Ροζίτα Σπινάσα;"Το ζητούμενο είναι η συναισθηματική ισορροπία "


Η Ροζίτα Σπινάσα γεννήθηκε το 1975 στην Αθήνα. Σπούδασε νομικά στα Πανεπιστήμια της Αθήνας και της Κολωνίας κι εργάζεται ως δικηγόρος. Το 2017 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Κέδρος η συλλογή διηγημάτων της με τίτλο στόμαστομαστό, με την οποία η συγγραφέας ήταν υποψήφια για το βραβείο του πρωτοεμφανιζόμενου στην πεζογραφία του περιοδικού ο Αναγνώστης. Είναι αισιόδοξη γιατί δεν μπορεί να κάνει αλλιώς.

Η Ροζίτα Σπινάσα μας μίλησε για τα βιβλία της που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Κέδρος ,τη συγγραφή και μας αποκάλυψε ότι η γραφή κυλά αβίαστα μέσα της.Όπως μας εκμυστηρεύτηκε δεν έχει τακτική και οι ήρωες των βιβλίων της είναι  καθημερινοί άνθρωποι που έρχονται αντιμέτωποι με διλήμματα, συγκρούσεις, με τις ίδιες τους τις αντιφάσεις. 
Απολαύστε την και αναζητήσετε τα βιβλία της.

Ειλικρινής γραφή που καθηλώνει τον αναγνώστη. Πώς το πέτυχες;

Δεν έχω ιδέα! Σίγουρα δεν έχω ‘τακτική’ στο γράψιμο, δηλαδή δεν γράφω για να πετύχω συγκεκριμένους στόχους. Η γραφή μου κυλά αβίαστα, χωρίς να την έχω από πριν σχεδιάσει.Βέβαια πίσω από αυτό υπάρχει ρυθμός, συναισθηματική επένδυση, ατμόσφαιρα, σασπένς. Όμως, δεν είναι κάτι που χτίζω συνειδητά: στην ουσία συμβαίνει από μόνο του. Και η αλήθεια είναι ότι νιώθω τυχερή γι’ αυτό.

Τι σε οδήγησε στη συγγραφή;

Ως βιβλιόφιλη από παιδί, το να γράψω κι εγώ ένα δικό μου βιβλίο ήταν το όνειρό μου. Όμως, έπρεπε να έρθει το πλήρωμα του χρόνου, για να γίνει πραγματικότητα. Σε αυτό συνέβαλε η αίσθηση του ανικανοποίητου και η ανάγκη μου να δώσω στη ζωή μου ένα βαθύτερο νόημα, κάτι που πράγματι μου πρόσφερε η συγγραφή. Όμως, αυτό από μόνο του δεν θα ήταν αρκετό: για καλή μου τύχη, φαίνεται ότι μπορώ να γράφω ενδιαφέρουσες ιστορίες. Κι αυτό είναι ένας πολύ καλός λόγος για να συνεχίσω.

Οι τίτλοι των βιβλίων σου έχουν μια ενέργεια από μόνοι τους. Πώς έγινε η επιλογή;

Το «στόμαστομαστό» του πρώτου βιβλίου το σκέφτηκα όταν γέννησα τον γιό μου. Μου είχε κάνει εντύπωση το λογοπαίγνιο, που δεν περιορίζεται νοηματικά μόνο στις λέξεις, αλλά αποτυπώνεται και στα ενωμένα μεταξύ τους κορμιά. Όταν, αργότερα, ξεκίνησα να γράφω τα διηγήματα, το θυμήθηκα κι έγραψα το ομώνυμο διήγημα. Το «Σπόροι για φύτεμα» είναι ο τίτλος του πρώτου διηγήματος του δεύτερου βιβλίου μου και τιτλοφόρησε το βιβλίο ως μια ακούσια φροϋδική συνέχεια του πρώτου: από την προσκόλληση και τη συνεξάρτηση στην ενεργητικότητα και τη δημιουργία: οι σπόροι που φυτρώνουν στο χώμα, ετοιμάζοντας να καρποφορήσουν τις αλλαγές στη ζωή μας, και που ενώ φαίνεται να ριζώνουν εν αγνοία μας, στην πραγματικότητα έχουν φυτευτεί από τον εσωτερικό, αφανή αλγόριθμο του νου και της ψυχής μας.

Πώς γεννιούνται οι ήρωες;

Πρώτα συλλαμβάνω την πλοκή της ιστορίας και μετά εμβαθύνω στους ήρωές μου: ξεκινώ συνήθως από παράδοξα γεγονότα, τα οποία εξελίσσω σε φανταστικές ιστορίες. Από αυτά ξεπηδούν και οι χαρακτήρες: πρόκειται για καθημερινούς ανθρώπους που έρχονται αντιμέτωποι με διλήμματα, συγκρούσεις, με τις ίδιες τους τις αντιφάσεις. Οι μικρόκοσμοί τους γκρεμίζονται για να χτιστούν καινούργιοι και οι ίδιοι γίνονται για λίγο ήρωες στη δική τους ζωή. Με ενδιαφέρουν ιδιαίτερα αυτά τα σημεία καμπής, όπου οι άνθρωποι έρχονται κατά πρόσωπο με την αλήθεια τους, δεν μπορούν ούτε να την αγνοήσουν ούτε να κρυφτούν από αυτήν.

Με ποια ηρωίδα ταυτίζεσαι;

Περισσότερο με την Εύα του διηγήματος «Κούρσα». Είναι το πιο βιωματικό από όλα, η γυναίκα που η ηρωίδα, της οποίας ο ερωτισμός έχει ισοπεδωθεί από τον γάμο και τη μητρότητα, στο τέλος ακολουθεί τον δρόμο της επιθυμίας και της ευχαρίστησης.

Το επάγγελμά σου, ως δικηγόρος σε βοηθά στη γραφή;

Η δικηγορία είναι μεγάλο σχολείο ως προς την σκοτεινή, γεμάτη αντιφάσεις ανθρώπινη φύση.  Βλέπεις την πονηριά, την κακία, τον θυμό, τον φόβο. Βλέπεις επίσης τον θάνατο, την τραγωδία, την απελπισία. Η αλήθεια είναι ότι όλα αυτά με ζορίζουν ως δικηγόρο, με τροφοδοτούν όμως ως συγγραφέα. Και δεν είναι τόσο ότι παίρνω έμπνευση από τις δικαστικές υποθέσεις, όσο ότι διεισδύω με σίγουρο βήμα στα άδυτα των ηρώων μου, πλάθοντας τρωτούς, αληθινούς χαρακτήρες. . Πέραν αυτού, τα χρόνια που γράφω τα δικόγραφα μου έχουν δώσει μεγάλη υπομονή κι επιμονή στο editing των κειμένων και μια αυτόματη αίσθηση δομής κι εσωτερικού ρυθμού.

Ποιον συγγραφέα διαβάζεις ανελλιπώς;

Τη δασκάλα μου Έλενα Μαρούτσου.

Θα ήθελες να γράψεις ένα μυθιστόρημα;

Στην παρούσα φάση δεν νομίζω ότι έχω το εσωτερικό πλαίσιο που θα με οδηγήσει στη συγγραφή μυθιστορήματος. Άλλωστε προτιμώ τις εκρήξεις των μικρότερων ιστοριών, τη συμπυκνωμένη λογοτεχνική και μυθοπλαστική δύναμη που εκλύεται τόσο στο γράψιμο, όσο και στο διάβασμά τους. Αυτό το ξέσπασμα, που δύσκολα βρίσκεις στα μεγαλύτερα κείμενα.

Τα δύο βιβλία σου έχουν διαφορετική γλώσσα γραφής. Πώς έκανες την επιλογή;

Δεν ήταν θέμα επιλογής, ούτε αντιλήφθηκα ότι αλλάζει ο τρόπος που γράφω. Ήταν μια φυσική, αυθόρμητη εξέλιξη.
Δράση, περιπέτεια, μυστήριο, έρωτα, γρίφους. Σε ποιο στοιχείο έδωσες περισσότερο χώρο;
Στη δράση και τις ανατροπές. Είναι ωραίο να κυλά η ιστορία με ενδιαφέρον, να θέλεις να δεις τι θα γίνει παρακάτω κι αυτό το παρακάτω να σε αιφνιδιάζει με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο.

Ποιο είναι το ζητούμενο στη ζωή για τη Ροζίτα;

Το ζητούμενο είναι σχετικό κι ευμετάβλητο, σαν την ίδια τη ζωή. Bρίσκω πιο σημαντικό όχι τόσο το τι κάνεις, όσο το πώς νιώθεις. Οπότε στην παρούσα φάση θα έλεγα ότι ζητούμενο είναι η συναισθηματική ισορροπία – όχι με την έννοια της ομοιομορφίας, αλλά ενός ασφαλούς πλαισίου που να συγκρατεί τις ακρότητες. Αν βέβαια με ξαναρωτήσειςσε λίγο καιρό, μάλλον θα βρω κάτι άλλο να γράψω.

Ποιο τραγούδι αγαπάς και γιατί;

Ωραία ερώτηση. Από τα αγαπημένα μου τραγούδια είναι το California Dreamingτων The Mamas and the papas: Η μουσική του μεταδίδει τη συναρπαστικότητα, τη συγκίνηση, τη βεβαιότητα της θλίψης του καλοκαιριού, που δίνει πάντοτε τη θέση του στο φθινόπωρο. Μαρζόρε που, πριν καλά καλά το χορτάσεις, έχει γίνει μινόρ. Ακούγεται καλύτερα το χειμώνα, όπως λένε και οι στίχοι, που το καλοκαίρι είναι ακόμα μια υπόσχεση.

Σε μια εποχή που τα δύσκολα περισσεύουν για όλους, υπάρχει κάποια σκέψη που σε εμψυχώνει;

Ότι παίρνω κι εγώ το μερίδιο χαράς, λύπης, πόνου,ευτυχίας κι αγάπης που μου αντιστοιχεί. Και δεν είναι λίγες οι φορές που το βρίσκω γενναιόδωρο.

Βασιλική Ευαγγέλου Παπαθανασίου

Share on Google Plus

About femalevoice

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.