Ειρήνη Χρυσοβαλάντω Κόκκαλη "Η Ανδρονίκη" με συγκινεί"


Η Ειρήνη επιστρέφει με ένα πανέμορφο παραδοσιακό κυπριακό κομμάτι με ιδιαίτερους στίχους και ξεχωριστή ένταση. Η ενορχήστρωση και η διασκευή του κομματιού είναι πολύ φρέσκια και συνάμα εύληπτη και διαχρονική. Όσο διαχρονική και φρέσκια είναι και η παρουσία της  Ειρήνης που με την βελούδινη φωνή της προσεγγίζει με τόσο σεβασμό τα παραδοσιακά τραγούδια που δεν είναι καθόλου εύκολα. Το video clip δείχνει επίσης την τεράστια τρυφερότητα της και σε φέρνει σε απόλυτη επαφή με την φύση και το συναίσθημα. Άκρως συγκλονιστικό.

Επιμέλεια συνέντευξης: Βασιλική Ευαγγέλου-Παπαθανασίου

Ειρήνη μίλησε μας για την Ανδρονίκη;

Η Ανδρονίκη είναι ένα παραδοσιακό τραγούδι, το οποίο το συναντάμε σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Την άτυχη κοπέλα την συναντάμε ως Ανδρονίκη, ή Πεφρωνία, όπου σκοτώνεται για λόγους τιμής από τον αδερφό της, καθώς τόλμησε να κάνει την επανάσταση της (για εκείνη την εποχή) φορώντας παντελόνια, πηγαίνοντας στο καφενείο και παίζοντας χαρτιά με τον άνθρωπο που αγαπούσε.

Τι σε συγκινεί στην Ανδρονίκη;

Λόγω του ότι περιγράφει έναν φόνο μιας νέας κοπέλας, για λόγους τιμής, το βίωσα πολύ έντονα το συγκεκριμένο τραγούδι. Κάθε φορά που το ερμηνεύω με συγκινεί ο δυναμισμός της Ανδρονίκης που αντιστάθηκε σε μια πατριαρχική κοινωνία και πήγε κόντρα στους κανόνες που είχαν θεσμοθετηθεί για τις γυναίκες αλλά με θυμώνει που αφαιρέθηκε βίαια, άδικα και ξαφνικά η ζωή της από τα χέρια του ίδιου του αδερφού της.

Ο σκηνοθέτης τι πρόσφερε στο τραγούδι με την οπτική του γωνία;

Ο Δημοσθένης Κωστόπουλος όπου είναι εξαιρετικός συνεργάτης μου, σκηνοθέτησε το video clip. Αποτύπωσε από την οπτική του γωνία με σεβασμό και λιτότητα την ιστορία που διαδραματίζεται στο τραγούδι δείχνοντας τις εκφράσεις τόσο των παιδιών που ανέλαβαν το βάρος των ρόλων αλλά και τις δικές μου. Επιπλέον, ανέλαβε την ηχογράφηση και την μίξη ήχου.

Εκτός από τη μουσική  ασχολείσαι και με άλλα είδη τέχνης;

Όχι, ασχολούμαι μόνο με την μουσική.

Η μουσική και το τραγούδι  σίγουρα για να έχουν θετικό αποτέλεσμα χρειάζονται πολλά στοιχεία, όπως η συνεργασία. Με ποιους τύπους, χαρακτήρες ανθρώπων δυσκολεύεσαι να συνεργαστείς;

Δυσκολεύομαι να συνεργαστώ με ανθρώπους που δεν έχουν σεβασμό απέναντι στους συνεργάτες τους και δεν είναι πρόθυμοι να αφιερώσουν χρόνο σε πρόβες ώστε να δέσει καλύτερα η ομάδα. Οι άνθρωποι που επιλέγω να συνεργάζομαι είναι πρώτα από όλα επαγγελματίες, λάτρεις της μουσικής, αγαπάνε πολύ το επάγγελμά τους, έχουν ομαδικότητα, πνεύμα συνεργασίας και θετική ενέργεια.

Ποιο από τα τραγούδια που έχεις πει είναι πιο κοντά στον χαρακτήρα σου;

Και τα δύο τραγούδια που έχω πει, το Θαλασσάκι και η Ανδρονίκη είναι αγαπημένα τραγούδια. Το καθένα διαφέρει, αλλά θεωρώ ότι η Ανδρονίκη ξεχωρίζει καθώς περιλαμβάνει ένα σοβαρό κοινωνικό θέμα, της γυναικοκτονίας. Λόγω της ευαισθησίας μου προς τα κοινωνικά ζητήματα αλλά και επειδή δεν πρέπει να ανεχόμαστε και να επιτρέπουμε να γίνονται κακοποιήσεις(ψυχικές και σωματικές) των γυναικών, θεωρώ ότι είναι πιο κοντά σε εμένα το συγκεκριμένο τραγούδι.

Μετά την κυκλοφορία των δύο πρώτων τραγουδιών σου, το επόμενο δισκογραφικό σου βήμα θα είναι πάλι με την Spider Music;

Πολύ σωστά ετοιμάζω ένα κομμάτι που θα κυκλοφορήσει από την Spider Music, δεν είναι παραδοσιακό αλλά η μουσική θα έχει επιρροές από την παράδοση.

 

 

Share on Google Plus

About Statusvoice.gr

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.