Βίβιαν Ευθυμίου:"Αίσθηση ωκεανού στη σκέψη και στη γλώσσα "

Η σημερινή καλεσμένη στη στήλη των συνεντεύξεων είναι η κύρια Βίβιαν Ευθυμίου ,που με την ποιητική συλλογή της "Αίσθηση Ωκεανού" σκορπά ελευθερία, δίνει φτερά σε επιθυμίες και ταξιδεύει τον αναγνώστη.

Τι είναι ποίηση για σένα;

Ποίηση για μένα σημαίνει πνευματικό ταξίδι στις διαστάσεις στο χωροχρόνου. Η διαδικασία γραφής είναι ένα συνοθύλευμα του εγώ, εκείνου και υπερεγώ, ασάλευτη παρατήρηση του συνειδητού, άφοβη περιπλάνηση στο υποσυνείδητο και το ασυνείδητο. Με κάθε στίχο φυτρώνουν φτερά στις επιθυμίες, η κάθε λέξη αποτελεί βήμα στη μητρική μας γλώσσα και το κάθε σύμβολο σκορπά ελευθερία στις ιδέες.

Τι σε μάγεψε στην ποίηση και έγραψες ποιήματα;

Όταν  ξεκίνησα να γράφω ποιήματα, όντας ακόμα μαθήτρια Δημοτικού, ένιωθα ότι ήθελα να εκφράσω τις σκέψεις μου με το μελάνι στο χαρτί. Αργότερα, παρατήρησα ότι αυτή η επιθυμία έκφρασης προκαλείται από τις εσωτερικές δονήσεις της ποιητικής μου Μούσας, δηλαδή την έμπνευση! Ο οίστρος αυτός πυροδοτείται από αφορμές σημαντικές ή ασήμαντες που συναντώ στην καθημερινότητά μου. Κάθε ποίημα κι ένας πόνος, κάθε βιβλίο και μια γέννα! Πιστεύω ότι η εσωτερική ανάγκη για δημιουργία, που καταλήγει στην αυτό-ολοκλήρωση και την αυτοπραγμάτωση, με ‘’μάγεψε’’ να συνεχίσω να γράφω!

Μίλησε μας για το βιβλίο σου "Αίσθηση Ωκεανού";

Η ποίηση που ενυπάρχει στα ποιήματά μου είναι και εξωγενής και βιωματική! Αντανακλά μια αίσθηση ωκεανού στη σκέψη και στη γλώσσα μου και είτε ταξιδεύει τον αναγνώστη σε κύματα και φουρτούνες είτε τον βουλιάζει σε καταστάσεις προβληματισμού. Ο στίχος μου είναι κατά βάση συμβολικός με κοινωνικές και ερωτικές προεκτάσεις αυτόφωτες. Σας μεταφέρω το κείμενο Δελτίο Τύπου της εκδότριάς μου κας Βασιλικής Νικοπούλου για να πάρετε μια μικρή γεύση της δεύτερης ποιητικής μου συλλογής με τίτλο «ΑΙΣΘΗΣΗ ΩΚΕΑΝΟΥ» «Η δεύτερη συλλογή της Βίβιαν Ευθυμίου έρχεται να σφραγίσει την αλήθεια της ποιητικής φλέβας που ρέει μέσα της με συνέπεια, έναντι της νεανικής φύσης της. Ο στοχασμός και ο συμβολισμός διάχυτοι αντανακλούν τον εσωτερικό της κόσμο που θεμελιώνεται από τώρα ουσιαστικά και δυνατά, για να αντιμετωπίσει στο μέλλον τον δυσβάσταχτα πολλές φορές μοναχικό δρόμο της ποιητικής τέχνης. Τα ποιήματά της λεκτικές οάσεις, μέσα στην έρημο μιας γενιάς υλισμού, παλεύουν να υψωθούν με την αίσθηση του ανικανοποίητου, του ατίθασου και του ορμητικού που υπερπηδά όμως τα εμπόδια, που ονειρεύεται κόσμους καλύτερους επιμένοντας στην ανάγκη επικοινωνίας με τον συνάνθρωπο. Ο λόγος της δίνει δυναμικά το παρόν αναδυόμενος από τα βάθη της ζωντανής, μητρικής της γλώσσας. Μία νεανική φωνή μέσα μας και δίπλα μας με θάρρος και όραμα που τολμά και κολυμπά με πάθος μ’ όλες τις αισθητήριες σανίδες λέξεις της στον ωκεανό των ιδεών».

Γράφεις ποιήματα στο βιβλίο αυτό που έχουν την αλφαβήτα στη σειρά. Ωραία ιδέα, από πού το εμπνεύστηκες;

Η ιδέα αυτή προέκυψε καθώς είχα γράψει κάποια ποιήματα, που οι τίτλοι τους ξεκινούσαν από διαφορετικά γράμματα. Όταν παρατηρήσαμε τους τίτλους με την εκδότριά μου, κα Βασιλική Νικοπούλου, από τις Χρόνος Εκδόσεις, γεννήθηκε ‘η δική μου αλφάβητος’, που συνέθεσε την «Αίσθηση Ωκεανού».

Η ευτυχία είναι ιδέα, παιχνίδι του μυαλού παγίδα»;

Η ευτυχία κατά κύριο λόγο είναι επιλογή, όμως μπορεί να αποτελέσει «παιχνίδι του μυαλού παγίδα». Πραγματικά ευτυχισμένος νιώθεις όταν είσαι ευγνώμων από τη ζωή, όταν σε ικανοποιούν τα απλά πράγματα, όταν απολαμβάνεις μια στιγμή με τα αγαπημένα σου πρόσωπα! Σίγουρα, δεν δύναται να είσαι μονίμως ευτυχισμένος, καθώς συμβαίνουν απρόοπτα στη ζωή και έρχεσαι αντιμέτωπος με ορισμένες δυσκολίες. Όμως, αυτή η συνθήκη αποτελεί μια πρόκληση, αφού δοκιμάζει τον εαυτό σου ανασύροντας δυνάμεις που, μέχρι τότε, δεν γνώριζες ότι υπάρχουν μέσα σου!

Ο άνθρωπος γεννιέται από τα συντρίμμια του;

Ο κάθε άνθρωπος γεννιέται στο τέλμα μιας κυοφορίας, όμως αναγεννιέται από τα συντρίμμια του. Μια γέννα μπορεί να είναι βιολογική, με την γέννηση του παιδιού στον κόσμο, αλλά μπορεί να είναι και πνευματική, με την έκδοση ενός πονήματος στο τυπογραφείο. Η αναγέννηση προκύπτει, αφού πρώτα δημιουργηθούν συντρίμμια, είτε σε υλικό είτε σε πνευματικό επίπεδο. Ένας χωρισμός, μια απόλυση, μια απόρριψη και γενικότερα μια κρίση στη ζωή μας σηματοδοτούν σημεία αναφοράς για την αλλαγή, που θα ακολουθήσει στη πορεία. Ας μη φοβόμαστε τις αλλαγές, διότι αλλιώς δεν θα υπήρχε εξέλιξη!

Οι μάχες βγάζουν πάντα νικητές;

Σε μια μάχη προκύπτουν νικητές και χαμένοι, όμως και οι δύο πλευρές έρχονται αντιμέτωπες με απώλειες. Απώλειες, ίσως, που δεν τις είχαν προγραμματίσει, διότι τους συνεπήρε το πάθος και η ορμή. Βέβαια, για να βρεθείς σε θέση ισχύος, θα πρέπει να έχεις πραγματώσει ορισμένες θυσίες από τον χρόνο σου. Επιπλέον, οι παράγοντες που παίζουν ρόλο σε μια μάχη είναι ποικίλοι, καθώς έχουν να κάνουν με την θέληση, την επιθυμία, την επικέντρωση στο στόχο, αλλά και την οργάνωση. Φυσικά, η ζωή είναι γεμάτη από νίκες και ήττες∙ σημασία έχει πως τις αντιμετωπίζουμε!

Υπήρχε κάτι που λειτούργησε σαν δούρειος ίππος στη ζωή σου;

Ο δούρειος ίππος είναι σύμβολο δολιότητας. Πιστεύω ότι αν αποκτούμε ‘’νίκες’’ με δόλιο τρόπο εις βάρος άλλων, δεν είναι δίκαιη ‘’μάχη’’. Ο καθείς στη ζωή ακολουθεί ένα προσωπικό μονοπάτι και χάνει πολύτιμο χρόνο από την δική του εξέλιξη, αν προσπαθεί να εισβάλει σε ξένα μονοπάτια προκαλώντας εμπόδια. Καλό θα είναι να ενισχύουμε τη συγκέντρωσή μας στο προσωπικό μας μονοπάτι και να έχουμε εμπιστοσύνη στον εαυτό μας αντλώντας δύναμη από το κέντρο της ψυχής μας!

Τι είναι ο έρωτας για σένα;

Έρωτας για μένα σημαίνει αναζωπύρωση όλων των ρημάτων ενεργητικής και παθητικής φωνής, επίθετα ενικού, συναισθήματα πληθυντικού και αντωνυμίες δυϊκού αριθμού. Στιγμές παρόντος με όλες τις αισθήσεις και θύμησες παρελθόντος με πικρόγλυκες αναμνήσεις. Αυτός είναι ο έρωτας! Το απόσταγμα των λέξεων στα χείλη, των αισθήσεων στο σώμα και όλων των λογιών συναισθημάτων, έντονων, σταθερών ή ταραχωδών, που δονούν όλη μας την ύπαρξη.


Το εγώ πεθαίνει στον έρωτα;

Έρωτας, έντονο συναίσθημα, χειμαρρώδης τρικυμία
παρασέρνοντάς σε χάνεις τα ηνία του εαυτού σου.
Όρια του εγώ, τείχη αδυναμίας πέφτουν εντός σου
σαν ηττημένος, σαν θήραμα, σαν έρωτος θύμα.
Ζαλισμένη λογική, πνιγμένη στις φουρτούνες.
Το εγώ κολυμπά σε κύματα δονήσεων
και αλώβητο παλεύει να σταθεί
στης ζωής τον ξεχαρβαλωμένο πύργο.

Η ποίηση σου δίνει ελευθερία;

Η ποίηση προσφέρει και δωρίζει απλόχερα ελευθερία στον δημιουργό επιδιώκοντας να τη μεταδώσει και στον αναγνώστη! Η επαφή του δημιουργού με τους αναγνώστες είναι μια ελεύθερη σχέση δούναι και λαβείν! Οι αναγνώστες πρέπει να πετούν σπίθες στον δημιουργό και ο δημιουργός πρέπει να τους ανάβει τη φωτιά εντός τους ως πηγή πνευματικής ζεστασιάς και λύτρωσης!

Η Πηνελόπη είναι για σένα μια γυναίκα άλλης εποχής ή υπάρχουν και σήμερα;

Παρόλο που η δομή της κοινωνίας μεταβάλλεται και εξελίσσεται από γενιά σε γενιά, ο ρόλος της γυναίκας παραμένει διαχρονικός. Παρά την ισότητα φύλων, η σημερινή κοινωνία απαιτεί από την γυναίκα να ασκεί και να διαχειρίζεται πολλαπλούς και ποικίλους ρόλους, που συχνά προκαλούν ενδόμυχες συγκρούσεις στην προσπάθεια της εξισορρόπησης των επιθυμιών και των υποχρεώσεών της σε καθημερινό επίπεδο. Εν τέλει, καλό θα ήταν η κάθε γυναίκα να ανακαλύψει μια πνευματική «δικλίδα» μέσα της, ώστε να ελέγχει και να ζυγίζει τα προσωπικά της όρια ανάλογα με την κάθε περίπτωση!

Πώς αισθάνεσαι για τις βραβεύσεις και διακρίσεις που έχεις πετύχει;

Φυσικά, με χαροποιεί αυτό το γεγονός, διότι γενικά οι βραβεύσεις και οι διακρίσεις σηματοδοτούν μια επιβράβευση! Η επιβράβευση είναι ένα από τα κίνητρα που σε ωθούν να εξελίσσεσαι ως άνθρωπος. Ο κάθε άνθρωπος χρειάζεται την επιβράβευση κατά τη διάρκεια της ζωής του, όμως πρέπει να μάθει να πορεύεται και χωρίς αυτή!

Βασιλική Ευαγγέλου- Παπαθανασίου

Share on Google Plus

About femalevoice

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.