Ελευθερία

Το ιδανικά, ιδανικό στην ελευθερία και την απόλυτη αίσθηση της την διακρίνεις στο διάλογο που γίνεται στην αρμονία της φύσης. Η ψυχική ένταση, καθώς βλέπεις τα χρώματα του ουρανού και της θάλασσας σου εξασφαλίζουν την πηγαία και αυθόρμητη φυσική κατάσταση, καθώς γίνεσαι κυριολεκτικά ένα με το φυσικό περιβάλλον.
Είναι η ελευθερία μια ιδανική συνθήκη;
Πολλές φορές διερωτώμαι και συλλογίζομαι δεν μπορείς να είσαι Ελεύθερος πραγματικά, αν δεν έχεις πολιορκηθεί, εντός και εκτός σου. Ζούμε σε μια εποχή που οι ελευθερίες δεν είναι απόλυτα δεδομένες. Και ενώ χύνονται εκατόμβες αίματος ζώντων για τη διεκδίκηση της ελευθερίας και ενώ φαινομενικά την έχουμε κατακτήσει και κατοχυρώσει με τη θεμελίωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξακολουθούν να διακυβεύονται πολλά για την προάσπιση της.
Υπάρχουν άνθρωποι που κυριολεκτικά διψούν για αυτήν στην ατομική τους ζωή, αλλά και στη συλλογική τους κάνουν τα πάντα για να την προασπίσουν με λόγο, έργο, σώμα, νου, ψυχή.
Στο μεγαλείο της ελευθερίας πρέπει πρωτίστως να υποκλιθείς στην ψυχή την ελεύθερη που τη διακρίνεις, καθώς είναι λουσμένη στο φως. Η Ελευθερία για να κατακτηθεί έχει πολεμήσει το μαύρο. Έχει βρεθεί αντιμέτωπη με σαπίλες και απαρχαιωμένες ιδέες και αντιλήψεις, με στερεοτυπικές ιδέες. Όμως πάντα είσαι στο σημείο μηδέν,στο σημείο εκκίνησης, όταν διακρίνεις πώς δε μπορείς εύκολα να απαλλαγείς από αδιάλλακτες και απαρχαιωμένες αντιλήψεις που ταλανίζουν τη σκέψη και τη ζωή μας.
Σίγουρα η ελευθερία έχει σχέση με την παιδεία. Τη διάθεση να μάθεις, να καλλιεργηθείς, όμως πάνω από όλα και κύρια είναι μια διαρκής εγρήγορση του νου και της ψυχής. Έχω δει πάνω στα βουνά να ζουν οι πιο ελεύθερες ψυχές που σέβονται και γλυκομιλούν στο μυρμήγκι. Κι έχω δει πτυχιούχους να είναι σκληροπυρηνικοί στις ιδέες τους και σκλαβωμένοι σε μια εμμονική σκέψη που δεν αφήνει περιθώρια για βελτίωση και κανενός είδους ελευθερία.
Η Ελευθερία θέλει καθαρούς ανθρώπους και καθαρές ψυχές. Θέλει αξίες και πράξεις αξιέπαινες. Μα πάνω από όλα η ελευθερία θέλει να γεννάς την ελπίδα και φέρει την αισιοδοξία σε όλες τις κινήσεις και τις πράξεις μας. Είναι τρόπος ζωής να σέβεσαι τους συνάνθρωπους σου και πρωτίστως την ελευθερία του λόγου και του τρόπου ζωής τους.
Κι όταν μιλάω για ελευθερία αποφεύγω να χρησιμοποιώ τη λέξη πόλεμος και όλα τα δεινά του. Κι όταν μιλάω για ελευθερία υποκλίνομαι πάντα σε όλους εκείνους τους επαναστάτες με την ελεύθερη καρδιά. 
Ειρήνη Λεοντάρα
Share on Google Plus

About Statusvoice.gr

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.