Γιώργος Γιαντάς:"Μπορείς να είσαι απόλυτα σίγουρος;”

Ο Γιώργος Γιαντάς με το νέο του βιβλίο "αμφιβολίες"μας ταξιδεύει στη Λέσβο.

 Η ψυχολόγος Έλλη Δημητριάδη ξεκινά μια νέα ζωή στο ορεινό και ήσυχο Νικλίτσι της Λέσβου. Μαζί της μεταφέρει την απογοήτευση για το άδοξο τέλος της σχέσης της, αλλά και τους διαρκείς δισταγμούς για τους ανθρώπους που γνωρίζει. Τα βιώματα και οι εσωτερικές της φωνές δημιουργούν επιφυλάξεις για όποιον συναντά. Η γνωριμία της με τον γοητευτικό δάσκαλο του χωριού δοκιμάζεται από τους εσωτερικούς της προβληματισμούς. Δοκιμάζεται όμως και από την παρουσία μίας ντόπιας, άγνωστης ύπαρξης, που μοιάζει να παρακολουθεί τις κινήσεις της ψυχολόγου.


Οι υποψίες της Έλλης περιπλέκονται περισσότερο όταν μαθαίνει πως η προηγούμενη γυναίκα του δασκάλου έχασε αιφνίδια τη ζωή της. Όσο η έλξη της για τον άντρα αυτόν μεγαλώνει, τόσο αισθάνεται πως η άγνωστη γυναίκα είναι εκεί και την ακολουθεί.

Υπάρχουν όμως φαντάσματα ή μονάχα η ίδια η φαντασία της ψυχολόγου;

Το φιλήσυχο χωριό του νησιού ξεδιπλώνεται ως τόπος καλά φυλαγμένων μυστικών και η Έλλη δε διακατέχεται πλέον μόνο από επιφυλάξεις, αλλά και από αμφιβολίες, αμφιβολίες για τον καθένα…
Στη συνέντευξη που έδωσε στη Βασιλική Ευάγγελου Παπαθανασίου μας μίλησε για το νέο του βιβλίο αλλά και για όλα όσα μας απασχολούν .

"Αμφιβολίες"Από πού εμπνεύστηκε το βιβλίο σας;

Aπό την ανάγκη νε περιπλανηθώ σε έναν κόσμο ήσυχο, μακριά από αυτόν της πραγματικότητας, ένα περιβάλλον που όλα κυλούν, φαινομενικά τουλάχιστον, πολύ αργά…

 

Με πέντε επίθετα μπορείτε να περιγράψετε το βιβλίο;

Θα προσπαθήσω να το περιγράψω με μία ερώτηση:

“Μπορείς να είσαι απόλυτα σίγουρος…;”

 

Τα κρυμμένα μυστικά βγαίνουν πάντα στο φως;

Δε νομίζω πως συμβαίνει σε κάθε περίπτωση. Το ζήτημα που ανακύπτει εδώ είναι πόσο μπορεί κανείς να ζει κουβαλώντας το βαρύ φορτίο των μυστικών του.

 

Η Λέσβος πόση ευτυχία και χαρά σας δίνει;

Η Λέσβος είναι ο τόπος που μεγάλωσα. Συνεπώς στο νησί είναι φυλαγμένες οι αναμνήσεις μιας ζωής. Είναι δύσκολο να βρίσκομαι οπουδήποτε αλλού και να μην ανατρέχει ο νους στο μέρος αυτό.

 

Ποιος διάβασε πρώτος το βιβλίο σας;

Το βιβλίο διαβάστηκε από την ομάδα των «Συμπαντικών Διαδρομών». Οι εντυπώσεις ήταν πολύ θετικές από την αρχή.

 

Υπάρχουν φαντάσματα;

Δε θα ήταν συνετό να υποστηρίξω με βεβαιότητα το αντίθετο.

 

Πιστεύετε στην άλλη ζωή;

Θέλω να πιστεύω πως κάτι υπάρχει ως συνέχεια…

 

Υπάρχουν αδερφές ψυχές;

Σε κάθε επίπεδο. Σε επίπεδο φιλίας, σχέσης, συναναστροφής. Υπάρχουν με τον ίδιο τρόπο που άλλες είναι αδύνατο να συνυπάρξουν και να έρθουν κοντά.

 

Ποιο βιβλίο σας αγαπήσατε περισσότερο;

Κάποτε ξεχώριζα τη «Βαβέλ» για την ανθρώπινη αθλιότητα που κρυβόταν πίσω από το πομπώδες ύφος της αφήγησης. Πλέον δεν ξεχωρίζω κανένα από τα προηγούμενα έργα. Καθένα είναι διαφορετικό θεματολογικά και γράφτηκε με διαφορετική διάθεση και μεράκι. Έτσι τα «πονάω» όλα το ίδιο.

 

 

Τι ιδιαιτερότητες έχουν οι αναγνώστες της πανδημίας;

Οι περιορισμοί λόγω πανδημίας φαίνεται πως έδωσαν το χρόνο σε πολλούς ανθρώπους να στραφούν στο διάβασμα. Αυτό είναι ευχάριστο. Είναι και μία υπενθύμιση πως ο χρόνος και οι μικρές απολαύσεις κατακερματίζονται στους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητας. Ασφαλώς η παρούσα κατάσταση δεν παύει να είναι εξαιρετικά δύσκολη. Χρειάζεται επάνοδος στη φυσιολογική ζωή. Ο άνθρωπος είναι κοινωνικό ον. Χρειαζόμαστε μία ζωή σε ισορροπία.

 

Πώς νιώσατε όταν ολοκληρώσατε το βιβλίο σας;

Υπάρχει ένα συναίσθημα που είναι δύσκολο να περιγράψω. Η ολοκλήρωση ενός έργου, η κυκλοφορία του, μοιάζει με ανεξίτηλο σημάδι πάνω στη σαρωτική ρόδα του χρόνου.


Ποιες θεωρείτε βασικές αρετές σ έναν συγγραφέα;

Είναι βασικό να υπάρχει υπομονή, επιμονή, διαρκής προσπάθεια για βελτίωση.

Δεν υπάρχει μυστική συνταγή. Μέσα στα παραπάνω υπάρχει φυσικά και ο παράγοντας «τύχη».


 Η πανδημία του covib 19   τι μας έδωσε ,τι μας πήρε;

Μέχρι κάποια στιγμή εκτιμήθηκαν κάποια απλά πράγματα. Στις απανωτές παρατάσεις των αποκλεισμών και των περιορισμών, άρχισε να υφίσταται και σοβαρός κορεσμός. Άνθρωποι νόσησαν, άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Πολλοί έχουν πληγεί σοβαρά σε επαγγελματικό επίπεδο. Πλέον είναι μία δύσκολη και ψυχοφθόρα κατάσταση, από πολλές απόψεις. Ας ευχηθούμε να εξομαλυνθούν τα πράγματα, το συντομότερο δυνατό.

Βασιλική Ευάγγελου Παπαθανασίου

Share on Google Plus

About Statusvoice.gr

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.