Μυρτώ Πετροπούλου:"Αγαπώ την ελληνική μυθολογία"

Η Μυρτώ Πετροπούλου είναι η καλεσμένη στη στήλη των συνεντεύξεων.Με σπουδές αρχαιολογίας και με λατρεία για τα παιδιά έγραψε το ανθολογιο της Ελληνικής μυθολογίας "Με τα φτερά του Πήγασου" επιθυμώντας να τους μεταφέρει γνώσεις και να διεγείρει τις σκέψεις του.

Τι σας παρακίνησε να ασχοληθείτε με τη συγγραφή παιδικών βιβλίων;

Η συγγραφή βιβλίου ήρθε σαν φυσική συνέχεια μιας και από μικρή ηλικία έγραφα και πάντα ήμουν μεγάλος βιβλιοφάγος. Γιατί παιδικό; Θέλησα να ψυχαγωγήσω τα παιδιά, με τα οποία νιώθω πολύ κοντά, να τους μεταφέρω γνώσεις και να διεγείρω τις σκέψεις τους.

Ένα ανθολόγιο της Ελληνικής μυθολογίας το βιβλίο σας "Με τα φτερά του Πήγασου". Τι σας ενέπνευσε;

Η ελληνική μυθολογία « Με τα φτερά του Πήγασου» είναι αποτέλεσμα της αγάπης μου για τα παιδιά και της αγάπης μου για την μυθολογία μέσα από αρχαιολογικά δεδομένα κειμένων και τέχνης. Το βιβλίο μου δημιουργήθηκε μέσα από αυτή τη συνάντηση.

Ποιον μύθο αγαπάτε περισσότερο και γιατί;

Ίσως τον μύθο της Πανδώρας, γιατί παρουσιάζει τα θετικά και αρνητικά στοιχεία της ανθρώπινης φύσης, μια διαχρονική αυτογνωσία. Και φυσικά γιατί πάντα υπάρχει ελπίδα.

Σε ποιον μύθο θα θέλατε να αλλάξετε το τέλος;

Δεν υπάρχει κάποιος μύθος που θα μπορούσα να αλλάξω το τέλος. Ακόμα και στους πιο τραγικούς μύθους στο τέλος υπάρχει κάποιο αισιόδοξο μήνυμα για τον αναγνώστη ή το αίσθημα της δικαίωσης για όσα προηγήθηκαν μέσα στον μύθο.

Οι ασκήσεις και τα παιχνίδια ήταν εύκολο να γίνουν;

Οι δραστηριότητες που ενέταξα στο βιβλίο είχαν κάποιες δυσκολίες που ουσιαστικά σχετιζόταν με το στήσιμο των παιχνιδιών ώστε να τυπωθούν. Σε αυτό βέβαια το σημείο βοήθησε πραγματικά πολύ η κ. Λένα Παντοπούλου από τις εκδόσεις  Οσελότος.

Τι ιδιαιτερότητες έχει το παιδικό κοινό;

Ανάλογα την ηλικία υπάρχουν ιδιαιτερότητες, άλλες ανάγκες, απαιτήσεις, αντίληψη και κριτική ικανότητα. Όσον αφορά « Με τα φτερά του Πήγασου» απευθύνεται σε παιδιά 9 ετών και πάνω και γι’ αυτό προσπάθησα με κατανοητό λόγο να προσεγγίσω όσο πιο πιστά μπορούσα την μυθολογία. Αποφεύγοντας να αναλύσω και να αναφερθώ σε δυσνόητες έννοιες  και διανθίζοντας τον κάθε μύθο με παιχνίδια και δραστηριότητες  κατανόησης των κειμένων και ανάπτυξης της δημιουργικότητας των παιδιών.

Ποια στιγμή σας θα σας μείνει για πάντα χαραγμένη στο νου;

Περπατώντας στον δρόμο μαζί με τον τετράχρονο  Άγγελο μου και περνώντας μπροστά από τη βιτρίνα βιβλιοπωλείου  «Μαμά ο Πήγασος μας».

Πώς νιώσατε όταν πήρατε τυπωμένο το πρώτο σας βιβλίο;

Μεγάλη χαρά και ικανοποίηση που πέτυχα αυτόν τον στόχο.

Σήμερα όλοι μιλούν για ενσυναίσθηση των ενηλίκων. Πώς εμείς οι γονείς θα δώσουμε αυτοπεποίθηση στα παιδιά;

Κατά την γνώμη μου, πρώτα από όλα να τα αγκαλιάζουμε κάθε μέρα και να τους  λέμε ότι τα αγαπάμε. Να συζητάμε μαζί τους, πάντα με σεβασμό και  ειλικρίνεια, όσο περισσότερο μπορούμε για ότι και αν θελήσουν να μιλήσουν. Να τους λέμε μπράβο ακόμα και για πράγματα που φαινομενικά για μας είναι ασήμαντα ή ακόμα και όταν προσπαθούν αλλά αποτυγχάνουν σε κάτι. Και να μην ξεχνάμε ότι είμαστε τα πρότυπα τους και διδάσκονται από μας κάθε λεπτό της μέρας.

Θεωρείται ότι το θεατρικό παιχνίδι βοηθά τα παιδιά;

Σίγουρα, μέσα από το θεατρικό παιχνίδι πέραν της ψυχαγωγίας το παιδί μαθαίνει να εκφράζεται ελεύθερα και μέσα από ρόλους. Μέσα σε αυτούς τους ρόλους θα εντοπίσει και δικά του χαρακτηριστικά και θα τα αναγνωρίσει, κάπως έτσι δεν γνωρίζουμε τον εαυτό μας; Και φυσικά μαθαίνει να συμμετέχει σε ομάδα παίρνοντας  υπ’ ευθύνη του κάποιο κομμάτι της.

Πώς εμείς οι γονείς θα εμπνεύσουμε τη φιλαναγνωσία στα παιδιά;

Διαβάζοντας οι ίδιοι, δίνοντας το παράδειγμα.

Έχετε μελλοντικά συγγραφικά σχέδια;

Πολλά! Πέρα από τη συνέχεια της πτήσης πάνω στα φτερά του Πήγασου μέσα στην μυθολογία, γράφω και ανεβάζω σε σελίδες παιδικών παραμυθιών, όσο συχνά μπορώ, ιστορίες και παραμύθια ώστε να τα μοιράζομαι άμεσα με τους μικρούς μου φίλους.  Κάποια στιγμή ευελπιστώ να τυπώσω και κάποια ιδιαίτερα αγαπημένα  παραμύθια μου.
Βασιλική Ευαγγέλου-Παπαθανασιου


Share on Google Plus

About femalevoice

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.