευσης για καλλιτέχνες και προϋπόθεση για τη δημιουργία όμορφων απογόνων! Δεν θα μπορούσε να απουσιάζει ο έρωτας από “Το Κορίτσι του Καιρού”.
11. Η πανδημία του covid-19 και ο εγκλεισμός στο σπίτι τι προβλήματα γέννησε;

Άλλαξε η ζωή μας όσο ποτέ πριν. Ειδικά ο ρόλος και η θέση της γυναίκας, πάλι σηκώνει όλο το βάρος, με τη δουλειά από το σπίτι, συν τις δουλειές του σπιτιού. Επιπλέον, είναι για όλες μας δυσβάσταχτη η απομάκρυνση από αγαπημένα πρόσωπα, συν τα οικονομικά προβλήματα που φέρνει ο εγκλεισμός. Προσωπικά, θεωρώ μεγάλη παρηγοριά, στα διαλείμματα από τις δουλειές στο σπίτι, να διαβάζω αγαπημένα βιβλία και να γράφω. Είναι η πιο δημιουργική απασχόληση, μαζί με την επικοινωνία με συγγενείς και φίλους, την κηπουρική και τη μαγειρική. Εύχομαι να μη λείπει κανείς από τους δικούς μας όταν ξαναβγούμε από το σπίτι μας. 

12. Τι μήνυμα θέλετε να στείλετε στους αναγνώστες σας;

Με δεδομένες τις περιστάσεις, τους εύχομαι υγεία, στους ίδιους και στις οικογένειές τους. Τους ευχαριστώ που με διαβάζουν, που με στηρίζουν ως συγγραφέα. Είμαι ευγνώμων για την αγάπη τους. Διαβάζοντας το νέο μου μυθιστόρημα “Το Κορίτσι του Καιρού” θα ήθελα οι αναγνώστες να επανεξετάσουν την ευτυχία τους μέσα από τις σχέσεις με το σύντροφό τους. Οι σχέσεις είναι ο καθρέφτης μας και πηγή ενέργειας, χαράς και ολοκλήρωσης. Να ξαναδούν την αξία της οικογένειας και, παρακολουθώντας τις περιπέτειες του Θοδωρή και της Στεφανίας, να ταυτιστούν με τα διλήμματά τους και να σκεφτούν πόσο οι δικές τους αποφάσεις έχουν για πυξίδα την αγάπη ή τον εγωισμό.

Κατερίνα Τσεμπερλίδου, συγγραφέας του κοινωνικού μυθιστορήματος, Το Κορίτσι του Καιρού, εκδόσεις Ψυχογιός.

Share on Google Plus

About femalevoice

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.