Παναγιώτα Παρασκευοπούλου:"Η ζωή μου τη δεύτερη φορά"


Καλωσορίζουμε σήμερα στη στήλη των συνεντεύξεων την κυρία Παναγιώτα Παρασκευοπούλου, συγγραφέα και θεατρική παραγωγό.Με ανοιχτό πνεύμα και αγάπη για το θέατρο, επέλεξε το έργο "Νόρα και Εύα"επειδή ήθελε να τονίσει το πόσο σημαντική είναι η αποδοχή της διαφορετικότητας  στην κοινωνία μας καθώς επίσης και το ότι ο έρωτας δεν έχει φύλο, είναι ελεύθερος και ανεξάρτητος. 
Ας δούμε τι μας είπε

 "Η ζωή μου τη δεύτερη φορά "είναι ένα κάλεσμα στη δύναμη του αληθινού έρωτα. Μιλήστε μας για αυτό
Ο έρωτας είναι η κινητήρια  δύναμη των πάντων. Πιστεύω ακράδαντα ότι χωρίς τον έρωτα δεν μπορεί να υπάρχει καν η τέχνη. Μόνο όταν ερωτευόμαστε, είμαστε σε θέση να δημιουργήσουμε. Η Εμμέλεια και ο Δημήτρης μαθαίνουν να ζουν μέσα από έναν κύκλο που δεν έκλεισε ποτέ, αφού ο έρωτας τους στην ουσία παρέμεινε ανολοκλήρωτος, παρόλα αυτά δεν αντέχουν ο ένας χωρίς τον άλλον όσα χρόνια και αν περάσουν. Καταφέρνουν με έναν μαγικό τρόπο να προσαρμόσουν τον χρόνο στις δικές τους ανάγκες και έτσι οι μέρες, οι μήνες, τα χρόνια παύουν να έχουν πρωτεύουσα σημασία. 

 Έχετε γράψει μυθιστορήματα, ποίηση και παιδικά βιβλία. Ποιο είδος σας εκφράζει;
Είναι δύσκολο να επιλέξεις ποιο από τα παιδιά σου αγαπάς περισσότερο. Γράφω ανάλογα με την εποχή που νιώθω πως είναι η στιγμή να έρθει κάτι στον κόσμο. Ποίηση, μυθιστόρημα, παιδικά βιβλία το καθένα από αυτά έχει την δική του προσωπικότητα. Παίζει ρόλο η διάθεσή μου και το τι έχω ανάγκη να εκφράσω τη συγκεκριμένη στιγμή.

Πήρατε έπαινο στον πανελλήνιο διαγωνισμό ποίησης του ευρωπαϊκού κέντρου τέχνης, με θέμα το κατοχικό εβραϊκό ολοκαύτωμα. Από που πήρατε έμπνευση;
Από μικρή ένιωθα ιδιαίτερη ευαισθησία στις παγκόσμιες καταστάσεις που αλλάζουν τη ροή της ιστορίας. Το εβραικό ολοκαύτωμα και οι θάνατοι τόσων ανυπεράσπιστων ψυχών αποτελεί μια ριζική τομή για το πως οφείλουμε όλοι είτε μέσω της τέχνης, είτε μέσω της παιδείας, είτε μέσω της πολιτικής, να μην επιτρέψουμε ξανά να συμβεί κάτι τέτοιο,ούτε σε εμάς ούτε και στις μελλοντικές γενεές.

Οι ιστορίες που δε σε αφήνουν να τις ξεχάσεις,όσος καιρός και αν περάσει, είναι οι ιστορίεςπου έχουν κάτι να σας πουν. Ποιες ιστορίες σας αρέσουν γιατί έχουν κάτι να σας πουν; 
Οι κύκλοι που δεν κλείνουν ποτέ. Οσος καιρός και αν περάσει. 

Ο τίτλος του βιβλίου σας «η ζωή μου τη δεύτερη φορά»εχει μια ενέργεια από μόνος
του. Πώς έγινε η επιλογή του;
Στην αρχή είχα αποφασίσει κάποιον άλλο τίτλο, που όμως δεν με ενθουσίαζε πολύ. Τον ένιωθα λίγο "ξερό" σε σχέση με το θέμα του βιβλίου. Ενα βράδυ ξύπνησα στη μέση της νύχτας, και στο μυαλό μου είχε καρφωθεί η πρόταση " η ζωή μου τη δεύτερη φορά". Τότε ειπα, γιατί όχι; Ακολούθησα την νυχτερινή μου διαίσθηση λοιπόν και βγήκε ο τίτλος.

Πότε και πώς αποφασίσατε να γίνετε συγγραφέας;
Νομίζω από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου και επινοούσα παραμύθια που έγραφα, με μολύβι ευτυχώς, στους τοίχους του σπιτιού μου, στις τελευταίες λευκές σελίδες των σχολικών μου βιβλίων, όπου έβρισκα κενό διάστημα για να αποτυπώσω αυτά που ήθελα.

 Έχετε εντάξει βιογραφικά στοιχεία στο μυθιστόρημά σας;
Οχι, πρόκειται για καθαρή μυθοπλασία αν και πρέπει να πω εδώ πως κάθε συγγραφέας ρίχνει ψήγματα αλήθειας μέσα σε κάθε του βιβλίο. Πότε λιγότερα, πότε περισσότερα. Επιπλέον η Εμμέλεια και ο Δημήτρης αποτελούν πλέον αυθύπαρκτες οντότητες μέσα στον νου μου, όπως γίνεται με όλους μου τους ήρωες.

 Ειστε αισιόδοξη ή όχι;
Προσπαθώ να βλέπω πάντοτε το ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο. Θεωρώ πως η εποχή που ζούμε είναι αρκετά δύσκολη από μόνη μας, για να την κάνουμε και εμείς δυσκολότερη. Οπλίζομαι λοιπόν με θετική ενέργεια και υπομονή και προχωρώ!

 Πώς βιώνετε την πρωτόγνωρη κατάσταση της πανδημίας του κορωνοΐού;
Με ανάμικτα συναισθήματα φόβου και αγωνίας για την επόμενη μέρα. Ταυτόχρονα βέβαια, καθώς είμαι αισιόδοξη όπως είπαμε, κοιτάω λίγο καλύτερα και παρατηρώ πως η ανάγκη μας για προφύλαξη και απομόνωση μας έφερε πιο κοντά στους εαυτούς μας και ενδεχομένως και στους γύρω μας, έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε κατάματα τις σχέσεις μας. Επειδή όταν αναγκαζόμαστε να προσαρμόσουμε τον εαυτό μας στον περιορισμό, βλέπουμε ποιες είναι οι αληθινές σχέσεις, τόσο με τον εαυτό μας όσο και με τους γύρω μας.

 Το βιβλίο είναι δημιουργός συνειδήσεων;
Πιστεύω πως ναι. Επιπλέον είναι και ένα ταξίδι τόσο όμορφο που αξίζει να κάνουμε όλοι. 

"Εύα και Νόρα "Μιλήστε μας για την εμπειρία σας ως καλλιτεχνική διευθύντρια της
θεατρικής ομάδας.
Επέλεξα το συγκεκριμένο έργο επειδή ήθελα να τονίσω το πόσο σημαντική είναι η αποδοχή ττης διαφορετικότητας  στην κοινωνία μας καθώς επίσης και το ότι ο έρωτας δεν έχει φύλο, είναι ελεύθερος και ανεξάρτητος. Δυστυχώς ακόμα και στον 21ο αιώνα βιώνουμε κάποιες φορές φαινόμενα μη σεβασμού προς τους ανθρώπους εκείνους που έχουν επιλέξει μια διαφορετική νόρμα ζωής. Αυτό με θλίβει αφάνταστα και ένας από τους λόγους που θέλησα να κάνω αυτό το έργο είναι η ανάγκη μου να πάψουν τέτοια φαινόμενα και να έρθει η ισορροπία σε όλες μας τις σχέσεις.

 Εκτός από συγγραφέας είστε και θεατρική παραγωγός, πόσο κοντά είναι αυτές οι δύο τέχνες;
Παρά τον επιχειρηματικό χαρακτήρα που έχει ένας θεατρικός παραγωγός, πράγματι πρόκειται για ένα είδος τέχνης, αφού αποφασίζει να επενδύσει σε θεατρικές παραστάσεις. Βέβαια η αλήθεια είναι πως φοράω δυο διαφορετικά κοστούμια, από τη μια, το κοστούμι του συγγραφέα που βιώνει μοναχικά την δημιουργία του έργου του, και από την άλλη, το κοστούμι του παραγωγού που προσπαθεί να οργανώσει εξαρχής μια ολόκληρη παράσταση, από την επιλογή των συντελεστών της έως και την ώρα της πρεμιέρας. Θα έλεγα λοιπόν πως είναι τόσο κοντά όσο και μακριά.

Τι είναι για σας το θέατρο;
Ανάσα, δημιουργία, ζωή.


Σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο για τη χώρα μας, τι σας εμψυχώνει;
Η αγάπη και η ενότητα που τελικά επιδεικνύουμε ο ένας προς τον άλλον σε δύσκολες στιγμές, όπως οι στιγμές του απότομου εγκλεισμού που βιώνουμε τις τελευταίες μέρες, καθώς και το γεγονός ότι ως χώρα έχουμε καταφέρει με την επιμονή μας να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς. 


Βασιλική Ευαγγέλου Παπαθανασίου
Share on Google Plus

About femalevoice

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.