Οι Γιώργος Κωνσταντινίδης και Σωτήρης Μητρούσης στο femalevoice

Δύο αγαπημένοι δημιουργοί παιδικών βιβλίων είναι σήμερα κοντά μας για να μιλήσουν για τη σειρά "Ένα μυστήριο για τον μπούφο".
Ας δούμε τι μας είπαν

Από την προηγούμενη φορά που βρεθήκαμε πέρασαν δύο χρόνια και τα μυστήρια του Μπούφου έγιναν από έξι …δέκα. Θέλετε να μας μιλήσετε για το νέο σας βιβλίο«Ένα μυστήριο για τον Μπούφο Νο 10 - Μπερδέματα στο Αιγαίο»;


Γιώργος: Στο 10ο βιβλίο της σειράς «Ένα μυστήριο για τον… Μπούφο», ο ήρωάς μας, ο Στέλιος, πάει με τους γονείς του κρουαζιέρα στα Ελληνικά νησιά. Εκεί θα δημιουργηθεί ένα μπέρδεμα που θα τον φέρει αντιμέτωπο με κλέφτες και απατεώνες. Η ιδέα μας ήρθε όταν είδαμε στο μουσείο των Φερών το «Χρυσό Αίγαγρο», το μοναδικό πολύτιμο αντικείμενο που σώθηκε από την έκρηξη του ηφαιστείου στη Σαντορίνη, όπου θέλαμε να το γνωρίσουν τα παιδιά.

Σωτήρης: Επίσης, δεν τον είχαμε πάει καμία... κρουαζιέρα! Προσπαθούμε, όσο είναι αυτό δυνατόν, να τονίζουμε την ελληνική προέλευση της σειράς με κάθε ευκαιρία που μας δίνεται. Τι καλύτερο, λοιπόν, από ένα μυστήριο στη Σαντορίνη.

Πώς γεννήθηκε η σειρά των βιβλίων για τον Μπούφο;

Γιώργος: Η σειρά μας γεννήθηκε μέσα από τις σελίδες της σειράς «Το μπλοκάκι ενός UFO». Ο Στέλιος είναι φίλος με τον Ούφο, αλλά είναι ο αιώνιος γκαφατζής, το παιδί που δεν συγκεντρώνεται, αυτός που έχει κάτι άλλο στο μυαλό του πάντα! Ήταν ένας ήρωας που ξεχώρισε από την αρχή και στις δικές μας καρδιές. Του δώσαμε λοιπόν ένα νέο ρόλο. Η αλήθεια είναι πως γεννήθηκε μέσα από πολλά γέλια που κάναμε μαζί με τον Σωτήρη σκεφτόμενοι γνωστές αστυνομικές ιστορίες  που ανατρέπονταν από την παρουσία του Στέλιου, του καλυτεροχειρότερου ντεντέκτιβ!


Σωτήρης: Πράγματι, δεν ήταν λίγες οι στιγμές που "δουλεύαμε" κάποια ιστορία για τον Ούφο, ο Στέλιος έκανε κάποια γκάφα και παράλληλα σκεφτόμασταν δεκάδες άλλες που θα μπορούσε να είχε κάνει στο ίδιο κεφάλαιο. Φυσικά δεν χωρούσαν όλα αυτά σε ένα βιβλίο και σιγά σιγά ωρίμασε μέσα μας η ιδέα του "spin off", δηλαδή μίας νέας σειράς με ήρωα τον Στέλιο. Νομίζω ότι η αγάπη των αναγνωστών δικαίωσε την επιλογή μας!

Ο Σωτήρης Μητρούσης εικονογράφησε με υπέροχο τρόπο το βιβλίο για ακόμη μια φορά. Πώς γίνεται η συνεργασία σας, γράφετε το βιβλίο και ο Σωτήρης το εικονογραφεί ή έχετε επιλέξει από πριν τα σημεία που θα εικονογραφήσει;

Γιώργος: Αυτά που ρωτάτε είναι μυστικά μιας εξαιρετικής συνεργασίας η οποία έχει τις βάσεις της σε μια φιλία πάρα πολλών χρόνων. Με τον Σωτήρη είμαστε συμμαθητές από το Λύκειο και τις πλάκες και τις φάρσες, τα παιχνίδια και τα πειράγματα τα συνεχίζουμε μέσα από τις σελίδες των βιβλίων μας. Στην πραγματικότητα έχει το δικαίωμα να ζωγραφίσει ότι θέλει, (καλά, όχι και ότι θέλει βάζω και καμιά φωνή…) γι αυτό είναι συνδημιουργός της σειράς. Εγώ παρεμβαίνω στη δουλειά του στο αρχικό κείμενο που του σημειώνω ποια στιγμή θα δει πρώτη φορά ο ήρωας τον κλέφτη ή τα κλοπιμαία και πως θα γίνει αυτό. Τα σχόλια στα συννεφάκια είναι 95% δικά του και με αυτό τον τρόπο με «πειράζει» σε αυτά που γράφω. Αλλά, καλύτερα να σας το εξηγήσει ο ίδιος πως γίνεται…

Σωτήρης: Δε νομίζω ότι θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε με τον τρόπο που το κάνουμε αν δεν είμαστε φίλοι τόσες... δεκαετίες! Ουσιαστικά δουλεύουμε μαζί πάνω στο βασικό σενάριο του κάθε βιβλίου ανταλλάσοντας, δημιουργικά, ιδέες με αυτόν τον τρόπο:
Αφού καταλήξουμε στον "σκελετό" της ιστορίας (θέμα ιστορίας, χώρος δράσης, ποιος θα είναι ο "κακός" κλπ) ο Γιώργος αναλαμβάνει την έρευνα (σε αυτό βοηθάω πότε πότε) και, φυσικά, τη συγγραφή των κειμένων δίνοντάς μου οδηγίες για κάποιες εικόνες, όπου είναι απαραίτητο. Όπου, δηλαδή, τα στοιχεία που πρέπει να μπουν στην εικόνα έχουν άμεση και σημαντική θέση στην εξέλιξη της ιστορίας. Κάποιες φορές ακολουθώ τις οδηγίες του και κάποιες κάνω του κεφαλιού μου. Επίσης σε αρκετά σημεία προσθέτω "γκεστ σταρ" στις ιστορίες που, νομίζω ότι, θα "βγάλουν" λίγο γέλιο παραπάνω (στο 10ο βιβλίο π.χ. έχουμε έναν πειρατή που δεν ήταν στο... σενάριο!). Αφού γίνουν τα προσχέδια για το "στήσιμο" των σελίδων, πριν προχωρήσω στις τελικές μακέτες ανταλλάσσουμε, φιλικά, απόψεις.

Η επιμονή φέρνει πάντα αποτέλεσμα;

Γιώργος: Η επιμονή φυσικά και φέρνει πάντα αποτελέσματα. Ενδεχομένως να μην είναι αυτά που περιμένεις, αλλά πάντα φέρνει αποτέλεσμα! Θα σας δώσω ένα παράδειγμα: Διδάσκω βιολί και έχω μαθητές με εξαιρετικό ταλέντο κι όμως, μερικοί δεν καταφέρνουν να παίξουν βιολί. Να πω εδώ πως το βιολί είναι, ίσως, ένα από τα δυσκολότερα μουσικά όργανα και φυσικά ζητάει ιδιαίτερες δεξιότητες από κάποιον μαθητή. Γι αυτό το λόγο ανιχνεύουμε το ταλέντο των μαθητών πριν ξεκινήσουν να κάνουν μάθημα. Άρα, οι μαθητές του βιολιού έχουν ταλέντο! Κι όμως, δεν καταφέρνουν όλοι να μάθουν γιατί δεν έχουν επιμονή. Η καθημερινή επιμονή (προσπάθεια) δίνει τα αποτελέσματα. Αντιθέτως υπάρχουν παιδιά που  έχουν λιγότερο ταλέντο, αλλά έχουν επιμονή. Αυτά θα φτάσουν και θα παίξουν βιολί, ίσως καλύτερα από κάποιο υπερταλέντο. Γιατί; Γιατί επέμειναν και έφτασαν να γευτούν τους καρπούς της επιμονής τους.

Σωτήρης: Συμφωνώ και... επαυξάνω! Σαν γενικό κανόνα θα έλεγα το εξής: περισσότερες πιθανότητες για επιτυχία έχει ένας άνθρωπος που επιμένει και δουλεύει πάνω στο ταλέντο του (ή στη δεξιότητά του) καθημερινά και με συνεχή προσπάθεια, παρά κάποιος άλλος με περισσότερο ταλέντο (ή δυνατότητες) που... τα φορτώνει στον κόκορα!

Ο Στέλιος μπορεί να είναι μπούφος αλλά λύνει όλα τα μυστήρια. Πώς το  πετυχαίνει;

Γιώργος: Νομίζω πως στην προηγούμενη ερώτηση ουσιαστικά σας απάντησα ότι η επιμονή κάνει και τον Στέλιο να βρίσκει την άκρη του νήματος, έστω και κατά τύχη. Είναι η έκπληξη, ο καρπός, το αποτέλεσμα που περιμένει κάποιον στο τέλος της διαδρομής…
Σωτήρης: Ο Στέλιος, εκτός από την επιμονή του, έχει και ένα μεγάλο πλεονέκτημα: δεν είναι μόνος του. Έχει τον αδερφό του, τους φίλους του, τους δικούς του, έχει δηλαδή κοντά του ανθρώπους με  τους οποίους θα περάσει την ώρα του, θα ανταλλάξει απόψεις, θα ξεσκάσει, θα ακούσει συμβουλές ή ακόμα και θα τσακωθεί ή θα τον μαλώσουν (με αγάπη). Θα κερδίσει, επομένως, πολύτιμες εμπειρίες σε κάθε "υπόθεση" που θα λύσει.

Η επιλογή του «σκράπα» έγινε για να δώσετε και στα παιδιά που δεν είναι τόσο καλοί μαθητές βήμα;

Γιώργος: Μα ο Στέλιος δεν είναι «Σκράπας». Ο Στέλιος είναι πανέξυπνος που στη πραγματικότητα έχει απόσπαση προσοχής. Δεν μπορεί να βάλει τα πράγματα στη σειρά και κάπως έτσι χάνεται ο χρόνος του όλη την ημέρα και δεν προλαβαίνει να διαβάσει. Κάπως έτσι ξεχνάει τα μισά βιβλία σπίτι. Κάπως έτσι δεν μπορεί να είναι ορθογράφος. Στη πραγματικότητα είναι ένα χαρισματικό παιδί. Το πρόβλημά του είναι να καθοδηγήσει τη σκέψη του στην ευθεία και πάει με πολλά ζικ ζακ. Αυτό θέλουμε να δείξουμε στα παιδιά που δεν τα καταφέρνουν.  Διαβάζοντας για ένα άλλο παιδί που δεν μπορεί να τα καταφέρει, ας πούμε στο μάθημα της Ιστορίας που δεν θυμάται ονόματα, ότι υπάρχει τρόπος να τα καταφέρουν και λέγεται Ε-ΠΙ-ΜΟ-ΝΗ. Ναι, σε όλους αυτούς που μοιάζουν με τον Στέλιο, τους δίνουμε βήμα ή μάλλον έναν χάρτη για να βρουν το δρόμο τους.

Σωτήρης: Άλλωστε, με αυτόν τον τρόπο σκέψης του Στέλιου, οι ιστορίες αποκτούν περισσότερο ενδιαφέρον και, σίγουρα, έχουν περισσότερη πλάκα. Στο κάτω κάτω αρκετούς... σούπερ ήρωες έχουμε! Δεν χρειαζόμαστε περισσότερους!

Υπάρχει ανοχή στους κακούς μαθητές σήμερα;

Γιώργος: Ανοχή υπάρχει, γιατί όμως; Αρχικά θα ήθελα να διαχωρίσουμε τους κακούς μαθητές από τους αδιάφορους και από τους εκείνους που δεν μπορούν να συγκεντρωθούν. Είναι πολύ σημαντικός αυτός ο διαχωρισμός. Φυσικά και υπάρχουν κακοί μαθητές και σήμερα, όπως υπήρχαν πάντα, απλώς σήμερα υπάρχει και μια αδιαφορία. Πρώτα των γονέων που εγκλωβισμένοι στη καθημερινότητα της επιβίωσης καταλήγουν στο… «ας κάνει το παιδί ό,τι μπορεί» και σε δεύτερο επίπεδο στους εκπαιδευτικούς, που δυσκολεύονται ή αποφεύγουν κάποιες φορές να πουν στον γονέα πως κάτι δεν πάει καλά με το μαθητή. Και το βρίσκω λογικό γιατί οι περισσότεροι γονείς βλέπουν το παιδί τους τέλειο! Άρα υπάρχει ανοχή, αλλά και αδιαφορία…

Σωτήρης: Τι θα πει "κακός μαθητής" άραγε; Είναι αυτός που δεν καταλαβαίνει επειδή βαριέται, επειδή είναι τεμπέλης, επειδή δεν θέλει να προσπαθήσει, επειδή δεν βρίσκει ελκυστικό τον τρόπο που γίνονται τα μαθήματα, επειδή βρίσκει τα εκπαιδευτικά μέσα ανιαρά, επειδή έχει κάποιο μαθησιακό πρόβλημα που δεν έχει διαγνωστεί (σωστά ή καθόλου), επειδή έχει κάποια δεξιότητα η οποία δεν υπάρχει καν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα; Νομίζω ότι αυτή η ερώτηση αποτελεί από μόνη της μια ολόκληρη (και εντελώς διαφορετική) συνέντευξη!

Αγαπάνε τα παιδιά το βιβλίο;


Γιώργος: Τα παιδιά αγαπάνε το βιβλίο όπως και οτιδήποτε μπορεί να απελευθερώσει τη φαντασία τους. Το βιβλίο όμως, έχει πολλούς αντιπάλους που παίζουν με χτυπήματα κάτω από τη ζώνη. Ίντερνετ, τάμπλετ, τηλεόραση, κινητά, παιχνίδια διαδικτυακά με τα υπέροχα ή μέτρια γραφικά τους, σαφώς δείχνουν πιο θελκτικά στα μάτια των παιδιών.  Σε αρκετές περιπτώσεις είναι και μικρότερα από τις σελίδες ενός βιβλίου και όμως τραβούν τα μάτια σαν μαγνήτες! Κάποιος όμως τα «μύησε» σε αυτές τις συσκευές. Τα έδωσε στα παιδιά. Άρα, λογικά,  τα παιδιά σίγουρα αγαπάνε το βιβλίο αρκεί να τους δοθεί. Να φτάσει στα χέρια τους. Αυτή είναι η μαγική στιγμή που αλλάζει τη ροή της ιστορίας.  Έχει τύχει πολλές φορές να μας πουν, θα το επιβεβαιώσει και ο Σωτήρης, πως "έκλεισα το τάμπλετ για να τελειώσω την περιπέτεια του Μπούφου".  Αυτό είναι ένα μεγάλο παράσημο για εμάς, αλλά είναι μεγαλύτερο παράσημο για εκείνον που του έβαλε το βιβλίο στα χέρια! Λέγεται γονέας, παππούς, γιαγιά, αδερφός ή φίλος; Αυτός κερδίζει το παράσημο! Τα υπόλοιπα θα έρθουν μόνα τους…

Σωτήρης: Δεν νομίζω ότι διαφωνεί κανείς με τον Γιώργο σε αυτό. Το βιβλίο δεν είναι εύκολο... χόμπι και κάποιος πρέπει να "μυήσει" το παιδί σε αυτό. Απαιτεί συγκέντρωση, αφιέρωση χρόνου και (κάποιες φορές) προσπάθεια στην κατανόηση. Είναι μια απαιτητική εγκεφαλική διαδικασία η οποία, όμως, γίνεται ιδιαιτέρα γοητευτική (και χρήσιμη) όταν έχεις "προπονηθεί" σε αυτή. Όσο μικρότερος ξεκινήσει κάποιος να διαβάζει τόσο πιο εύκολα γίνεται φανατικός αναγνώστης.

Από πού εμπνέεστε;

Γιώργος: Εμπνέομαι από τα ίδια τα παιδιά! Ευτυχώς συναναστρέφομαι καθημερινά παιδιά και ακούω τις ιστορίες , τις φάρσες, τις απορίες, τη γλώσσα τους που με βοηθούν πάρα πολύ. Κάπως έτσι γεννιέται το θέμα και ξεκινάει να ξετυλίγεται η ιστορία ενός νέου βιβλίου.

Σωτήρης: Κι άλλη ερώτηση που θέλει... σελίδες για να απαντηθεί! Η "μετάφραση" ενός κειμένου, μίας ατάκας ή απλώς μίας λέξης σε εικόνα είναι σύνθετη διαδικασία. Μπορεί να γίνει άμεσα (όπως ο... γλόμπος που βλέπουμε στα κόμικς) ή μπορεί το μυαλό μας να το επεξεργάζεται υποσυνείδητα και να μας "έρθει" η λύση την ώρα που π.χ. πλένουμε τα δόντια μας! Και στις δύο περιπτώσεις το λέμε "έμπνευση" όμως η διεργασία είναι τελείως διαφορετική. Θα έλεγα ότι όλοι όσοι δημιουργούμε (κείμενο, εικόνα, μουσική κλπ) δεχόμαστε αμέτρητα ερεθίσματα που περιμένουν για να μεταφραστούν σε... έμπνευση την κατάλληλη στιγμή.

Έχετε νέα μυστήρια στο συρτάρι σας που περιμένουν να βγουν στο φως;

Γιώργος: Φυσικά και υπάρχουν καινούριες ιδέες και ιστορίες ώστε να συνεχίσουμε τη σειρά. Ξέρουμε πως είναι αγαπημένη σειρά για πολλά παιδιά και πως περιμένουν τα νέο μας βιβλίο κάθε φορά και υπόσχομαι πως θα γράψω νέες σπαρταριστές ιστορίες ώστε να μπορεί και ο Σωτήρης να κάνει με τη πένα του τα «ασπρόμαυρα θαύματά» του…
Σωτήρης: Εδώ θα πρέπει πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στις εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ που αγκάλιασαν τις ιστορίες μας και μας δίνουν τη δυνατότητα να τις δούμε τυπωμένες στα ράφια των βιβλιοπωλείων. Ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της επιτυχίας μίας σειράς είναι και ο σωστός προγραμματισμός που αφορά στο επόμενο βιβλίο, και σε αυτόν τον τομέα οι εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ λειτουργούν με απόλυτα επαγγελματική συνέπεια. Ήδη συζητάμε με τον Γιώργο την επόμενη περιπέτεια του Στέλιου, πάντα με γόνιμο διάλογο:


Ευχαριστούμε για τη φιλοξενία!

Βασιλική Ευαγγέλου -Παπαθανασίου

By Statusvoice.gr

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ

🤽‍♂️ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ🤽‍♂️ Στο Δημοτικό Ανοιχτό Κολυμβητήριο της Νέας Πολιτείας θα διεξαχθούν οι αγώνες ομίλου του Πανελλήνιου πρωταθλήματος...
Read MoreBy Statusvoice.gr

Χαράλαμπος Αποστολίδης: “Πρέπει πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού μας να ζυγίζουμε αλλά και να επαγρυπνούμε ώστε να μην αφήνουμε τις κάθε ειδών εξουσίες να περιορίζουν ανεπίτρεπτα τις ατομικές και συνταγματικές μας ελευθερίες”

   ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΝΙΚΟΣ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗΣ CITY ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΡΘΡΑ LIFESTYLE ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ Ο Δικηγόρος Χαράλαμπος Αποστολίδης, απαντάει στις ερωτήσεις της δημοσιογραφικής ομάδας...
Read MoreBy Statusvoice.gr

Ρόδος: Λιποθύμησε 9χρονη από την πείνα μέσα σε φούρνο

Από την πείνα λιποθύμησε ένα 9χρονο κοριτσάκι στη Ρόδο το οποίο περίμενε με τη μητέρα του μέσα σε έναν φούρνο....
Read MoreBy Statusvoice.gr

Φαντάσου να σε αγαπήσει ένας άνθρωπος που θα γαληνέψει μέσα σου όλους τους φόβους.

Γράφει η Δήμητρα Γιαννοπούλου Φαντάσου να έρθει κάποια μέρα στη ζωή σου ένας άνθρωπος, που – σχεδόν με...
Read MoreBy Statusvoice.gr

Αλίμονο σ’εκείνον που άξιζε τα πολλά, κι αρκέστηκε στα ψίχουλα..

Γράφει η Γεώρα Κι αν ήθελα το πολύ, αρκέστηκα στο λίγο, με την πεποίθηση πως δεν άξιζα. Και...
Read MoreBy Statusvoice.gr

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΓΡΑΦΗΣ Πλαταμώνας 13-17 Ιουλίου 2020

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΓΡΑΦΗΣ Πλαταμώνας 13-17 Ιουλίου 2020 Οι παρέες γράφουν-Βιβλιοπωλείο Άνεμος-12 Olympian Gods Hotel Μια διαφορετική πρόταση για...
Read MoreBy Statusvoice.gr

Μην την υποτιμήσεις, δεν κυκλοφορούν πολλές σαν κι εκείνη..

Loadin Ήταν ο τρόπος που στεκόταν, που νόμιζες ότι το περιβάλλον εναρμονιζόταν μαζί της και όχι αυτή με...
Read MoreBy Statusvoice.gr

Απαγωγή παιδιών, οδηγίες από την αστυνομία


Share on Google Plus

About femalevoice

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.