Διάλογος

Σε μια αίθουσα ο καθένας μας έχει την δική του γνώμη, την δική του κοσμοθεωρία, τις δικές του αντιλήψεις.
Ξεκινάμε να μιλήσουμε για ένα κοινωνικό ζήτημα. Οι μαθητές είναι μόλις δεκαπέντε χρονών. Αγόρια και κορίτσια.. Θα μιλήσουμε για το διάλογο.
Τι είναι διάλογος παιδιά; ρωτά η καθηγήτρια.
Η καθηγήτρια κάνει πώς δεν ξέρει. Οι μαθητές επίσης δεν ξέρουν κάποιος όμως πρέπει να κάνει το μάθημα. Από κάπου πρέπει να ξεκινήσουμε.
Για πείτε μου παιδιά τι είναι διάλογος; 
Πετάγεται ένα παιδί. Συζήτηση καλέ κυρία.
Ο διπλανός του εκείνη την στιγμή πετάει χαρτάκι για ραντεβού με την ωραία πίσω.
Μέσα στην τάξη υπάρχει ένα παιδί με διαφορετικές πεποιθήσεις θρησκευτικές, ένας ομοφυλόφιλος, ένας χοντρός, ένας λιγνός, ένας νταής. Αυτά τα λένε οι μαθητές μεταξύ τους. Έχουν δώσει τα παρατσούκλια. Η καθηγήτρια είναι Χίτλερ, Γκεστάπο, ούτως ή άλλως. Το  δεχόμαστε αξιωματικά. 
Σήμερα θα μιλήσουμε για τον διάλογο.
Αυτό θα είναι το θέμα συζήτησης.
Εσείς παιδιά κάνετε διάλογο, μιλάτε με τους γύρω σας; 
Μιλάμε κυρία, αλλά δεν μας ακούει κανείς λέει ένας και ξεκαρδίζονται οι άλλοι στα γέλια.
Εμένα λέει ένας άλλος με ακούνε θένε δε θένε, γιατί τους δέρνω όλους. Σκάνε στα γέλια τα παιδιά.
Εκεί στο πίσω, πίσω στο τελευταίο θρανίο κάθεται ένα κορίτσι όμορφο με χρυσά μαλλιά. Δε μιλάει, δεν συμμετέχει στην συζήτηση. Έχει χαμηλώσει το κεφάλι. Αυτή δεν συμμετέχει ποτέ σε καμία συζήτηση. Είναι πάντα απόμακρη και σιωπηλή.. Ποιά είναι η γνώμη σου τη ρωτάει η δασκάλα. Δεν έχω της απαντά, αφού ο καθένας λέει τα δικά του και ποτέ δεν ακούγεται αυτό που πρέπει. Ποιος νοιάζεται άλλωστε για την δική μου γνώμη;. Σκοτίστηκαν. Έξω στην κοινωνία γίνονται πολύ σημαντικά πράγματα λέει ο μπαμπάς. Έχει ανεργία εκεί έξω και οι πολιτικοί κάνουν ότι θέλουν. Αυτό κάνουν. Εσύ μου λέει ο μπαμπάς μου να διαβάζεις, να ξεστραβωθείς. Και να κάνεις αυτό που σου λέω τίποτα άλλο. Εγώ ξέρω. Ποιό είναι το καλό σου.
Ποιά συζήτηση λέει ένας άλλος; Σαν αυτή που κάνουν οι πολιτικοί στα δελτία ειδήσεων που λένε, λένε, λένε και δεν ξέρουν τι λένε;
Κυρία θα σας πω εγώ. Διάλογος είναι η επικοινωνία, λέει ένα άλλο παιδί και μένουν όλοι μα όλοι άφωνοι. 
Ας ξεκινήσουμε από αυτή την πολύτιμη λέξη που μας είπες λέει η κυρία . Και τόσο πολύ σε ευχαριστούμε για αυτό. Για την πολύτιμη λέξη που μας χάρισες.
 Διάλογος είναι η επικοινωνία παιδιά και αν σε τίποτα δεν συμφωνούμε η αλήθεια μας βρίσκεται στο λόγο και τον αντίλογο. Κι αν θέλεις να κάνεις έναν ωραίο διάλογο έχε μόνο τα αυτιά σου ανοιχτά και τη γλώσσα σου να μιλά υπερασπιζόμενος το δικαίωμα να λέει αυτό που θέλει ο άλλος, ακόμα και αν δεν συμφωνείς μαζί του, αλλά πάντα με σεβασμό.
Ειρήνη Λεοντάρα
Share on Google Plus

About Statusvoice.gr

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.