ΧΤΑΠΟΔΙ ΜΕ ΣΑΛΑΤΑ ΚΙΝΟΑ ΚΑΙ ΛΑΔΙ ΜΥΡΩΔΙΚΩΝ




  ΥΛΙΚΑ:

Για το χταπόδι
1 χταπόδι μικρό (περίπου 1 κιλό)
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
1 κουταλάκι του γλυκού δενδρολίβανο ξερό 
5 κόκκους μπαχάρι 
200 ml κόκκινο κρασί 
250ml νερό 
1 φύλλο δάφνης 
1 ½  κουτάλι της σούπας ελαιόλαδο
Αλάτι 
Πιπέρι 

Για τη σαλάτα κινόα
150γρ. κινόα τρίχρωμη 
3 κούπες νερό 
1 πιπεριά κίτρινη ψιλοκομμένη
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα 
10 φύλλα φρέσκο δυόσμο  ψιλοκομμένα
8 κλωνάρια φρέσκο κόλιανδρο ψιλοκομμένο
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο 
Χυμό από μισό λεμόνι 
1 ½  κουτάλι της σούπας κρέμα βαλσάμικο με σύκο 
1 κουταλάκι του γλυκού καπνιστή πάπρικα 
Αλάτι 
Πιπέρι 
Για το λάδι μυρωδικών 
40γρ. φύλλα μαϊντανού 
10 γρ. φύλλα βασιλικού 
200 γρ. ηλιέλαιο 
50γρ. ελαιόλαδο 









ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Για το χταπόδι
Κόβουμε το κρεμμύδι στα τέσσερα και το τοποθετούμε σε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά  για πέντε λεπτά χωρίς λάδι. Δίνουμε στο κρεμμύδι έντονο χρωμα και μετά προσθέτουμε το χταπόδι, το κρασί, τα μυρωδικά, το νερό και το λάδι και το αφήνουμε να βράσει σε μέτρια φωτιά για 40 λεπτά περίπου μέχρι να δέσει η σάλτσα του. Σερβίρουμε με την σαλάτα κινόα και περιχύνουμε το λάδι μυρωδικών.

Για τη σαλάτα κινόα

Σε μία άλλη κατσαρόλα, βάζουμε 3 κούπες νερό καιόταν ξεκινήσει ο βρασμός  προσθέτουμε την κινόα και αφήνουμε να βράσει για 20 λεπτά περίπου μέχρι να τραβήξει όλα τα υγρά.
Αφήνουμε να κρυώσει για 15 λεπτά και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά.

Για το λάδι μυρωδικών 

Βάζουμε τα μυρωδικά σε ένα μίξερ και ζεσταίνουμε το ηλιέλαιο με το ελαιόλαδο ελάχιστα για 1 λεπτό περίπου. Προσθέτουμε το λάδι στο μίξερ και χτυπάμε καλά. Σουρώνουμε το μίγμα λαδιού – μυρωδικών σε μια κανάτα, το αφήνουμε να στραγγίξει καλά και μετά το το βάζουμε στο ψυγείο.


Καλή επιτυχία



Βασίλης Αλεξίου
Μάγειρας



Share on Google Plus

About femalevoice

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.